Paskelbė, kurios Kauno įstaigos draugiškos žmonėms su negalia, veganams, LGBT atstovams | Kas vyksta Kaune

Paskelbė, kurios Kauno įstaigos draugiškos žmonėms su negalia, veganams, LGBT atstovams

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Kaune pristatytas naujas „Friendly City“ (draugiško miesto) žemėlapis ir specialus istorijų leidinys. Žemėlapyje pristatomos įstaigos, kuriose saugiai bei visad laukiami gali jaustis tėvai su mažais vaikais, žmonės su negalia, LGBT asmenys (lesbietės, gėjai, biseksualai ir translyčiai), lankytojai su gyvūnais, anglakalbiai, veganai ir vegetarai.

[galerija kiek=”8″]

Kaune yra 18 draugiškų vietų, o Vilniuje – 47, kiti šalies miestai iniciatyvoje kol kas nedalyvauja.

Skatina atvirumą ir toleranciją 

„Friendly City“ iniciatorius – vilnietis režisieriaus Romas Zabarauskas dar 2012 m. pradėjo iniciatyvą, kuri išsiplėtė į turistų pamėgtus žemėlapius Vilniuje ir Kaune. Projekte dalyvauja daugiau kaip 60 verslų ir 10 nevyriausybinių organizacijų.

Projekto rengėjai informuoja, kad šis žemėlapis vienija verslus, kurie siekia skatinti atvirumą bei toleranciją visiems miesto gyventojams ir svečiams, nepaisant jų mitybos, negalios, seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ kalbintas R. Zabarauskas aiškino, kad iniciatyvos rengėjai patys kreipiasi į patinkančias įstaigas, taip pat atsižvelgia į draugų, pažįstamų rekomendacijas. Būna, kad įstaigos pačios kreipiasi į iniciatyvos rengėjus, prašydamos įtraukti žemėlapin. Narystė šiame projekte – mokama.

R. Zabarauskas./R. Tenio nuotr.

„Iniciatyva prasidėjo nuo draugiškumo LGBT bendruomenei, norėta, kad vienos lyties asmenų poros drąsiau jaustųsi apsikabinusios, kalbėdamos, susikibusios rankomis viešoje erdvėje. Projektas kasmet plėtėsi ir šiandien jau skatiname, kad verslas būtų draugiškas kuo skirtingesniems dalykams, tarkim, kad turėtų prieinamumą su neįgaliojo vežimėliu; kad pateiktų veganiškus patiekalus arba, kad vaikams turėtų atskirą meniu, kėdutę kūdikiams ir pan. Lankydamasis draugiškoje zonoje tu jautiesi priimtas, vyksta betarpiškas bendravimas”, – sakė R. Zabarauskas.

Renginio dalyviai./R. Tenio nuotr.

Draugiškos Kauno vietos

Apžvelkime, kurios Kauno įmonės įtrauktos į „Friendly City“ žemėlapį. Dauguma, net 16-ka įstaigų, yra maitinimo, likusios – Kauno menininkų namai bei Kauno turizmo informacijos centras (2 padaliniai: Rotušės a. ir autobusų stotyje).

Maitinimo įstaigų sąraše atsidūrė: „Keturi šimtai laipsnių”, „Agave”, „Ridikas”, „All Cantuccio”, „Kentucky Big Burger By Bocmanas”, „E/way”, „Yalla”, „KaravanSarai”, „Masalaciti”, „Retro Avenue”, „Sugamour”, „Sotus vilkas” (dvi kavinės), „Salonas” ir naktinis baras „Lizdas”.

Šios įstaigos turi skirtingą skaičių draugiškumo požymių, tarkim viena yra draugiška vegetarams, veganams, vaikams, anglakalbiams, translyčiams (įrengti neutralios lyties tualetai) ir žmonėms su fizine negalia. Kitos įstaigos gali būti palankios tik keliems kriterijams: lankytojams su gyvūnais ir anglakalbiams bei pan.

Kam draugiška konkreti Kauno įstaiga žiūrėkite specialiame žemėlapyje čia.

Projekto rengėjai teigia, kad šiuo metu Kaune labiausiai trūksta draugiškų vietų ateiti su gyvūnais.

„Friendly City“ žemėlapio pristatymas Kaune./R. Tenio nuotr.

Nemokamai išplatins 20 tūkst. žemėlapių

Netrukus 20 tūkst. žemėlapio kopijų bus išplatintos Vilniaus ir Kauno kavinėse, baruose, parduotuvėse bei turizmo informacijos centruose. Daugiausiai jų galima rasti Kauno turizmo informacijos centre (Rotušės a. 15 ir Kauno autobusų stotyje).

Renginio akimirka./R. Tenio nuotr.

Nekasdienės istorijos

Atnaujinus žemėlapį, šįmet kartu pristatomas ir dešimties istorijų leidinys – „Friendly Stories”. Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Palangos gyventojų pasakojimuose susipina skirtingos profesijos, seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės, išpažįstamos religijos ir dietos. Leidinio rengėjai – režisierius Romas Zabarauskas ir fotografė Samanta Matuizaitė (Arcana Femina). „Leidinys parodo, kaip visuomenė keičiasi ir auga, jis atkreipia dėmesį į žmones, kurie lankosi „Friendly city” vietose. (…) Kaune išskirčiau neįgalumo aspektą, mieste trūksta vietų, kur galėtų judėti žmonės su judėjimo negalia”, – atkreipė dėmesį S. Matuizaitė.

Leidinys „Friendly Stories”./R. Tenio nuotr.

Leidinyje pateikta Karinių jūrų pajėgų štabo laivūno Rolando Skabick, neseniai grįžusio iš humanitarinės misijos Somalyje, istorija, jo skirtybė – homoseksualumas. Patriotiško kario tikslas – sugriauti Lietuvoje vis dar gajus stereotipus apie LGBT bendruomenę.

Taip pat leidinyje aprašyta veganiškai vaiką maitinančios Vilijos Poškevičiūtės–Wengel istorija, ji pasakoja apie savo požiūrį į augalinę mitybą. „Kuo daugiau supratimo ir meilės artimui bus kiekvieno iš mūsų aplinkoje, tuo sėkmingėsnėje ir laimingesnėje valstybėje gyvensime“, – teigė herojė.

Dar vieną istoriją papasakojo biseksualė, veganė Dovilė Stonė: „Kyla daug stereotipų, nesupratimų apie biseksualus: kad neapsisprendę, kad gyvena palaidą gyvenimą ir pan. Tokie dalykai man skaudūs, noriu juos paneigti”, – teigė pašnekovė.

Nemokama leidinį „Friendly Stories“ galima paskaityti bet kurioje „Friendly City“ žemėlapyje pažymėtoje vietoje Vilniuje ir Kaune. Elektroninė žemėlapio versija prieinama čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA