Vasara traukiasi: trankysis perkūnija, Jonines merks lietus | Kas vyksta Kaune

Vasara traukiasi: trankysis perkūnija, Jonines merks lietus

delfi.lt 2018/06/20 19:30
Asociatyvi / Skaitytojų nuotr.

Dar pavasarį Lietuvą sušildžiusi saulė tik retkarčiais pasislėpdavo už debesų, tačiau panašu, kad vasariška kaitra traukiasi – jau ketvirtadienio vakarą trankysis perkūnija, kils škvalinis vėjas, o visą Joninių savaitgalį merks lietus.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Alva Nagelytė DELFI pasakojo, kad daugiausia kritulių sulauksime ketvirtadienį ir penktadienį. Joninių išvakarėse, šeštadienį, lietaus bus mažiau, tačiau greičiausiai Lietuvoje neliks tokio kampelio, kuriame nelis.

„Ketvirtadienį tikimės sulaukti lietaus ne tik vakarinėje pusėje. Jis bus smarkesnis, ne tik toks, kuris suvilgo žemės paviršių. Po pietų daug kur sulauksime perkūnijos. Vietomis, kylant perkūnijos debesims, kils ir škvalinis vėjas“, – teigė sinoptikė A. Nagelytė.

Rytinėje šalies dalyje ketvirtadienį tikėtina vasariška kaitra – termometro stulpeliai kils iki 25-30 laipsnių šilumos. Vasarišku oru džiaugsis ir pietinės šalies dalies gyventojai, kiek vėsiau bus Vakaruose – apie 23 laipsnius.

„Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį didesni lietūs pasislinks į rytinę šalies pusę. Lis su perkūnija, taip pat galimi škvalinio vėjo sustiprėjimai“, – pasakojo sinoptikė ir įvardijo, kad naktį temperatūra kils tik iki 10-15 laipsnių šilumos.

„Penktadienį temperatūra jau bus gerokai žemesnė – nuo 16 iki 21 laipsnio šilumos, – įvardijo A. Nagelytė. – Pajūryje bus vėjuota, temperatūra – apie 18 laipsnių šilumos.“ Pajūryje ir šiomis dienomis, ir savaitgalį tikėtini trumpi lietūs.

Ketvirtadienį ir penktadienį prapliupę lietūs savaitgalį turėtų nurimti, tačiau trumpalaikio lietaus sulauksime visoje šalyje.

„Savaitgalį daug kur galimi trumpi lietūs, kai kur su perkūnija. Vėjas pūs daugiau iš Vakarų – bus silpnesnis. Temperatūra naktimis – 8-13, dienomis – 17-21 laipsnis“, – teigė sinoptikė.

Panašu, kad nuo gegužės Lietuvą lepinę vasariški orai traukiasi – šiltesnių drabužių prireiks ir kitos savaitės pradžioje.

Nors į Lietuvą atkeliauja vėsesnio oro banga, prognozuojama, kad birželis bus šiltesnis nei įprastai. Vidutinė oro temperatūra numatoma 2°C aukštesnė nei įprastai.

Prognozuojamas ir iki 20% mažesnis kritulių kiekis.

Prognozuojama, jog visa 2018 metų vasara Lietuvoje bus šiltesnė ir sausesnė, lyginant su standartine klimato norma.

Vidutinė daugiametė vasaros oro temperatūra Lietuvoje siekia 16,8 °C, kritulių kiekis 230 mm. Birželį ir liepą vidutinė oro temperatūra numatoma iki 1,5 °C aukštesnė.

Rugpjūčio terminės sąlygos bus artimos įprastoms. Kritulių šią vasarą numatoma kur kas mažiau nei įprastai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA