Įspėja sinoptikai ir ugniagesiai: naktį maišysis dangus su žeme | Kas vyksta Kaune

Įspėja sinoptikai ir ugniagesiai: naktį maišysis dangus su žeme

BNS 2018/06/21 18:30
Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų nuotr.

Ketvirtadienį vakare ir naktį į penktadienį daugelyje Lietuvos rajonų numatomas smarkus lietus. Ketvirtadienio vakare, pradedant vakariniais rajonais, formuosis perkūnija ir naktį ji numatoma beveik visoje Lietuvoje, skelbia ugniagesiai ir sinoptikai.

Sinoptikai dar prognozuoja, kad dar gali kilti škvalas, pūs gūsingas 15–19 metrų per sekundę vakarų krypties vėjas. Vakarų, pietvakarių vėjo gūsiai penktadienį daug kur sieks iki 20 metrų per sekundę.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas perspėja perkūnijos metu išjungti elektros energiją naudojančius prietaisus – žaibui trenkus į elektros tiekimo linijas, išlieka tikimybė, kad elektros prietaisai gali būti sudeginti.

Taip pat prašoma nekalbėti judriojo ir stacionaraus ryšio telefonu. Griaudžiant taip pat nereikia bėgioti, važinėti motociklu ar dviračiu, rankose laikyti metalinių daiktų. Nuo audros geriausia slėptis pastatuose arba atviroje teritorijoje.

„Jeigu audra užklupo lauke, nesislėpkite po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškokite prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, venkite aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius“, – sako gelbėtojai.

Iškylaujantiems poilsiautojams palapinei vietą patartina rinktis žemesnėje vietovėje, įduboje, atokiau nuo medžių , įvertinus aplink esančių medžių aukštį ir atstumą iki jų. Škvalo metu vėjas dažniausiai būna sūkurinis ir negalima nuspėti į kurią pusę jis virs. Miškas nėra saugi vieta pučiant stipriam vėjui. Atviroje teritorijoje saugiau ir dėl to, kad netrenks žaibas.

Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, reikia nedelsiant skubėti į krantą.

Viena saugiausių vietų trankantis perkūnijai – automobilis. Svarbu sustoti, kur nėra medžių ar aukštų statinių bei nesiliesti prie metalinių konstrukcijų.

Kilus stipriam vėjui gali sutrikti elektros energijos tiekimas, virsti medžiai, lūžti jų šakos.

„Nestovėkite po aukštais medžiais, prie elektros linijų. Taip pat atkreipiame vairuotojų dėmesį, kad jie nestatytų automobilių po medžiais. Nelieskite ant laidų užvirtusių medžių ar jų šakų“, – įspėja gelbėtojai.

Smarkiai lyjant, esant galimybei, reiktų likti patalpose, o važiuojant – sustoti. Jeigu gyvenamąjį namą nuolat užlieja vanduo, reiktų įsigyti vandens siurblius, nes ugniagesiai gelbėtojai atėjus stichijai paprastai turi daug darbo ir ne visada greitai gali atskubėti į pagalbą.

„Neužmirškite savo artimųjų ir kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai ar mažamečiai vaikai, šiuo metu leidžiantys laiką be tėvų – padėkite jiems. Nelaimės atveju skambinkite skubios pagalbos telefonu 112“, – pataria ugniagesiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA