Vėl svarstys šiukšlių deginimo gamyklos Kaune projektą | Kas vyksta Kaune

Vėl svarstys šiukšlių deginimo gamyklos Kaune projektą

BNS 2018/06/20 08:41
R. Tenio nuotr.

Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį svarstys valstybės valdomos grupės „Lietuvos energija“ Vilniuje ir Kaune plėtojamus kogeneracinių jėgainių projektus, anksčiau sulaukusius premjero kritikos.

Posėdyje dalyvaus buvęs energetikos ministras, dabar – susisiekimo ministras Rokas Masiulis, aplinkos viceministras Dalius Krinickas, Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) Planavimo ir kontrolės skyriaus vedėjas Andrius Daščioras, Konkurencijos tarybos atstovai.

Premjeras Saulius Skvernelis gegužę pavadino „Lietuvos energijos“ projektus Vilniuje ir Kaune korupciniais. Jo teigimu, dvi „abejotinos reikšmės“ ir „gyventojus nuodijančios“ šiukšlių deginimo gamyklos Vilniuje ir Kaune kai kuriems buvusiems Vyriausybės patarėjams, „Lietuvos energijos“ ir specialiųjų tarnybų darbuotojams buvo svarbiau nei Vokietijos energetikos bendrovės „Danpower“ projektas, todėl šią įmonę jie nutarė eliminuoti.

„Lietuvos energijos“ vadovas Darius Maikštėnas po susitikimo su premjeru praėjusią savaitę paskelbė, kad grupė sieks sumažinti Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje deginamų atliekų kiekį. Taip pat grupė žada mažinti ir jėgainės sostinėje oro taršą.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tąkart pabrėžė, kad tarp Vyriausybės ir „Lietuvos energijos“ nėra jokio konflikto. D. Maikštėnas taip pat teigė, jog tarp ministrų kabineto ir grupės ginčo nėra.

Planuojama, kad 345 mln. eurų vertės Vilniaus jėgainė pradės veikti 2019-ųjų pabaigoje, o 150 mln. eurų vertės Kauno jėgainė, statoma kartu su Suomijos kapitalo „Fortum Lietuva“, – 2020 metais.

R. Masiulis: neturėjau žinių apie galimą korupciją „Lietuvos energijos“ projektuose

Buvęs energetikos ministras Rokas Masiulis nekomentuoja premjero anksčiau išsakytos kritikos „Lietuvos energijos“ vystomų kogeneracinių jėgainių Vilniuje ir Kaune atžvilgiu. Dabartinis susisiekimo ministras teigia, kad jam nebuvo žinoma apie jokias galimas korupcijos apraiškas šiuose projektuose.

„Premjero žodžių komentuoti negaliu, galiu pasakyti savo nuomonę (…) Projektai buvo pradėti, kai tapau energetikos ministru, už projektus buvo atsakinga Finansų ministerija, o ne Energetikos ministerija (…) Tuo metu, kai aš juos mačiau, kad jie būtų korupciniai, aš tokios informacijos neturėjau. Be abejo, jeigu tokią informaciją būčiau turėjęs, būčiau kreipęsis į atitinkamas institucijas“, – trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje kalbėjo R. Masiulis.

Jo žiniomis, „Lietuvos energijos“ projektais buvo siekiama sutvarkyti situaciją šilumos ūkyje, ypač Vilniuje, norėta, kad ateitų „sąžiningi investuotojai“.

„Vienas svarbus aspektas, kurį reikėtų vertinti, kad tuo metu, kai tie projektai buvo pradėti, buvo labai didelis rūpestis dėl nesąžiningos kai kurių privačių šilumos bendrovių veiklos. Kiek suprantu, šių projektų logika buvo tokia, kad pirmiausia Vilniuje, kur gyventojai moka per daug už šilumą, privatus šilumos operatorius, tikėtina, nesielgia sąžiningai“, – teigė R. Masiulis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA