Į Kauną besiruošiantis Airijos prezidentas: Airijoje gyvenantys lietuviai labai laukiami | Kas vyksta Kaune

Į Kauną besiruošiantis Airijos prezidentas: Airijoje gyvenantys lietuviai labai laukiami

BNS 2018/06/19 13:00
Prezidentūros nuotr.

Vilniuje viešintis Airijos prezidentas Michaelas D. Higginsas (Maiklas D.Higinsas) sako, kad lietuvių bendruomenė labai laukiama jo šalyje.

„Airijoje gyvenantys lietuviai labai laukiami. Ši bendruomenė duoda labai teigiamą indėlį ne tik ekonomine, bet ir kultūrine prasme“, – žurnalistams sakė Airijos prezidentas.

Oficiali statistika rodo, kad Airijoje gyvena apie 40 tūkst. lietuvių, tačiau Lietuvos pareigūnai mano, kad realus skaičius yra dukart didesnis.

Nuo rugsėjo kai kuriose Airijos mokyklose bus pradėta dėstyti lietuvių kalba 12-16 metų moksleiviams.

Antradienį su M. D. Higginsu ir pirmąja Airijos ponia susitiko prezidentė Dalia Grybauskaitė. Lietuvos ir Airijos vadovai aptarė dvišalius santykius, ES ateities ir „Brexit“ derybų klausimus, Europos saugumo stiprinimą.

Prezidentės teigimu, Keltų tigru vadinama Airija daugeliui šalių yra sėkmingo verslo, progresyvios ekonominės raidos ir atsakingo valdymo pavyzdys. Beveik prieš 30 metų visoms politinėms jėgoms sudarius nacionalinį susitarimą dėl ekonominės ir mokestinės politikos ir jas sėkmingai įgyvendinus reformas, Airija šiandien yra viena labiausiai išsivysčiusių Europos valstybių.

Airija taip pat yra pavyzdys kaip spręsti emigracijos problemas integruojant į visuomenę atvykusius imigrantus, išlaikant tvirtą ryšį su išvykusiais piliečiais ir pritraukiant juos atgal.

Didelis potencialas dvišaliam bendradarbiavimui atsiveria pažangių technologijų, FinTech ir gyvybės mokslų srityse, rašoma pranešime.

Antradienį su Airijos prezidentu bei jį lydinčia delegacija susitiks ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Susitikimui pasibaigus, svečiai su Seimo pirmininku lankysis Sausio 13-osios memoriale prie Seimo rūmų.

Trečiadienį Airijos prezidentas lankysis Kaune, kur jam bus įteiktas Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro vardas.

Per šį vizitą planuojama pasirašyti tris susitarimus tarp Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir Airijos nacionalinio universiteto, Kauno ir Korko miestų mokytojų rengimo centrų bei Kauno mokytojų namų ir Korko lietuviškosios mokyklos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA