Šimtmečio dainų šventėje Kaune laukiama 10 tūkst. žiūrovų | Kas vyksta Kaune

Šimtmečio dainų šventėje Kaune laukiama 10 tūkst. žiūrovų

D. Stankevičiaus nuotr.

Birželio 30 d. (šeštadienį) Dainų slėnyje suoš visos šalies dainių balsai, o grindinį tryps geriausi tautinių šokių šokėjai – čia vyks Lietuvos šimtmečio dainų šventės „Vardan tos…“ atidarymo renginys Kaune „Dainų diena“. Planuojama, kad į Dainų slėnį suplūs daugiau kaip 10 tūkst. žiūrovų.

Prasidės Kaune, tęsis Vilniuje

Dvidešimtoji Lietuvos dainų šventė „Vardan tos…“ vyks birželio 30 – liepos 6 d.

Kaune šventė truks vieną dieną – birželio 30-ąją, vėliau persikels į Vilnių. Kas ketverius metus rengiama Lietuvos suaugusiųjų ir moksleivių Dainų šventė šįmet skirta Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimo šimtmečiui pažymėti, tad ją viso renginio metu lydės pamatinė Lietuvos himno frazė „vardan tos“.

Dainų šventės akimirka./D. Stankevičiaus nuotr.

Į Dainų slėnį suplūs minios

Nuo 1924-ųjų, kai Kaune buvo pirmą kartą surengta Dainų diena, nusistovėjo tradicija Dainų šventės atidarymą rengti šiame mieste. Būtent čia birželio 30-ąją susirinkę kolektyvai iš Lietuvos ir viso pasaulio sukels tikrą griausmą.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa pažymėjo, kad Kaune vyksiantis Dainų šventės koncertas itin reikšmingas. „1924-ieji, Kaunas, tai Dainų šventės pradžių pradžia, tad tradiciška, kad Dainų šventė prasidės ten, kur ir užgimė“, – sakė S. Liausa.

Planuojama, kad pasiklausyti dainorėlių ir išvysti liaudies šokių į Dainų slėnį sugužės daugiau kaip 10 tūkst. žmonių. Įėjimas nemokamas.

Birželio 30 d. Dainų slėnis suoš lietuvių liaudies dainomis ir šokiais./D. Stankevičiaus nuotr.

Padainuoti sugrįš lietuviai iš viso pasaulio

Į šventę suvažiuos po pasaulį išsibarstę lietuviai, dalis jų atvyko dar prieš savaitę, kad aplankytų gimtinėje likusius artimuosius, pakeliautų po šalį.

Lietuvos šimtmečio dainų šventėje Kaune ir Vilniuje dalyvaus didžiulė pasaulio lietuvių kolektyvų delegacija – daugiau kaip 1,5 tūkst. žmonių iš 15-kos pasaulio šalių: Airijos, Argentinos, Australijos, Belgijos, Brazilijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Švedijos, Ukrainos, Urugvajaus, Vokietijos.

Žiūrovai ne tik klausysis dainų, bet ir išvys liaudies šokius./D. Stankevičiaus nuotr.

Scenoje – L. Adomaitis, S. Petreikis, Rasa Serra

Šį šeštadienį, 19-22 val., Dainų slėnyje apie 2,5 tūkst. atlikėjų iš Lietuvos, Estijos, JAV ir Kanados sukurs neregėtą šventę.

Programoje dalyvaus suaugusiųjų, studentų, moterų, vyrų, merginų, berniukų, jaunuolių bei moksleivių chorai, taip pat Kauno miesto bei rajono studentų ir senjorų liaudiškų šokių grupės. Pirmą kartą į Kauno Dainų šventę atvyksta Kanados Toronto vaikų choras „Gintarėlis“, JAV Čikagos „Dainava“, „Los Andželo „Los Angelai“, chorai iš Vilniaus, Šiaulių, Pasvalio, Marijampolės, Elektrėnų. Vyrų choras bus vienas – „Perkūnas“, bet berniukų chorų net 3 – „Varpelis“, „Dagilėlis ir „Ąžuoliukas“.

Renginyje pasirodys solistai Linas Adomaitis, multiinstrumentalistas Saulius Petreikis, Rasa Serra, Marius Polikaitis bei Gabrielė Bielskytė. Gros koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ pučiamųjų orkestras „Ąžuolynas“, Kauno miesto liaudiškos muzikos jungtinis orkestras, kapela.

Ant scenos lips dainininkas L. Adomaitis./R. Tenio nuotr.

Dainininkas Linas Adomaitis mena pirmą kartą Dainų šventėje su choru pasirodęs dar paauglystėje ir iki šiol tebesinešiojantis neišdildomus įsūdžius: „Įspūdis didžiulis, emocijų – kalnas, kai stovi apie 10 tūkst. choristų ir drauge traukia vieną kūrinį, išties, kažkas nepaaiškinamo! Skamba vienas balsas iš 10 tūkst. gerklių. Tai – didžiulė, metafizinė jėga, ne veltui Lietuvos dainų švenčių tradicija įtraukta į UNESCO!“, – pasakojo dainininkas L. Adomaitis. Šįmet jis atliks dainas: „Palaimink dieve mus“ ir „Kol kartu“.

Pasak L. Adomaičio, Dainų šventė lietuviams yra itin brangi tradicija. „Lietuvių liaudies daina – pats taikiausias ginklas, kokį galime naudoti, labai veiksmingas, tą parodė Sausio 13-osios įvykiai, rodo ir šiandiena. Daina talpina informaciją, o svarbiausia – neša sielą. Manau, kad Dainų šventės gyvuos amžinai, juk tai, kas tikra – nemaru“, – įsitikinęs L. Adomaitis. Beje, gimus pirmajai atžalai, dainininkas svarsto nuo pat mažens jį vedžiotis į Dainų šventę ir tęsti šeimos tradiciją.

Šokių pynė./D. Stankevičiaus nuotr.

Ypatinga programa

„Dainų dienoje“ Kaune bus galima išgirsti daugiau kaip 30 kūrinių – lietuvių klasikos bei visiškai naujų. Išskirtinai Kauno Dainų dieną puoš lietuvių liaudies šokiai – aikštės kompozicijos. Programoje skambės visiems puikiai žinomos: „Tautiška giesmė“, „Lietuva brangi“, „Kur bėga Šešupė“, „Lietuviais esame mes gimę“ ir kt. Greta lietuvių aukso fondo kūrinių skambės kompozitorių Juozo Tallat-Kelpšos „Kur lygūs laukai“, Rolando Vilkončiaus „Tokia esu“, Galinos Savinienės „Lietuva“, Algirdo Martinaičio „Aušros žvaigždė“ ir kitos dainos. 

Šventės siurprizas – daina „ Kvietimas prie Joninių laužo“, atliekama latvių, estų ir lietuvių kalbomis, kuriai diriguos Kūlli Joosing. Finalinė daina – „Ąžuolais vainikuota“, tradicinė, būdinga tik Kaunui. Šventės programą Kaune rasite čia.

Centre – D. Beinarytė./D. Stankevičiaus nuotr.

Kauno dainų dienos meno vadovė Danguolė Beinarytė pažymėjo, kad programos dalys išskleis pagrindines Lietuvos himno idėjas ir kvies tautą švęsti Laisvę. „Dainomis sieksime parodyti ir Kauno architektūros šedevrus, sukurtus per 100 metų. Dainose bus užkoduotas laiškas iš praeities į dabartį. Kaunas – dainos lopšys, atėjusieji irgi galės padainuoti ir pašokti kartu bei pajusti lietuvių vienybės jausmą, dvasinę stiprybę“, – kalbėjo D. Beinarytė.

Renginys iš Dainų slėnio bus tiesiogiai transliuojamas per LRT.

Laukia nuostabus renginys visai šeimai./D. Stankevičiaus nuotr.

Šventė persikels į Vilnių ir tęsis savaitę

Lietuvos šimtmečio dainų šventė „Vardan tos…“ birželio 30 d. startavusi Kaune, jau kitą dieną persikels į Vilnių ir tęsis visą savaitę.

Vilniuje liepos 1-6 d. vyks 15-ka Dainų šventės renginių, juose laukiama 100-150 tūkst. žiūrovų.

Dainų šventės programą Vilniuje sudaro šios pamatinės dalys: Folkloro diena, Ansamblių vakaras, Šokių diena. Šventės programą papildo Teatro diena, Liaudies meno paroda, nacionalinio instrumento – kanklių, pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertai ir paradai, profesionaliosios kūrybos renginiai, emocingos ir spalvingos šventės dalyvių eitynės. Šventę vainikuoja Dainų diena, į milžinišką chorą suburianti tūkstančius dainininkų.

Įspūdingiausia bus  finalinė diena – Liepos 6-oji, kai viso pasaulio lietuviai kartu sugiedos Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“.

Vilniuje įėjimas į Ansamblių vakarą, Šokių dieną ir Dainų dieną (sėdimas vietas) – bus mokamas, bilietus galima įsigyti visose „Bilietai.lt“ kasose ir internetu čia.

Skaičiuojama, kad per abu miestus Dainų šventėje dalyvaus apie 36 tūkstančiai dainininkų ir šokėjų. Dainų šventės programą rasite čia.

Projektas finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos lėšomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA