Naujovė Kauno mokyklose: pradės dvikalbį ugdymą | Kas vyksta Kaune

Naujovė Kauno mokyklose: pradės dvikalbį ugdymą

Kauno m. savivaldybės inf. 2018/06/18 11:33
Kaunas.lt nuotr.

Šiuo metu Kauno mieste veikia per dvi dešimtis gimnazijų ir beveik tiek pat progimnazijų. Jau dabar kai kuriose iš jų greta valstybinės lietuvių kalbos ugdymas vyksta anglų, vokiečių, prancūzų kalbomis. Artimiausiu metu tokių švietimo įstaigų gretos plėsis – J. Jablonskio gimnazija ir J. Dobkevičiaus progimnazija pradeda pasirengimą Tarptautinio bakalaureato programai.

[galerija kiek=”4″]

Globalaus mokymo iššūkis

Ilgametes anglų kalbos dėstymo tradicijas puoselėjanti Kauno Jono Jablonskio gimnazija nuo šių metų rugsėjo 1 dienos atidarys pirmąją dvikalbio ugdymo klasę. Čia visos pamokos, išskyrus lietuvių kalbą ir literatūrą, vyks anglų kalba. Tai bus savotiška įžanga į Tarptautinio bakalaureato programą, kurią gimnazija ketina pradėti nuo 2020-ųjų rugsėjo.

„Išsikėlėme sau rimtą globalaus mokymo iššūkį, tačiau esame tikri, kad išvien su profesionalia gimnazijos pedagogų komanda visa tai sėkmingai įgyvendinsime. Naujai formuojamoje dvikalbio ugdymo klasėje gimnazistai mokysis pagal naujausią medžiagą. Be to, jiems bus pasiūlyti specializuoti anglų kalbos moduliai – nuo „Efektyvaus rašymo“ iki „Žinojimo ir mokymosi“. Dvikalbio ugdymo turinyje bus taikomas globalus švietimo principas – Lietuva pasaulyje, pasaulis – Lietuvoje, mokytojai didelį dėmesį skirs tarpdalykinei integracijai“, – pasakojo Kauno J. Jablonskio gimnazijos direktorė Danguolė Miškinienė.

Maža to, nuo rugsėjo pamokos šioje gimnazijoje vyks po 90 minučių. Tai esą būtina norint nuodugniai ir įvairiapusiškai įsigilinti į dėstomą temą, integruoti kelis dalykus. D. Miškinienė užtikrino, kad ne tik pedagogai, bet ir visa gimnazijos bendruomenė pasirengusi artėjantiems pokyčiams, kurie padės užtikrinti dar efektyvesnį ugdymo procesą.

Dvejų metų trukmės dvikalbio ugdymo programa bus įžanga į Tarptautinio bakalaureato programą. Šiemet J. Jablonskio gimnazija tapo Tarptautinio bakalaureato organizacijos (TBO) mokykla kandidate ir šiuo metu jau pradeda ruoštis tarptautinei akreditacijai. Taigi nuo 2020-ųjų gimnazija kvies mokinius įgyti tarptautinį išsilavinimą tarptautinio bakalaureato klasėse.

Renkamos pirmosios klasės

Analogiškoms permainoms bei naujovėms ryžosi ir Kauno J. Dobkevičiaus progimnazija, planuojanti per artimiausius dvejus metus pasirengti Tarptautinio bakalaureato programos įgyvendinimui pradiniame ir pagrindiniame ugdyme ir 2020 metais akredituotis tampant pilnateise TBO nare.

„Šiuo kandidatavimo laikotarpiu progimnazijos bendruomenė kelia sau didelį iššūkį – tapti kokybišką ugdymą teikiančia ir tarptautinio bakalaureato filosofiją atitinkančia mokykla. Esame atviri naujovėms ir pasirengę „mokymo“ ar „lavinimo“ sąvokas ne vien teoriškai, bet ir praktiškai keisti į kokybišką visuminį ugdymą, tarpusavyje integruojant dėstomus dalykus ir užsienio kalbas“, – apie diegiamas naujoves kalbėjo J. Dobkevičiaus progimnazijos direktorė Lina Viršilienė.

J. Jablonskio gimnazijos ir J. Dobkevičiaus progimnazijos vadovės vienbalsiai tvirtina sulaukusios palankių vertinimų bei didžiulio susidomėjimo iš mokinių ir jų tėvų. Jau šį rugsėjį mokslo metus pradės pirmos parengiamosios klasės.

Kauniečiams ir migrantų vaikams

„Miestas džiaugiasi ir palaiko kiekvieną iniciatyvą, kuri prisideda prie stipraus, kokybiško ir šiuolaikiško ugdymo proceso. Švietimo sistema nestovi vietoje ir Kaunas turi ambicijų būti priekyje. LSMU gimnazijoje stiprinama prancūzų kalba, S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijoje – vokiečių. Greta jų turėsime tvirtą pagrindą ir anglų kalbai. Visa tai aktualu žvelgiant ne vien į kauniečių lūkesčius, bet ir vertinant tai, jog Kaunas sulaukia vis didesnio užsienio investuotojų dėmesio. Taigi čia atvykstantiems specialistams iš svetur, taip pat ir žmonėms, sugrįžtantiems iš emigracijos, turime užtikrinti kokybišką gyvenimą ir geras sąlygas jų vaikams pilnavertiškai augti bei tobulėti“, – gimnazijų pastangas įvertino Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja dr. Nijolė Putrienė.

Šiai dienai Tarptautinio bakalaureato programą Kaune įgyvendina tik Jėzuitų gimnazija. Kol kas visoje šalyje tėra šešios tokios prestižinės ugdymo įstaigos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA