Ar kreditorius gali užginčyti vedybinę sutartį? | Kas vyksta Kaune

Ar kreditorius gali užginčyti vedybinę sutartį?

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Sudarėme su vyru povedybinę sutartį, tačiau vyro kreditorius grasina kreiptis į teismą, esą užginčys povedybinę sutartį, nes jo teises pažeidžia sutartis. Ar tikrai jis turi tokią teisę?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Vedybų sutarčiai, kaip ir visoms sutartims, galioja bei taikomas sutarties laisvės principas, kuris suponuoja, kad sutuoktiniai laisva valia gali nustatyti sutuoktinių turto režimą (statusą). Vedybų sutartis įgalina susitarti, kad: 1) turtas, įgytas tiek iki santuokos, tiek gyvenant susituokus, yra kiekvieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė; 2) turtas, kiekvieno sutuoktinio įgytas iki santuokos ir esantis jų asmenine nuosavybe, po santuokos įregistravimo tampa jų bendrąja jungtine nuosavybe; 3) turtas, įgytas susituokus, yra bendroji dalinė sutuoktinių nuosavybė. Vedybų sutartyje gali būti nustatyta, kad viena iš nurodytų turto teisinio režimo rūšių bus taikoma visam turtui arba tik tam tikrai jo daliai ar tik konkretiems daiktams. Vedybų sutartimi šalys gali susitarti dėl sąlygų, reglamentuojančių prievolinius santykius.

Tačiau pažymėtina tai, kad sutarties laisvės principas nėra absoliutus ir kiekvienu atveju sutarties šalys negali (neturi teisės) savo susitarimu pakeisti, apriboti ar panaikinti imperatyviųjų teisės normų galiojimo ir taikymo, nepaisyti pareigos sutartiniuose santykiuose elgtis sąžiningai bei ignoruoti įsiteisėjusio teismo sprendimo (nutarties) privalomumą, nustatyti gerai moralei arba viešajai tvarkai prieštaraujančias sutarties sąlygas. Dėl šių priežasčių vedybų sutartis negali būti sudaroma siekiant išvengti atsakomybės pagal turtines prievoles. Atitinkamai įstatymai įtvirtina kreditorių teisę ginčyti vedybų sutartį, tačiau kreditorius ginčydamas vedybų sutartį, privalo įrodyti, kaip sudaryta vedybų sutartis pažeidė jo teises. Pavyzdžiui, kreditorių teisės galėtų būti laikomos pažeistomis, jei, siekiant išvengti vieno iš sutuoktinių asmeninių prievolių vykdymo, būtų sudaryta povedybinė sutartis, į ją įtraukiant sąlygą dėl bendrosios jungtinės sutuoktinių nuosavybės (bendro turto, įgyto iki povedybinės sutarties sudarymo) padalijimo, pagal kurią sutuoktiniui – skolininkui nepagrįstai atitektų mažesnė bendro turto dalis, kurios nepakaktų jo asmeninėms prievolėms įvykdyti.

Šios kategorijos bylose labai svarbią reikšmę turi sutarties šalių ketinimai, kadangi byloje turi būti įrodyta, kad pagrindinis ir vienintelis sutarties šalių (sutuoktinių) ketinimas buvo skirtas tikslui, priešingam viešajai tvarkai ar gerai moralei, pasiekti, t.y. kad sutuoktiniai sudarė vedybinę sutartį su tikslu išvengti vieno iš sutuoktinių  asmeninių prievolių vykdymo.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.

Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA