Liūdna retro automobilių muziejaus pabaiga: nepavykus deryboms, automobiliai palieka Kauną | Kas vyksta Kaune

Liūdna retro automobilių muziejaus pabaiga: nepavykus deryboms, automobiliai palieka Kauną

R. Tenio nuotr.

Kaip gyvuoja iš patalpų Aleksote, dėl nepratęstos nuomos, turintis išsikelti Istorinės technikos muziejus? Portalas „Kas vyksta Kaune“ kalbina šio muziejaus įkūrėją Ramūną Kardelį ir Kauno miesto savivaldybės atstovą.

Primenama, kad Kauno miesto savivaldybės taryba gegužės 29 d. nusprendė išnuomoti patalpas, kuriose veikė Kauno istorinės technikos muziejus, tad asociacija „Retromobile“, čia eksponavusi daugiau kaip 100 vertingų eksponatų, iki birželio pabaigos, kai bus aiškus naujas nuomos konkurso nugalėtojas, privalo palikti patalpas. Nuomos sutartis baigėsi gegužės 30 d.

Muziejaus eksponatai./R. Tenio nuotr.

Muziejaus atstovai atviravo neturintys galimybės tęsti muziejaus veiklą, tad eksponatai pradėti atidavinėti jų savininkams, gyvenantiems Vilniuje, Utenoje, Alytuje, Šakiuose, Kėdainiuose ir kt. Kiti eksponatai keliaus į asociacijos narių garažus.

Istorinės technikos muziejus S. Dariaus ir S. Girėno g. 29 A (Aleksotas), savivaldybei priklausančiose patalpose veikė 4 metus. Jį įsteigė Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociacija „Retromobile“.

Muziejus sulaukė pripažinimo

2014 m. ir 2016 m. dviems asociacijos „Retromobile“ nariams (tarp jų ir R. Kardeliui už muziejaus įkūrimą) už muziejinę veiklą buvo įteikti „Gerumo kristalai”, padėkos. „Jautėme didelį palaikymą tiek iš visuomenės, tiek iš savivaldybės tarnautojų. Tiesa, savivaldybės darbuotojai bei institucijos, tokios kaip kultūros, investicijų, turizmo – mus palaikė tyliai, neva, lyg kažko bijodamos…“, – sakė asociacijos „Retromobile“ vadovas R. Kardelis.

Pasak jo, Istorinės technikos muziejus išsikovojo tvirtas pozicijas tarp lankytinų objektų. Jis pastebėjo, kad muziejus tapo vis aktyviau lankomas, jame padaugėjo atrakcijų, muziejų Kauno TIC nuolat įtraukdavo į lankytinų objektų sąrašus, siųsdavo turistus, Aleksoto bendruomenė nuolat kviesdavo į šventes.

Visi eksponuojami automobiliai – tebevažiuoja./R. Tenio nuotr.

Jaučiasi nebereikalingi Kaunui

Asociacijos „Retromobile“ vadovas Ramūnas Kardelis portalui „Kas vyksta Kaune“ apgailestavo, dėl tokios muziejaus baigties. „Visą laiką manėme, kad esame reikalingi Kaunui ir Kauno žmonėms. Per savo gyvavimo laikotarpį, nuo 2013 metų gegužės (muziejus atidarytas 2014 m. gegužės 22 d.) nė sykio nesame gavę nei pastabų, nei skundų, nei kitų pastebėjimų. Jautėme darantys išties gerą ir naudingą darbą miestui. Lankytojai nuolat tai pabrėždavo“, – sakė R. Kardelis.

Savivaldybės sprendimą uždaryti muziejų, nors teigiama, jog galima likti, jei mokės rinkos kainą, jis laiko neigiamu ir neadekvačiu jau nudirbtam darbui, pasiektiems rezultatams. „Esame nusivylę, jaučiamės įskaudinti ir nepelnytai menkinami“, – atviravo muziejaus įkūrėjas R. Kardelis.

Eksponatai./R. Tenio nuotr.

Derėjosi pusmetį, tačiau bergždžiai

Muziejaus įkūrėjas R. Kardelis teigė pusmetį prieš pasibaigiant terminui, dalyvavęs diskusijose su savivaldybės administracijos direktoriumi ir meru, tačiau tai rezultatų nedavė. „Mums buvo žadama – jei pakeisime panaudos sutartį į nuomos sutartį, pasibaigus terminui galėsime toliau diskutuoti apie mūsų pasilikimą analogiškomis nuomai sąlygomis. Sutikome 0,5 m. iki termino pabaigos nutraukti panaudos sutartį ir sudaryti nuomos. Geranoriškai mokėjome nuomos mokestį, nors visą tą laikotarpį galėjome nemokėti. Tačiau, besibaigiant nuomos terminui mums buvo tėkšta be jokių paaiškinimų ir diskusijų, jog nuomos sutartis nebus pratęsta jokiomis sąlygomis. Į bandymus paaiškinti kodėl taip yra, net nebuvo teiktasi nei reaguoti, nei atsakyti“, – stebėjosi R. Kardelis.

1922 m. „Dodge Brothers 30“ automobilis./R. Tenio nuotr.

Demonstravo vertingus eksponatus

Kauno istorinės technikos muziejus talpino daugiau kaip 100 eksponatų. Daugiau kaip pusė jų yra ne asociacijos „Retromobile“ narių (narių yra 41), o iš visos Lietuvos surinkti įdomūs ir unikalūs egzemplioriai.

„Dodge“ (1922 m.)./R. Tenio nuotr.

Pašnekovas akcentavo, kad muziejui buvo atrenkami Lietuvos ir Kauno istorijai svarbūs eksponatai. Jie simbolizavo 4 lietuvių tautos laikotarpius: prieškarį, karą, pokarį bei atgimimą. „Jau vien ką reiškia vienintelė lietuvių tautos trėmimo į Sibirą scena, kurioje panaudota istorinė technika, dalyvavusi mūsų tautos genocide. Tarpukarį simbolizavo technika, su kuria lietuviai dalyvavo viešajame eisme tarpukario Kaune, tai „Dodge Brothers“, „Oakland 6-54“, „Nash 697“, „Buick Super 8“. Karinė technika – tai tiek sovietinės, tiek nacistinės Vokietijos technika maigiusi Lietuvos žemę – „ZIS 5“, „Praga RM“, „GAZ MM“, „GAZ 67“ ir kt.“, – vardino R. Kardelis.

Muziejuje buvo galima pamatyti lietuvių meistrų sukurtus unikalius automobilius – „Mikram“, „Alrekas“, „Svajonė“ (1972 m. gavęs aukso medalį Maskvoje už inovatyvumą bei techninius sprendimus), „Vairas“, „KAG-3“, „KAG-33“, „Šiauliai-1“, „Šiauliai-02“. Visi šie automobiliai pilnateisiais nariais dalyvavo viešajame eisme, nuriedėjo ne viena tūkstantį kilometrų.

Pasak jo, daugelis eksponatų – neįperkami, nes yra unikalūs ir vienetiniai, tokie kaip, pavyzdžiui, TSRS laikais lietuvių meistrų savarankiškai sukurti unikalūs automobiliai, motociklai.

Beje, visa technika yra funkcionuojanti, važiuojanti ir galinti judėti sava eiga. „Tai nėra šiaip kevalai, ar kokie nejudantys paminklai. Jokiu būdu – technika privalo judėti taip, kaip buvo kuriama. Tai pasakytina tiek apie mediniais ratais „Dodge Brothers“, tiek apie kitas transporto priemones“, – pabrėžė R. Kardelis.

Eksponatas./R. Tenio nuotr.

Nusivylę, tačiau svarstytų naujo muziejaus įkūrimą su triskart daugiau eksponatų

Pasiteiravus, ar yra numatyta nauja muziejaus vieta, R. Kardelis atsakė neigiamai. „Kurdami šį muziejų mes aukojome daug savo laiko, vogėme laiką iš savo šeimų, įdėjome dūšią ir širdį. Mums ne gaila investuotų lėšų, mums labai gaila pačios idėjos. Todėl, taip nusvilę mes vargu ar galėsime save priversti dar sykį ką nors kartoti”, – svarstė R. Kardelis.

Visgi, po minutėlės jis pridūrė, kad neatmeta galimybė svarstyti apie idėją kurti muziejų kitoje Kauno vietoje, juolab, kad eksponatų skaičių nesudėtingai galima padidinti iki 300 vnt. (dėl vietos stokos muziejuje eksponuota 100 vnt.).

Su mintimis plėstis, muziejaus atstovai dar 2016 m. gruodį keliavo pas merą V. Matijošaitį, tačiau, pasak R. Kardelio, jis neklausė siūlymų plėsti muziejų bei išsakė pastabas dėl neveiksnumo. „Jaučiame, kad visuomenei mūsų vykdyta veikla buvo priimtina, šilta ir nuoširdi. Nesinorėtų staiga visko nutraukti. Bet kuriuo atveju, įgijome patirties, tiesa, labai skaudžios”, – pokalbį baigė R. Kardelis.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko komentaras

– Kodėl nuomos sutartis šiam muziejui nebuvo pratęsta?

– Sutartis pasibaigė, kadangi buvo terminuota ir baigėsi gegužės mėnesį. Šiuo metu paskelbtas naujas konkursas patalpų nuomai. Daugiau informacijos galima rasti čia.

(Portalas „Kas vyksta Kaune” pažymi, kad Kauno m. savivaldybės nekilnojamojo turto skelbimų sąraše pateikiama informacija apie išnuomojamas kelias patalpas adresu S. Dariaus ir S. Girėno g. 29A. Turto nuomos terminas – 3 metams, bet ne ilgiau kaip iki nuosavybės teisės į turtą perėjimo kitam asmeniui. Pradinis nuompinigių dydis už 1 kv. m per mėnesį už skirtingus pastatus svyruoja nuo 1 iki 2 eur. (be PVM). Primenama, kad nuo 2018 m. sausio mėn. Istorinės technikos muziejus mokėdavo 0,2 eur. už 1 kv. m nuomos mokestį (apie 250 eur./mėn.) Muziejus apima apie 1,1 tūkst. kv. m teritoriją, o psti ekspozicinė salė – apie 650 kv. m).

Paskutinė paraiškų dalyvauti konkurse pateikimo diena – birželio 27 d., 17 val. Savivaldybės turto nuomos konkurso komisijos posėdis vyks liepos 3 d. 14 val., J. Gruodžio g. 9, 302 kab.).

– Kokia tolesnė šio pastato panauda?

– Kas naudosis šiuo pastatu paaiškės po nuomos konkurso.

– Ar nesvarstote, kad muziejaus eksponatus būtų galima perkelti į kitą vietą už priimtiną nuomos kainą, nes muziejus, kaip teigia įkūrėjai, vykdo šviečiamąją misiją, finansinė nauda tik simbolinė.

– Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociacija „Retromobile“ nuo 2013 m. išduoda „Istorinės motorinės transporto priemonės sertifikatą“, ir teikia kitas mokamas paslaugas. Tikime, jog iš gaunamų pajamų asociacija yra įgali nuomotis patalpas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA