Kiek verslo centrų reikia Kaunui? | Kas vyksta Kaune

Kiek verslo centrų reikia Kaunui?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pačioje laikinosios sostinės širdyje formuojamas naujas verslo centrų kvartalas. Vienas po kito kyla nauji verslo centrai ir panašu, kad ateityje jų dar daugės. Bendrovės „LC paslaugų centras“ vadovas Laurynas Čiutys sako, kad verslo centrai svarbūs verslui, modernios biuro patalpos miesto centre yra prestižo reikalas.

„Nekilnojamojo turto agentūra „Ober – house“ skelbia, kad praėjusių metų antrąjį ketvirtį sparčiausia biurų plėtra buvo fiksuojama Kauno mieste. Iš viso buvo baigtos penkių įvairios paskirties projektų statybos, kuriuose naudingas biuro patalpų plotas sudaro 14,700 kv. m. Dėl šių projektų Kauno modernių biuro patalpų rinka per šių metų antrąjį ketvirtį ūgtelėjo 15 proc. ir bendra pasiūla metų viduryje sudarė 111.800 kv. m. Nors biurų patalpos beveik 80 – 90 proc. išnuomojamos dar iki statybų pabaigos, visi biurai yra tolėliau nuo miesto širdies.

Tačiau keičiasi požiūris į darbo vietą, keičiasi poreikiai ir net gamybinių įmonių administracijų darbuotojai nenori dirbti už miesto, kur patalpos pritaikytos gamybai, o ne biuro darbuotojams, o į darbą nukakti yra galimybė tik automobiliu”, – sako įmonių steigimo klausimais konsultuojančios ir buhalterines paslaugas teikiančios bendrovės „LC paslaugų centras“ vadovas.

Biuras – norintiems reprezentuoti įmonę

Viešbučio – „vaiduoklio“ griovimas yra lyg simbolis, reiškiantis naujo ir modernaus miesto kūrimo erą. Kaune tvarkoma ir kuriama nauja infrastruktūra turi milžinišką įtaką miesto verslininkų sėkmei.

„Dar prieš keliolika metų teko girdėti, kad specialistai palieka Kauną, nes jis niūrus miestas. Šiandien aukščiausio lygio profesionalai iš viso pasaulio čia jaučiasi kaip namie. Sukurta infrastruktūra puikiai patenkina miestelėnų ir verslininkų poreikius, t.y. dviračių takai ir saugojimo vietos, laisvalaikio bei poilsio zonos ir t.t. Tikimasi, kad tolimesnis infrastruktūros kūrimas dar labiau prisidės prie miesto įvaizdžio gerinimo. Kaune dirbantiems verslininkams dabar nepaprastai lengva padaryti pozityvų įspūdį savo verslo partneriams. Verslui lengviau reprezentuoti save ir Lietuvą”, – gerų žodžių negaili L. Čiutys.

Pasak pašnekovo, verslas keičiasi, todėl verslininkai nori sudaryti kuo geresnes sąlygas darbuotojams, taip pat iš geriausios pusės parodyti save partneriams iš užsienio. Nors pernai buvo atidaryta 11 verslo centrų, Kaune iki šiol nebuvo daug A+ energinio efektyvumo patalpų. Todėl verslininkų, norinčių save reprezentuoti, dėmesį patraukė Kauno centrinėje dalyje statomi modernūs verslo centrai su siūlomais paslaugų kompleksais ir t.t.

Didėja konkurencija, mažėja kaina

2018 m. mieste atidaromi pirmieji A klasės verslo centrai augina investuotojų susidomėjimą. Pagal patrauklumą investuotojams Kaunas greitai nebenusileis Vilniui, Rygai ar Talinui.

Kita vertus, centrinėje miesto dalyje siūlomos komercinės patalpos orientuotos į dideles kompanijas, kurios žvalgosi kelių šimtų kv. m ploto patalpų. Kol kas išsinuomoti mažesnės kvadratūros patalpas prestižinėje miesto dalyje įsikurusiuose moderiuose verslo centruose yra sudėtingiau. Panašu, kad situacija bent artimiausiu metu nesikeis, nes šiuo metu apie tokių biurų plėtrą planų neskelbiama.

Tačiau smulkieji net ir dabartinės rinkos sąlygomis išlošia ir gana solidžiai. Prognozuojama, kad B energinio efektyvumo biurų nuomos kainos sumažės, nes didėja konkurencija NT komercinių patalpų rinkoje. Šiuo metu vidutinė rinkos nuoma B klasės verslo centre Kaune siekia 10 eurų už kv. m per mėnesį, A klasės patalpų kaina – 14 eurų kv. m per mėnesį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA