Į Nemuno salą traukė jogai | Kas vyksta Kaune

Į Nemuno salą traukė jogai

R. Tenio nuotr.

Nesibaimindami kaitros, tarptautinę jogos dieną kauniečiai nusprendė paminėti masinėje jogos treniruotėje Nemuno saloje. Ketvirtadienio vakarą čia suplūdo apie šimtas žmonių, tarp jų ir mažieji, kuriems atskirai surengta vaikų joga.

Pasaulis mini nuo 2015 m.

Tarptautinę jogos dieną 2014 m. pabaigoje patvirtino Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja, pirmą kartą šventė  daugiau, nei 175-iose šalyse buvo surengta 2015 m. birželio 21 d., į akciją aktyviai įsijungė ir Kaunas.

Jau ketvirtą kartą tarptautinė jogos diena į atviras jogos treniruotes sukviečia tūkstančiais žmonių. Į Nemuno saloje „Yoga Mode studio” kartu su Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuru bei projektu „Judėk sveikai” surengta treniruotė sutraukė apie šimtą žmonių, daugiausiai jaunimo.

Atvira jogos treniruotė Nemuno saloje./R. Tenio nuotr.

Išjudina kūną ir atpalaiduoja protą

Ketvirtadienį Nemuno saloje masinę treniruotę vedusios jogos mokytojos Julita Jakubauskaitė ir Vika Kacevičiūtė džiaugėsi kauniečių aktyvumu ir tikisi, kad kasmet prie šios akcijos prisijungs vis daugiau žmonių.

Trenerės mokė vinjasa jogos – tai dinaminė joga, kur pratimai daromi sekomis, daug judėjimo. Ši joga pradeda išjudinti surambėjusį kūną bei atpalaiduoti protą.

„Siekiame parodyti, kad joga – tai bendruomeniška veikla, nors praktikuojama ir po vieną. Tačiau, daryti kartu – visai kas kita, sklinda puiki energija! (…) Niujorke tarptautinė jogos diena minima visą dieną: rengiama daug viešų pamokų, į jas suplūsta šimtai žmonių”, – pasakojo J. Jakubauskaitė ir suskubo paneigti mitą, kad joga sietina su religija. „Joga – tai judėjimas, bendruomenė, gera nuotaika, energija, darbingumas, susikaupimas. Po treniruotės žmonės išeina išjudinti, gerai jaučiasi.”

Jogos mokytoja V. Kacevičiūtė pažymėjo, kad joga ilgainiui tampa gyvenimo būdu. „Sąmoningumo siekiame per judėjimą, kvėpavimą, kiekvienas eina vis gilyn į save.”

Apie šimtas kauniečių susirinko išbandyti vinjasa jogą./R. Tenio nuotr.

Vaikų joga gelbsti ir nuo sulinkusio stuburo

Kiek toliau nuo suaugusiųjų jogos, įsikūrė vaikų jogos trenerė Guoda Sukockaitė su mažaisiais. Ji sakė, kad vaikai joga užsiimti gali nuo 6 metų. „Būna atvejų, kai vaikai net užmiega šavasanos (atsipalaidavimas jogos pabaigoje) metu. Poveikis pasimato gan greitai: gerėja koordinacija, mąstymas, kvėpavimas. Ypač joga rezultatyvi hiperaktyviems vaikams – poveikis matosi iš karto. Taip pat jogą išbandyti naudinga turintiesiems stuburo problemų, daug sėdintiems prie kompiuterio ar įnikusiems į išmaniuosius telefonus. Žinoma, turint rimtų nugaros problemų, reiktų atsiklausti gydytojo, ar galima lankyti jogos treniruotes”, – aiškino G. Sukockaitė.

Greta vyko ir vaikų joga./R. Tenio nuotr.

Namuose vaikams ji rekomendavo padaryti paprastą jogos pratimą: atsistoti, praskėsti kojas, rankas pakelti delnais į viršų, tuomet įkvėpti per nosį ir iškvėpti su garsu „šššš”, taip tarsi leisti vaikui įsivaizduoti gyvatę viduje. „15 tokių įkvėpimų – ir vaikas atsipalaiduoja, susikoncentruoja”, – pastebėjo vaikų jogos trenerė.

Jogos pozos./R. Tenio nuotr.

Poveikis – iškart po treniruotės

Portalo „Kas vyksta Kaune” kalbinti atviros jogos treniruotės Nemuno saloje dalyviai džiaugėsi galimybe pajudėti gamtoje. Kaunietė Eglė dukrą į jogą atvedė 7-erių. „Nuo tol joga užsiimame abi. Joga – tai savęs atradimas, ramybė gyvenime, harmonija”, – kalbėjo kaunietė Eglė.

Vaidė su vinjasa joga susipažino prieš 2 metus, aktyviai užsiiminėja jau kone metus. „Pirmą kartą dalyvauju tokioje didelėje jogos grupės treniruotėje. Savijautą po jogos palyginčiau su populiariu „unicorn emoji” paveiksliuku: arkliukas prieš jogą yra nerimastingas, o po jogos – kupinas spalvų, laimingas. Panašiai ir joga. Svarbu, ne kaip tave kažkas mato, o kaip pats jautiesi. (…) Man svarbu, kad po šavasanos mokytojas dar papasakoja apie jogos filosofiją, teigia, kad viskas yra gerai, kad ir kas benutiktų. Jei žmogus itin daug dirba, nuolat patiria stresą – joga yra privaloma, kad stogas nenučiuožtų„, – įsitikinusi Vaidė.

Bičiuliai Vilius ir Dovydas džiaugėsi iniciatyva, mielai apsilankys ir kitose jogos treniruotėse. „Aš anksčiau bandžiau prisijaukinti jogą, patiko. Po treniruotės visą vakarą esi ramus, tykus. Na, o kitą dieną – vėl viskas iš naujo”, – sakė Vilius.

„Gyvenime viską reikia išbandyti: ir viešus užsiėmimus, ir privačius. Kartą jau buvau jogos užsiėmime, neįtikėtinai patiko, po šiandien gal pradėsiu reguliariai lankyti?”, – svarstė Dovydas.

Garbaus amžiaus praeivis Stasys (87 m.) stabtelėjo pasižiūrėti, kas čia vyksta, bet pasiteiravus ar norėtų prisijungti, tik numojo ranka: „Aš jau per senas, man neišeis, kaip šitiem jaunuoliam, net nebandysiu. O šiaip, nu gi gražu, toks didelis pulkas jaunimo! Geras užimtumas”, – aptarė netikėtai išvystą vaizdą Stasys.

Viešos jogos dalyvius pasitiko puikus oras./R. Tenio nuotr.

Nemokami jogos užsiėmimai Kaune vyksta visus metus

Projektas „Judėk sveikai” ištisus metus vykdo nemokamus įvairius sporto užsiėmimus kauniečiams, tarp jų ir jogos treniruotes: I, III ir V joga rengiama perpiet – 12 val. bei II, 19 val. (acro joga). Susitikimų vieta – Nemuno sala prie treniruoklių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA