Po pasaulį keliaujanti paroda užsuko į Kauno rajoną | Kas vyksta Kaune

Po pasaulį keliaujanti paroda užsuko į Kauno rajoną

Kauno raj. savivaldybės inf. 2018/06/21 21:49

Kauno rajono viešojoje bibliotekoje, Garliavoje, ketvirtadienį atidaryta paroda „Olga Havlova (1933-1996)“. Parodą globoja Čekijos Respublikos ambasada Lietuvoje.

[galerija kiek=”4″]

Nuaidėjus dūdmaišio ir kanklių melodijoms, bibliotekos direktorė Irena Stančiauskienė pakvietė svečius į salę. Parodos iniciatorė, Lietuvos universitetų moterų asociacijos narė dr. Janina Balsienė sakė, kad paroda, skirta Čekijos Respublikos pirmosios ponios O. Havlovos 85- mečiui ir jos įkurto Gerosios valios Olgos Havlovos fondo veiklai paminėti, keliauja per pasaulį.

„Man tenka didelė garbė ir malonumas šią parodą pristatyti Lietuvoje“,- kalbėjo Čekijos Respublikos ambasadorius Bohumilas Mazánekas, kuris Kauno rajone lankosi jau ne pirmą kartą.

Meras Valerijus Makūnas dėkojo ambasadoriui už jo pastangas pristatyti Čekijos kultūrą Pakaunės krašto žmonėms.

Ambasados iniciatyva Raudondvario dvare 2013 m. buvo galima pamatyti Olomouco regiono menininkų parodą „Moravijos kolekcija“, 2014 m. – žymaus čekų grafiko Oldřicho Kulháneko darbus, vyko koncertai.

B.Mazáneko Garliavoje laukė staigmena: buvęs Kauno rajono meras, garliaviškis Valerijonas Senvaitis prisiminė prieš 22 metus įvykusį susitikimą su Prezidentu Vaclavu Havelu, kai jis lankėsi Kaune. Iš šio susitikimo liko nuotrauka, kurią V. Senvaitis įteikė ambasadoriui.

J. Balsienė taip pat prisiminė, kad V. Havelas buvo pirmasis užsienio valstybės vadovas, nusilenkę Romo Kalantos žūties vietoje.

Prezidento sutuoktinė ir bendražygė O. Havlova žmonių atmintyje išliko kaip asmenybė, aktyviai dalyvavusi visuomeninėje veikloje. Po 1989 m. Aksominės revoliucijos tapusi pirmąja šalies dama, savo veiklą nukreipė į pagalbą žmonėms su negalia. 1990 metais įkūrė Geros valios komitetą (Výbor dobré vůle) – pirmąjį labdaros fondą tuometinėje Čekoslovakijoje.

Būdama disidente, O. Havlova teikė visokeriopą pagalbą šeimoms, nukentėjusioms nuo totalitarinio režimo. Drauge su kitais disidentais įkūrė Neteisėtai patrauktų baudžiamojon atsakomybėn asmenų gynybos komitetą.

O. Havlova iki pat paskutinių savo gyvenimo dienų nesiliovė domėtis neįgalių žmonių poreikiais, lankė organizacijas, teikiančias medicinos ir socialinės globos paslaugas. O. Havlova tapo populiariausia moterimi Čekijoje, buvo apdovanota daugybe prestižinių apdovanojimų savo šalyje ir užsienyje.

Praėjus daugiau kaip dviem dešimtmečiams nuo  O. Havlovos mirties, šios charizmatiškos moters atminimas neblėsta ir šiandien. Jos viziją vykdo Geros valios komitetas, kuris padeda tūkstančiams Čekijos žmonių ir daugeliui pelno nesiekiančių organizacijų.

O. Havlovos populiarumą patvirtina ir fotografijų paroda, kurią galima pamatyti Garliavos viešojoje bibliotekoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA