Atlyginimų ir išmokų perskaičiavimas: ką svarbu žinoti? | Kas vyksta Kaune

Atlyginimų ir išmokų perskaičiavimas: ką svarbu žinoti?

delfi.lt 2018/06/25 11:08
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Priėmus mokesčių ir pensijų reformos įstatymus, bus perskaičiuoti atlyginimai ir išmokos Ant popieriaus jos padidės. Tačiau į rankas mokama suma nesikeis, mat bus pakeistas kompensuojamo uždarbio dydis.

Daugelis gyventojų su nerimu laukia mokesčių pakeitimų, kurie turėtų įsigalioti jau nuo kitų metų. DELFI primena, kaip keisis „Sodros“ mokamos ligos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros ir kitos išmokos.

„Sodros“ išmokos yra skirtos kompensuoti dėl draudiminio įvykio (pvz., ligos ar vaiko gimimo) netenkamas darbines pajamas. Kadangi šios bus skaičiuojamos kitaip, tai ir išmokos skirsis.

Pvz., ligos išmoka, kurią moka darbdavys 2 pirmąsias kalendorines nedarbingumo dienas, negalės būti mažesnė negu 62,06 proc. (dabar 80 proc.) ir didesnė negu 100 procentų išmokos gavėjo vidutinio darbo užmokesčio.

Jeigu žmogus dabar uždirba 1000 Eur ant popieriaus, tai 80 proc. būtų 800. Popierinė alga po reformos bus padauginta iš 1,289. 62,06 proc. nuo 1289 Eur ir bus 800 Eur.

Analogiškai nuo 3 ligos dienos iš „Sodros“ mokama sieks 62,06 proc. gyventojo kompensuojamojo uždarbio dydžio (tai būtų 80 proc. dabartinės neperskaičiuotos algos).

Motinystės, taip pat tėvystės ir vaiko priežiūros iki 1 metų išmoka būtų 77,58 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Jeigu bus pasirinkta gauti vaiko priežiūros išmoką, kol vaikui sueis 2 metai, šios išmokos dydis iki vaikui sueis 1 metai bus 54,31 proc., o iki vaikui sueis 2 metai – 31,03 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Kaip dabar, taip ir po pakeitimų, nedarbo draudimo išmoka susidės iš pastovios ir kintamos dalies.

Pastovią nedarbo draudimo išmokos dalį sudarys 23,27 proc. minimalios mėnesinės algos (MMA). Kintama nedarbo draudimo išmokos dalis apskaičiuojama taip: 1) 1–3 išmokos mokėjimo mėnesį – 38,79 proc. apdraustojo vidutinių mėnesinių pajamų; 2) 4–6 mėnesį – 31,03 proc. pajamų; 3) 7–9 mėnesį – 23,27 proc. pajamų.

Bet kokiu atveju nedarbo draudimo išmoka negalės būti didesnė kaip 58,18 proc. šalies vidutinio mėnesinio bruto darbo užmokesčio.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus patarėja Indrė Lankelienė informavo, kad keičiamuose įstatymuose yra įtvirtinta, kad išmokos nemažės.

„Atkreipiame dėmesį, kad Vyriausybės pateiktuose socialinio draudimo sistemos įstatymuose yra numatytos baigiamosios nuostatos, kuriose yra aiškiai išdėstyta, jog socialinio draudimo išmokų dydis asmenims, gaunantiems „Sodros“ išmokas (tiek ilgalaikes, tiek trumpalaikes), nemažės.

Pateiktuose ir svarstomuose projektuose netgi tos išmokos, kurios yra paskirtos iki įstatymų įsigaliojimų ir kurių mokėjimas tęsiasi po įsigaliojimo, bus neperskaičiuojamos pagal įstatymuose nustatytus naujus išmokų dydžius ir mokamos ne mažesnės negu buvo (turėjo būti) mokamos iki įstatymų įsigaliojimo“, – komentavo patarėja.

Ji paaiškino, kad kai išmokos bus skiriamos naujai, asmens draudžiamosios pajamos, turėtos iki įstatymų įsigaliojimų, bus didinamos 1,289 karto, todėl socialinio draudimo išmokų dydžiai, pvz., vietoje šiuo metu galiojančių 100, 70 ir 40 proc. kompensuojamo uždarbio, numatoma mokėti 77,57 proc., 54,30 proc. ir 31,03 proc., neturės įtakos neto išmokos dydžiui, todėl išmokos gavėjas gaus tiek pat, kiek jis būtų gavęs iki įstatymų įsigaliojimo.

I. Lankelienė taip pat patikino, kad pagal pateiktus reformos projektus gyventojų pajamų mokesčio dydis išmokoms lieka nepakitęs, esą jis ir toliau bus 15 proc., todėl asmenys nerimauti dėl sumažėsiančių išmokų neturėtų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA