Netikrų pinigų spausdinimas praturtino tik teistumu | Kas vyksta Kaune

Netikrų pinigų spausdinimas praturtino tik teistumu

Kauno apygardos teismo inf. 2018/07/04 18:15
Asociatyvi SXC nuotr.

Liepos 3 d. Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis trims jaunuoliams, kaltintiems pagaminus, laikius ir realizavus didelį kiekį netikrų pinigų.

Byloje buvo nustatyta, kad 2017 metais 22-ejų metų teisę studijuojantis A. Ž. bute Vilniuje, panaudodamas kompiuterį ir daugiafunkcį spausdintuvą, ant įsigytų specialaus popieriaus lapų atspausdino ir tokiu būdu pagamino ne mažiau kaip 267 vienetus netikrų 50 eurų nominalo kupiūrų, kurių vertė 13 300 eurų. Dalį kupiūrų – 67 vnt. – laikė bute, o kitas 200 kupiūrų perdavė metais jaunesniems D. M. ir A. J. sutaręs, kad šie realizuos netikrus pinigus, atsiskaitydami jais už prekes ir gaudami grąžą tikrais pinigais. D. M. padirbtus pinigus paslėpė namuose ir automobilyje, o vieną netikrą 50 eurų nominalo kupiūrą kartu su A. J. Varėnoje perdavė dviem nepilnamečiams. Šie, nežinodami, kad kupiūra netikra, tą pačią dieną bandė atsiskaityti ja parduotuvėje, kur ir buvo nustatytas banknoto netikrumas.

D. M. ir A. J. savo kaltę teisme pripažino, papasakojo visas įvykių aplinkybes bei nuoširdžiai gailėjosi, tad tai buvo pripažinta jų atsakomybę lengvinančia aplinkybe. A. Ž. pripažino atspausdinęs 50 eurų paveiksliukus, tačiau jo nuomone, to pavadinti nusikaltimu ir pavojinga veika valstybei negalima.

Nors byloje nustatyta, kad netikri pinigai buvo gaminami nenaudojant sudėtingos jų gamybos įrangos ir specialių tikrų pinigų gamybos procese naudojamų medžiagų bei technologijų, tačiau pagaminta buvo ne mažiau kaip 267 vnt. 50 Eur nominalo kupiūrų, kurių nominali vertė viršijo 250 MGL dydžio sumą, todėl teismas konstatavo, kad kaltinamieji pagamino, laikė ir realizavo didelį kiekį netikrų pinigų.

Be to, byloje ištirtais įrodymais nustatyta, jog šią nusikalstamą veiką kaltinamieji padarė bendrininkų grupėje, buvo pasiskirstę vaidmenimis, kiekvienas iš jų atliko suderintus veiksmus, vadinasi, suvokė, kad pagamino, laiko ir realizavo didelį kiekį netikrų pinigų ir norėjo taip veikti. Darydami šį nusikaltimą, kaltinamieji suvokė pavojingą nusikalstamos veikos pobūdį, numatė, kad dėl jų veikimo gali atsirasti sunkūs padariniai, ir jų norėjo. Visi trys kaltinamieji aktyviai veikė vieninga tyčia, atliko savo funkcijas ir turėjo bendrą tikslą – pagaminti, laikyti ir realizuoti didelį kiekį netikrų pinigų.

Teismas visus tris bendrininkus pripažino kaltais ir, atsižvelgęs į kaltinamųjų asmenines savybes, jų elgesį prieš nusikalstamos veikos padarymą, nusikalstamos veikos metu ir po jos, skyrė jiems individualizuotas bausmes: nusikaltimo organizatoriui A. Ž. – 3 metus 6 mėnesius laisvės atėmimo, bausmę atidedant 3 metams, o D. M. ir A. J. – po 3 metus laisvės atėmimo, bausmę atidedant 3 metams. Pastarieji taip pat įpareigoti neatlygintinai dirbti sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos ar kitose valstybinėse ar nevalstybinėse įstaigose bei organizacijose, D. M. – per 6 mėnesius 60 valandų, o A. J. – per 4 mėnesius 40 valandų.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui, skundą paduodant per Kauno apygardos teismą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA