5 priežastys, kodėl pasivaikščiojimas turi tapti jūsų kasdienybe | Kas vyksta Kaune

5 priežastys, kodėl pasivaikščiojimas turi tapti jūsų kasdienybe

A. Ridikaitės nuotr.

Šiandien ėjimas tampa vis populiaresne sveikatingumo bei laisvalaikio praleidimo forma. Žingsnių skaičiavimo manija užvaldžiusi bene visą pasaulį, o tai atsispindi ir technologijų srityje, kai sukurti kojų judesius skaičiuojantys laikrodžiai ar išmaniosios programėlės sumuša visus vartojimo rekordus. „Aktyvus pasivaikščiojimas turėtų tapti mūsų visų kasdienybe“, – apie šiaurietiško ėjimo privalumus pasakojimą pradeda nemokamų treniruočių projekto „Judėk sveikai“ trenerė Kornelija Norvilaitė

Gryno oro dozė

Šiaurietiškas ėjimas dažniausiai propaguojamas neuždarose patalpose ir tai yra vienas didžiausių šios judėjimo rūšies pliusų. „Jei lygintumėme bet kokią sportinę veiklą uždaroje patalpoje ir gryname ore, pastarasis variantas laimėtų bet kokiu atveju“, – teigia K. Norvilaitė.

Vaikščiodamas gryname ore žmogus savo kūną aprūpina kokybišku deguonimi, kurį kraujo ląstelės išnešioja gyvybiškai svarbiems organams. Gryno oro pliūpsnis akimirksniu suaktyvina visą kūno sistemą ir mechaniškai pagerina organų veiklą, o tai netrukus pajunta ir jų savininkas: pagerėja nuotaika, pastebimas energijos šoktelėjimas, darbingumas bei motyvacija.

„Tyrimais įrodyta, kad pasivaikščiojimas gryname ore bent 30 min. gerokai sumažina streso hormono kiekį. Taip pat treniruočių saulėtomis dienomis metu žmogaus organizmas puikiai apsirūpina ir vitaminu D, kuris reikalingas imunitetui, sveikiems kaulams, nervu sistemai“, – tęsia trenerė.

Tuo tarpu būnant ilgą laiką uždaroje patalpoje pradedama jaustis kiek kitaip. To priežastis – padidėjęs anglies dioksido kiekis, kuris pakeisdamas ore kokybiško deguonies koncentraciją, keičia ir žmogaus fizinę savijautą: įsiskauda galva, atsiranda nuovargis, mieguistumas.

Galimybė būti gamtoje ir pažinti savo miestą

Kauno miesto savivaldybės inicijuotas projektas „Judėk sveikai“ šiaurietiško ėjimo treniruotes organizuoja pačiose gražiausiose Kauno vietose ir taip suteikia galimybę pasigėrėti neeiliniu miesto kraštovaizdžiu. Kiekvieną vasaros pirmadienį kauniečiai gali mėgautis pasivaikščiojimu Pažaislio šile, trečiadienį – Santakos parke, o ketvirtadienį – grožėtis Botanikos sodu.

„Man labai patinka vaikščiojimas Botanikos sode su šiaurietiškomis lazdomis. Tai yra naudinga ir kūnui, ir sielai, o eidamas gali gėrėtis gamta“, – pasakoja aktyvi užsiėmimų dalyvė Aksana Gedvilienė.

Taip pasivaikščiojimo valanda nejučia tampa dvasine meditacija, kada atsinaujina ne tik žmogaus kūnas, bet ir neretai užterštos mintys.

Tokios harmonijos paieškos įtraukė ir VDU Botanikos sodo draugų klubo narius. „Negalėjome atsispirti žiūrėdami į kiekvieną ketvirtadienį besirenkančių entuziastų būrį, tad pasišovėme šiaurietišką ėjimą išbandyti patys. Ir ką jūs galvojate? Dabar kada tik turime laiko, prisijungiame eiti kartu“ – neslepia sutikta Botanikos sodo darbuotoja Vida Baronienė.

Tinka visiems

„Į mūsų treniruotes susirenka įvairiausio amžiaus žmonės. Pavyzdžiui, tėvai atsiveda kartu su savimi ir jau ūgtelėjusius vaikus. Apskritai pastebiu tendenciją, jog šiandien Lietuvoje ženkliai daugiau jaunimo propaguoja šiaurietišką ėjimą, nei anksčiau“, – komentuoja K. Norvilaitė.

Dauguma sporto rūšių nėra pritaikytos tiek labai jauniems, tiek jau vyresnio amžiaus žmonėms. Šiaurietiškas ėjimas tinka visiems – tiek vaikams, tiek ir jų seneliams. Šiose treniruotėse nėra jokio amžiaus cenzo. Tiesiog reikia prisitaikyti lazdas prie individualaus kūno sudėjimo ir ateiti į užsiėmimus, kurių metu naujokai apmokomi šiaurietiško ėjimo technikos.

Tai nereikalauja daug investicijų

Viena labiausiai sportuoti atgrasančių priežasčių – išlaidos perkant treniruočių inventorių ar sportinę aprangą. Šiaurietiško ėjimo užsiėmimuose užtenka turėti specialias lazdas, kurių kaina dabartinėje rinkoje svyruoja nuo keliolikos iki keliasdešimt eurų.

„Šiaurietiškas ėjimas nereikalauja specialios aprangos. Svarbiausia, kad treniruočių dalyvis jaustųsi patogiai ir rūbai bei avalynė netrukdytų jam aktyviai judėti. Vienintelis privalomas dalykas – lazdos, kurių naudojimo terminas gali siekti apvalius metus“, – teigia trenerė K. Norvilaitė.

Taip pat svarbu prisiminti, kad „Judėk sveikai“ treniruotės organizuojamos visiškai nemokamai ir be išankstinės registracijos. Tad prisijungti gali kiekvienas.

Jokių šalutinių pasekmių

Pagrindinis aktyvios gyvensenos minusas – neigiami sporto padariniai žmogaus kūnui. Šiaurietiškas ėjimas jų turi bene mažiausiai. Dažniausiai ši sporto šaka nerekomenduojama žmonėms, kurių pečių ir alkūnių sąnariai itin silpni ar linkę išnirti. Svarbiausia, kaip ir bet kurioje sportinėje veikloje tai daryti taisyklingai.

„Gerai įvaldyta šiaurietiško ėjimo technika galima panaudoti iki 90 proc. viso kūno raumenų, ugdoma taisyklinga laikysena. Pagrindiniai šios ėjimo metodikos akcentai: vertikali kūno padėtis, ištiestos rankos, vienodo kampo išlaikymas (apie 60 laipsnių) imant lazdą ir ją pastatant bei žingsnių ilgis pritaikomas prie 4-5 km per val. ėjimo intensyvumo“, – sako K. Norvilaitė.

Taigi, taisyklingai judėti gali išmokti kiekvienas. Svarbu tai daryti reguliariai ir bent pačioje pradžioje prižiūrint profesionalams. „Judėk sveikai“ organizatoriai džiaugiasi, kad Kaune vaikščiojimą gryname ore renkasi vis didesnis būrys miestiečių.

„Palaipsniui tai tampa neatsiejama gyvenimo dalimi. Jei atvirai, kol mokiausi universitete, paskaitos apie šiaurietišką ėjimą nesulaukė mano didelio susidomėjimo, bet dabar beveik niekur nesiskiriu su lazdomis. Jos kartu su manimi ir per treniruotes, ir per atostogas, kartais taip einu net į susitikimus“, – pasakoja K. Norvilaitė.

Vasaros sezonas Lietuvoje trunka ne tiek jau ir daug, todėl norintys pasinaudoti nemokamų treniruočių po atviru dangumi galimybe, turėtų paskubėti. Daugiau informacijos rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA