Dainų šventę temdo skandalai: vergiškos darbo sąlygos ir frikadelių detektyvas | Kas vyksta Kaune

Dainų šventę temdo skandalai: vergiškos darbo sąlygos ir frikadelių detektyvas

delfi.lt 2018/07/03 16:52
DELFI nuotr.

Dainų šventės užkulisius toliau temdo skandalai: apie darbo sąlygas ir situaciją iš vidaus prabilo darbuotojai.

„Šiais metais netikėtai gavau pasiūlymą padėti padirbti virtuvėje, viskas kaip ir oficialu – sutartys, žadami pinigai, geros darbo sąlygos ir netgi maitinimas, tikrai sužavėjo. Tačiau nuvažiavus teko prasilenkti su realybe“, – rašė anonime norėjusi likti darbuotoja.

Pasak jos, virtuvėse – baisi netvarka, nešvara.

„Virėjos nieko nespėja, dirba ne tik dienomis, bet ir naktimis, be visiško miego. Mus kaip daiktus vežiojo iš vienos įstaigos į kitą ir liepė dirbti juodžiausius darbus – šveisti šaldytuvų kambarius minusinėje temperatūroje, tampyti laiptais bulvių maišus ir dėžes, kai tuo metu maistą atvežę darbuotojai vyrai tiesiog stovi ir nieko nedaro“, – feisbuke rašė jauna moteris.

Ji pridūrė, kad daugelis darbuotojų miega ant grindų, nes ne visi gavo čiužinius.

„Mano draugė gavo tik tą pripučiamą, skirtą ant vandens plaukioti, bet jis po valandos išsileido, tai taip ir liko ant grindų miegoti“, – įspūdžiais dalinosi moteris.

Pasak jos, po gražia šventės kauke slypi tikra vergovė.

„Išdirbusi 16 valandų, susikroviau daiktus ir pati, nusipirkusi autobuso bilietą, iškeliavau namo. Gražiausia tai, jog net nežinau, ar gausiu žadėtus pinigus už tokį sunkų darbą“, – rašė moteris.

DELFI ji patikslino, kad darbo sutartis su ja nebuvo parašyta. Jos darbdavys – bendrovė „Epsilon LT“, tačiau DELFI susisiekus su įmonės atstovais gavome paaiškinimą, kad tai tėra tik laikino įdarbinimo įmonė.

Pati darbuotoja negalėjo pasakyti, į kokią įmonę buvo nusiųsta dirbti.

„Ne, tiesą sakant, mus ten taip greit suvežiojo ir išmėtė po mokyklas, kad aš net nežinau tiksliai, nei kas vadovavo, nieko. Išvis labai mažai informacijos apie viską buvo“, – teigė moteris.

Virėja prabilo apie darbo sąlygas

Apie darbo sąlygas ir maisto gaminimo užkulisius prabilo ir viena virėja, kuri išsiuntė raštą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriui Dariui Remeikai.

Anoniminiame laiške moteris rašo, kad dirba „Kretingos maisto“ vienoje iš Radviliškio miesto mokyklų virėja, kur mokiniams teikia maitinimo paslaugas.

„Kretingos maistas“ pakeitė pavadinimą ir šiuo metu vadinasi všį „Bruneros“. Šį įstaiga yra viena iš Dainų šventės maitintojų, dėl kurios paslaugų jau kilo nepasitenkinimo pirmadienį.

Virėja rašo, kad mokslo metai baigėsi birželio 13 d. ir mokinių jau nebemaitina, tačiau jau antrą savaitę didžiosiose Radviliškio mokyklose gaminamos ir šaldomos paukštienos frikadelės.

„Jei taip galima pavadinti, nes „šaldome“ paprastu buitiniu šaldytuvu, kuris net neturi užšaldymo funkcijos. Frikadeles gaminame Dainų šventės dalyvių maitinimui.

„Užšaldytas“ vištienos frikadeles iš Radviliškio mokyklų pasiima vairuotojas ir jas išveža į UAB „Pontem“ sandėlį, esantį kažkur Naujininkuose, prie čigonų taboro Vilniuje. Žinoma, „užšaldytos“ frikadelės vežamos mašina, kuri neturi šaldytuvo, kai tuo metu oro temperatūra lauke yra apie 26 laipsniai“, – rašė moteris.

Ji teigė, kad frikadelės gaminamos ne iš pačios šviežiausios vištienos, o ir laikyti jos nėra kur, nes visi šaldytuvai užpildyti „šaldytomos“ frikadelėmis.

„Kretingos maisto“ vadovybei mes sakėme, kad tokiomis sąlygomis negalime gaminti maisto, vežti automobiliais be šaldytuvų, nes galime apnuodyti šventės dalyvius, tačiau vadovybė į mūsų pastabas nekreipia dėmesio, o tik sako – „nepatinka – eikit lauk“, – rašė moteris.

Veterinarijos tarnyba vykdo tyrimą

Kaip informavo tarnybos atstovė spaudai Jurgita Savickaitė, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skundą dėl galimų pažeidimų gaminant paukštienos patiekalus (ar pusgaminius) dainų šventės dalyviams gavo vakar. Šiandien yra atliekamas patikrinimas pranešime nurodytuose objektuose. Patikrinimą pavesta atlikti Šiaulių VMVT inspektoriams.

„Apie pranešimą taip pat informuoti ir Vilniaus VMVT atsakingi specialistai, kasdien atliekantys tikrinimus vietose, kur vykdomas dainų šventės dalyvių maitinimas. Tyrimas vykdomas toliau“, – teigė J. Savickaitė.

Pastarosiomis dienomis VMVT gavo 2 skundus dėl dainų šventės dalyvių maitinimo. Vienu atveju skųstasi dėl patiekalų kokybės, kitas skundas gautas dėl to, kad ne visiems dalyviams užteko paruoštų patiekalų porcijų. Abiem atvejais atlikti patikrinimai, skundai pasitvirtino. Uždrausta šventės dalyviams tiekti nekokybiškus patiekalus.

„Informuojame, kad situaciją dėl dainų šventės dalyvių maitinimo Vilniaus VMVT pristatė vakar vykusiame dainų šventės organizatorių surengtame skubiame pasitarime. Maitinimo tiekėjas įpareigotas nedelsiant šalinti nustatytus trūkumus ir užtikrinti tinkamą įsipareigojimų vykdymą“, – teigė J. Savickaitė.

Pasak tarnybos atstovės, dalyvių valgiaraštis atskirai su VMVT specialistais nebuvo derinamas, jis patvirtintas organizatorių komisijos ruoštoje viešųjų pirkimų techninėje specifikacijoje.

„Vilniaus VMVT konkursą laimėjusio tiekėjo pasiūlytą valgiaraštį turėjo galimybę įvertinti tik prieš pat šventę. Kadangi viešųjų pirkimų procedūros buvo pasibaigę ir pagal pirkimo sąlygas tiekėjui nurodyta griežtai laikytis patvirtinto valgiaraščio, į VMVT specialistų pastabas dėl itin rizikingų patiekalų keitimo į mažiau rizikingus atsižvelgta tik iš dalies. Vegetariškų patiekalų valgiaraštyje arba alternatyvaus vegetariško valgiaraščio, VMVT žiniomis, nėra numatyta“, – teigė J. Savickaitė.

Toliau plaukia pasipiktinimai

Tuo metu dalyviai toliau dalinasi nuotraukomis dėl dalyvių maitinimo.

Taip pat DELFI sulaukė vieno iš dalyvių mamos pasipiktinimo.

[susije_video kurie=””]

„Vakar spaudoje pasirodė straipsnis su maisto nuotraukomis iš Dainų šventės. Sušauktas skubus pasitarimas? Įdomu, apie ką kalbėta jame ir kokios padarytos išvados, jeigu šiandien ryte mano vaikas siunčia nuotraukas savo pusryčių, kurie yra ne tik neiškepti, bet ir patiekiami su sugedusia grietine“, – rašė pikta mama.

Pasak jos, benamiams dykai dalinamas maistas atrodo geriau.

„O mano vaikas, kuris stengiasi, daug repetuoja…. Jis tėra nusipelnęs arbatos puodelio. Kažin, ar ji irgi tinkama gerti. Būčiau žinojusi, kad bus tokia situacija, būčiau įdėjusi kažko vaikui valgyti. Pasistengsiu, kad šią informaciją sužinotų visi, gėda“, – rašė mama.

Įmonė tikina, kad laikosi taisyklių

Všį „Bruneros“ Marketingo skyriaus vadovė Silva Petrikauskienė DELFI atsiųstame komentare teigė, kad įmonė šventės pasiruošimui turėjo dvi savaites.

„Tokio masto renginiui reikėtų keleto mėnesių laiko tinkamai tinkamai pasiruošti. Esame patyrę maitintojai, turime patirties maitinant masinių renginių dalyvius, todėl ir dalyvavome viešojo pirkimo konkurse. Maistas tiekiamas daugiau kaip šimte taškų, gaminamas daugiau kaip 20 -tyje vietų. Sutelkta komanda, dirba šimtas virėjų, priimta du šimtai maisto išdavėjų“, – teigiama komentare DELFI.

Viešosios įstaigos atstovai teigia, kad mastai dideli, kasdien išverdama iki 5000 tonų sriubos.

„Maistą dalina jaunimo atstovai, gali atsitikti, kad į ne į kiekvieną lėkštę įdedama vienodai maisto. Būna, kad kolektyvai vėluoja pietų ar vakarienės, tenka maitinti po kelias grupes iš karto“, – teigiama komentare.

Įstaigos atstovai tikina, kad maistą gamina griežtai pagal su visomis institucijomis suderintą valgiaraštį.

„Jame įvairių mėsinių patiekalų, daržovių, kasdien duodama vaisių, kurių per visą šventę bus suvalgyta ne viena dešimtis tonų. Dedame visas pastangas, kad visi šventės dalyviai būtų pavalgę laiku ir skaniai“, – teigiama komentare.

Viešosios įstaigos atstovai užtikrino, kad maistas gaminamas laikantis geros higienos praktikos taisyklių reikalavimų, pagal visus galiojančius teisės aktus.

„Maisto gamybos procesą nuolatos tikrina atsakingos institucijos. Niekuo nepagrįsti anoniminiai gandai neturi pagrindo“, – teigiama atsakyme

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA