Vytis jau pakeliui į Kauną: prieš kelionę skulptūrą išardė dalimis | Kas vyksta Kaune

Vytis jau pakeliui į Kauną: prieš kelionę skulptūrą išardė dalimis

Kauno m. savivaldybės inf. 2018/06/27 17:30
Kaunas.lt nuotr.

Ukrainos sostinėje Kijeve nulieta ir Kauno pilies prieigose iškilsianti Laisvės kario skulptūra jau gabenama Lietuvos link. Kelionės tikslas turėtų būti pasiektas penktadienio rytą. Iškart po to prasidės skulptūros montavimo darbai ir pasiruošimas iškilmingai atidengimo ceremonijai liepos 5-ąją.

Kaip ir planuota, bronzinė skulptūra prieš daugiau kaip tūkstančio kilometrų kelionę buvo padalinta į tris dalis. Antradienio popietę Kijeve baigti krovimo darbai, sėkmingai sutvarkytos muitinės procedūros ir prasidėjo kelionė pro Lenkiją į Lietuvą.

„Kol kas viskas klostosi idealiai pagal planą, netgi turime nedidelį laiko rezervą. Ukrainoje skirta policijos palyda, visi muitinės formalumai buvo tvarkomi diplomatiniais keliais. Jei taip pat sėkmingai pavyks įveikti sienas su Lenkija, daugiau kliūčių neturėtų kilti. Vilkikas su tokių gabaritų kroviniu gali judėti iki 80 km/val. greičiu, todėl penktadienį ryte turėtų atvykti į Kauną. Nieko nelaukdami tą pačią dieną pradėsime skulptūros montavimo darbus“, – pasakojo Laisvės kario autorius Nacionalinės meno premijos laureatas prof. Arūnas Sakalauskas.

Savojo kūrinio gamyba besirūpinantis skulptorius neslėpė šiomis dienomis jaučiantis dvejopus jausmus: „Yra jaudulys ir didelė atsakomybė, o greta viso to – didelis darbas, susidedantis iš daugybės smulkių rūpesčių. Du mėnesiai – vis dėlto labai trumpas terminas, todėl įtampos išties nemažai, tačiau esame tikri, kad viskas pavyks puikiai. Neseniai aplankiau statybų aikštelę Kauno pilies kieme, apžiūrėjau pjedestalo darbus. Artimiausiu metu ten bus mestos dar didesnės pajėgos, kad visi akmenys laiku būtų sumontuoti į savo vietas ir baigta visa apdaila. Kranai parengti – belieka sulaukti pagrindinio krovinio ir imtis lemiamo etapo.“

Siekiama, kad didinga tautos simbolio – Vyčio – skulptūra būtų pastatyta už žmonių ir įmonių paaukotas lėšas. Šiai dienai prie idėjos įgyvendinimo jau prisidėjo 1202 pavieniai žmonės ir 55 įmonės. Daugiau informacijos, kaip tapti šio istorinio projekto dalimi, galima rasti internete: http://vytis.kaunas.lt/

„Visus kauniečius ir Lietuvos žmones kviečiame į Vyčio atidengimo šventę, kuri vyks liepos 5 d., 18.30 val. Kauno pilies kieme“, – į Laisvės kario atidengimo ceremoniją kvietė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA