Vietoje bibliotekos Žaliakalnyje – federacija, kurios viceprezidentas yra D. Matijošaitis | Kas vyksta Kaune

Vietoje bibliotekos Žaliakalnyje – federacija, kurios viceprezidentas yra D. Matijošaitis

R. Tenio nuotr.

Kauno valdininkams ėmus optimizuoti Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos padalinių tinklą, keli įstaigos skyriai buvo uždaryti. Vieni kauniečiai ilgesingai žvelgė į ištuštintas patalpas, kiti džiaugėsi naujais šeimininkais ir bibliotekos poslinkiu į tam pritaikytas erdves. O kai kurie akyli gyventojai atkreipė dėmesį į geroje vietoje esančių patalpų nuomininkų ryšius su Kauno valdžia.

[galerija kiek=”4″]

Uždarius, įvykiai vystėsi žaibiškai

V. Kudirkos bibliotekos padalinių, veikusių prastos būklės pastatuose, ankštose daugiabučių patalpose, uždarymo vajus prasidėjo 2016 m. Likviduotus „Demokratų“, J. Gruodžio skyrius sekė „Versmės“ ir „Skrydžio“, vėliau – „Ryto“, „Saulėtekio“ ir „Švyturio“ padaliniai.

Tarp reformos girnų pakliuvo ir Savanorių pr. 56, šalia „Saulės“ gimnazijos ir V. Bacevičiaus pradinės mokyklos veikęs Žaliakalnio padalinys. Tuoj užvėrus šios kultūros įstaigos duris, prasidėjo patrauklioje vietoje stovinčio dviejų aukštų mūrinio pastato atnaujinimo darbai.

Baigus pirmojo aukšto ir viso fasado rekonstrukciją, praėjusių metų vasario 7 d. čia veikti pradėjo Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF), perskirstanti automobilių sportui skirtas valstybės biudžeto lėšas, reglamentuojanti ir organizuojanti varžybas.

Vienos tarybos negana

Svarbias pareigas federacijoje užima Kauno mero Visvaldo Matijošaičio sūnus, lenktynininkas, verslininkas ir Kauno miesto tarybos narys Dainius Matijošaitis – jis taip pat yra LASF viceprezidentas bei sėdi šios organizacijos taryboje, kuriai suteikti nemenki federacijos valdymo svertai.

Nors V. Kudirkos bibliotekos Žaliakalnio padalinys buvo uždarytas prieš kurį laiką, apie D. Matijošaičio veiklą LASF neseniai sužinoję kauniečiai susirūpino, ar tik federacija į patogią vietą nebuvo atkelta išskirtinėmis sąlygomis.

Į akis krito ir sparčiai suremontuotos patalpos, ir iš pirmo žvilgsnio uždarius biblioteką pamintas visuomenės interesas bei galimai painiojami Kauno miesto tarybos nario interesai – „Kas vyksta Kaune“ primena, kad į „pilkąją“ interesų zoną D. Matijošaitis jau yra patekęs dėl reklamos degalinėse „Circle K“.

Portalo žurnalistai pasiaiškino, kodėl pasikeitė Savanorių prospekte esančio pastato šeimininkai, kaip tenkinami kultūriniai aplinkinių gyventojų poreikiai ir kas, savivaldybės bei LASF atstovų teigimu, mokėjo už patalpų atnaujinimą.

Interesų supainioti neįmanoma

Kauno miesto savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas buvo kategoriškas – anot jo, savivaldybė į buvusio bibliotekos skyriaus patalpų Savanorių prospekte atnaujinimą nieko neinvestavo, tad ir interesų D. Matijošaičiui supainioti nebuvo įmanoma.

Tai patvirtina LASF prezidento Romo Austinsko žodžiai – jis žurnalistams anksčiau yra sakęs, kad patalpos remontuotos asmeninėmis bei kitų verslininkų sudėtomis lėšomis. R. Austinsko skaičiavimu, už 82 kv. m ploto patalpų ir statinio fasado atnaujinimą sumokėta beveik 56 tūkst. eurų.

Tiesa, tik persikrausčius federacija naudojosi savivaldybei priklausančiomis patalpomis panaudos sąlygomis, tačiau, pasak LASF prezidento, ketinta pasirašyti nuomos sutartį ir mokėti rinkos kainą.

Atsižvelgė į padalinių ir gyventojų skaičių

Savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare teigė, kad Žaliakalnio padalinys Savanorių pr. 56, veikęs Centro seniūnijoje, uždarymui pasirinktas atsižvelgiant į pakankamai tankų bibliotekos padalinių išsidėstymą Centro ir Žaliakalnio seniūnijose.

„Centro seniūnijoje įsikūrę Senamiesčio bei Žaliakalnio padaliniai ir Suaugusiųjų skaitytojų aptarnavimo skyrius, o greta Žaliakalnio padalinio – „Aušros“ ir Z. Kuzmickio padaliniai, esantys Žaliakalnio seniūnijoje“, – aiškino A. Vilčinskas.

Anot jo, taip pat atsižvelgta į gyventojų skaičių Centro seniūnijoje: šiuo metu čia gyvena apie 13 tūkst. gyventojų, o skaitytojus aptarnavo trys V. Kudirkos bibliotekos padaliniai. Tuo tarpu Šilainių seniūnija, kurioje gyvena virš 49 tūkst. gyventojų, turi tik du skaitytojus aptarnaujančius padalinius.

Politika – mažiau, bet geriau

„Bibliotekų tinklas Kaune yra pakankamai platus ir jį išlaikyti kainuoja brangiai. Orientuojamės į kokybišką vartotojų aptarnavimą su mažesniu, bet geresnės kokybės teritorinių padalinių tinklu. Sutaupytas lėšos skiriamos kitų padalinių tobulinimui – patalpų remontui, edukacinės įrangos įsigijimui“, – pinigines peripetijas nušvietė Kultūros skyriaus vedėjas.

A. Vilčinskas tikino, jog kultūrinės veiklos, periodikos ir knygų įsigijimo finansavimas uždarius padalinį Savanorių per. 56 nesumažėjo, o buvo paskirstytas greta esantiems padaliniams, tuo labiau, kad tie padaliniai renovuoti, erdvesni, teikia kokybiškas paslaugas.

„Visuose bibliotekos padaliniuose yra įrengta viešoji interneto prieiga, vyksta renginiai, mokymai, parodos, prenumeruojama periodika, pristatomos naujos knygos. Miesto gyventojai turi galimybę naudotis bibliotekos paslaugomis visame mieste“, – teikiamų paslaugų spektrą skleidė A. Vilčinskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA