Rekonstruojant Laisvės alėją rastas lobis | Kas vyksta Kaune

Rekonstruojant Laisvės alėją rastas lobis

„Kas vyksta Kaune“, BNS inf. 2018/06/25 16:19
S. Stoškaus „Facebook“ paskyros nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus pirmadienį savo „Facebook“ paskyroje pasidalino netikėtu atradimu. Laisvės alėjos rekonstrukciją vykdantys darbininkai šiandien iškasė kelis šimtus monetų, manoma, nukaltų XVI a.

[galerija kiek=”4″]

Kaip pirmadienį „Facebook“ paskyroje paskelbė S. Stoškus, vykdant Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbus ką tik rastas lobis – apie 350 vienetų monetų, tarp kurių – Žygimanto Augusto dvidenariai, grašiai ir ketvirtokai.

Anot KPD Kauno skyriaus vedėjo, ankstyviausia ant vienos iš alavinių monetų matoma data – 1566 m. Metaliniai pinigai išsilaikę gerai, nesudūlėję, gerai įžiūrimais simboliais ir užrašais.

„Radinys rastas netoli R. Kalantos skvero. Dabar čia kloja vamzdynus, su kaušu užkabino ir į paviršių išvertė. Dabar sunku pasakyti, ar lobis buvo giliai. Čia ėjo miesto gynybinė siena, tad Soboro pusėje jau buvo užmiestis. Matyt, kažkas už miesto užkasė monetas geresniems laikams, tačiau kaip paslėpė, taip liko iki mūsų laikų“, – „Kauno dienai“ sakė S. Stoškus.

Socialiniame tinkle jis taip pat dėkojo „pilietiškiems UAB „Autokausta“ ir AB „Kauno tiltai“ darbuotojams, Kauno miesto savivaldybės specialistams“, kurie pranešė apie istoriškai vertingą lobį. Paveldosaugininkai monetas perduos muziejininkams, kurie jas ištirs, o radėjai, S. Stoškaus žodžiais, bus „deramai apdovanoti“.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad balandį pradėtus vienos pagrindinių Kauno gatvių rekonstrukcijos antrojo etapo darbus nuo A. Mickevičiaus iki Vilniaus gatvės planuojama baigti 2020-ųjų pavasarį.

Pastarąjį kartą prieš tai Laisvės alėja rekonstruota 1982 metais. Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro duomenimis, gatvė šioje vietoje suprojektuota 1848 metais.

Gegužės pabaigoje Laisvės alėjoje keičiant dangą taip pat rasti maždaug XIX a. pabaigos grindinio akmenys, kurie bus panaudoti kitoms gatvėms grįsti. Tuo tarpu senieji alėjos suolai antro šanso nesulauks – yra tiesiog utilizuojami.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA