Tarp uždirbančiųjų minimalų atlyginimą – rekordiniai pokyčiai | Kas vyksta Kaune

Tarp uždirbančiųjų minimalų atlyginimą – rekordiniai pokyčiai

delfi.lt 2018/06/26 11:41
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Mažesnę sumą nei 400 Eur siekianti minimali mėnesinė alga (MMA) oficialiai vis dar gauna daugiau nei 100 tūkst. darbuotojų. Tačiau tokių asmenų dalis tarp visų dirbančiųjų susitraukė labiausiai per pastaruosius kelerius metus.

Preliminariais „Sodros“ duomenimis, šių metų gegužę 104,7 tūkst. arba 9,6 proc. šalies dirbančiųjų neuždirbo MMA, o prieš metus tokių asmenų buvo 13,8 proc. Apskritai šis geriausias rodiklis nuo tada, kai buvo pradėtas skaičiuoti.

Vidutiniškai MMA neuždirbusiems darbuotojams gegužę buvo išmokėta 222 Eur suma (neatskaičius mokesčių). Sumą, kuri visiškai lygi MMA, praėjusį mėnesį uždirbo 47,6 tūkst. arba 4,4 proc. dirbančiųjų. 86 proc. uždirbo daugiau nei MMA – vidutinė jų alga ant popieriaus viršijo 1006 Eur.

„Tikėtina, kad mažų pajamų gavėjų skaičiaus mažėjimui įtakos turi ne tik gerėjanti ekonominė padėtis ar įtampa darbo rinkoje, bet ir instituciniai veiksniai – tarp jų ir galimybių nesumokėti privalomų įmokų ribojimas, nuo šių metų sausio įvedus minimalias įmokas (jų grindis)“, – pranešime žiniasklaidai cituojama „Sodros“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė.

Nuo šių metų pradžios MMA didėjo 20 Eur – iki 400 Eur. Nepaisant to, dalis asmenų, neuždirbančių šios sumos, mažėjo. „Nors iš pradžių buvo nuogąstaujama, kad nustačius prievolę sumokėti socialinio draudimo įmokas ne mažesnes negu nuo MMA, mažai uždirbantys žmonės masiškai pasitrauks iš formalios darbo rinkos, nuogąstavimai nepasitvirtino – kur kas dažnesni atvejai, kai pajamos padidėjo ir pasiekė ar viršijo MMA“, – svarstė J. Varanauskienė.

Gegužę biudžetiniame sektoriuje minimumo neuždirbo 15,4 tūkst. arba 8,1 proc. visų jo darbuotojų, o privačiame – 89,2 tūkst. arba 9,9 proc. darbuotojų. Iš viso praėjusį mėnesį atlyginimą uždirbo ir socialiniu draudimu buvo draudžiami 1,089 mln. gyventojų.

Jei žmogus uždirba mažiau negu MMA, darbdavys turi sumokėti socialinio draudimo įmokas ne mažesnes kaip nuo MMA, išskyrus numatytas išimtis (kai darbuotojas yra pensininkas, neįgalusis, dirba pas kelis darbdavius, yra jaunesnis negu 24 m., apdraustas valstybės lėšomis). Gegužės mėnesį asmenų, uždirbusių mažiau negu MMA, už kuriuos sumokėta papildoma socialinio draudimo įmokos priemoka, buvo 30 tūkstančių.

Sumokėjus bent 12 minimalių įmokų, per metus įgyjamas pilnų metų pensijų draudimo stažas. Jei sumokėta mažiau įmokų, įgytas pensijų draudimo stažas yra proporcingai mažesnis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA