Prie požeminės perėjos kauniečius pasitinka „Zen triušis“ | Kas vyksta Kaune

Prie požeminės perėjos kauniečius pasitinka „Zen triušis“

R. Tenio nuotr.

Kauno senamiestyje jau kelias savaites praeivius pasitinka naujas miesto puošybos elementas – menininko Luko Šiupšinsko sukurta skulptūra – „Zen triušis“.

Pasitinka keliaujančiuosius į Senamiestį

Ši nedidelė bronzinė skulptūra gegužės 30 d. buvo įkurdinta Vilniaus gatvėje, ant gausiai praeinamos požeminės perėjos.

„Šiandien mano sukurtas Kaukas Triušio pavidale paliko dirbtuvę ir įsikūrė Vilniaus gatvėje, Kauno Senamiestyje. Priminimas mažiau lakstyti ir daugiau medituoti įžengus į Seno Gero Miesto teritoriją”, – skulptūros atidengimo dieną teigė L. Šiupšinskas.

Už skulptūros nugaros, ant pjedestalo užrašyta: „Geriausia taktika kiškių lenktynėse – jose nedalyvauti“. Autoriaus teigimu, kiškių lenktynės – tai lenktynės, kuriose neįmanoma nugalėti, net jei esi pirmas, tu vis tiek esi bėgantis, baikštus kiškis, o tai yra ne pati turiningiausia būtis žmogui. „Vienintelis būdas jose nugalėti – net nepradėti bėgti”, – įsitikinęs skulptūros autorius.

L. Šiupšinsko skulptūra ant požeminės perėjos „Zen triušis“./R. Tenio nuotr.

Medituojantis personažas

Anot autoriaus, skulptūra vaizduoja sėdintį ir medituojantį antropomorfinį personažą, vyriškį persirengusį kiškio kostiumu. „Tai šaržas arba savikritiškas priminimas, kad visi šiais laikais esame panašūs į šį personažą: visur bėgantys, skubantys, minkšti ir bailūs, kaip kiškiai. Tačiau šis personažas oriai pasirinkęs ne bėgti, o ramiai sėdėti ir pasidžiaugti akimirka”, – aiškino L. Šiupšinskas.

Pasiteiravus, kodėl meno kūriniui pasirinkta populiari požeminė perėja, Kaune gimęs ir augęs menininkas atviravo labai mylintis šį miestą, ypač Kauno senamiestį. „Man šita vieta – tarsi ramybės oazė. Skulptūra pastatyta ant požeminės perėjos, tik perėjus į senamiesčio pusę, objektas pasitinka žiūrovą ir trumpam jį išmuša iš vėžių, priverčia vietoj skubos – šiek tiek pristabdyti, priverčia žiūrovą nukrypti iš savo kelio ir apeiti požeminę perėją, apžiūrėti ar nufotografuoti skulptūrą, ji tarsi primena, kad Senamiestyje nėra kur skubėti”, – pasakojo L. Šiupšinskas.

Naujoji skulptūra Senamiestyje./R. Tenio nuotr.

Kodėl „Zen triušis“?

Pasak L. Šiupšinsko, pavadinimas ir žodis „zen“ veikia daugiau, kaip raktažodis arba nuoroda, kad vaizduojamas personažas yra ramybės, susitelkimo būsenoje.

Sąsaja su anksčiau autoriaus minėtu Kauku yra ta, kad Lietuviškoje tautosakoje jie būdavo, maži antropomorfiniai, gerą linkintys personažai. „Kitos kultūros turi gnomus, nykštukas ar pan., mūsų krašte to atitikmuo yra Kaukas“, – sakė menininkas.

Ką pasakyti šios skulptūros kritikams? „Miestas – tai ekosistema, mieste yra poreikis ir erdvė įvairioms skulptūroms ar meno objektams. Pati kūrinio tema turi savyje grotesko elementų, galbūt tai ne visiems priimtina, bet niekada nedera bandyti įtikti visiems, būtų nesąžininga prieš tuos, kurie mėgsta tokius kūrinius“, – teigė L. Šiupšinskas.

Ant skulptūros nugaros įspausti žodžiai: „Geriausia taktika kiškių lenktynėse – jose nedalyvauti“./R. Tenio nuotr.

Kviečia prisėsti šalia

Kaip į skulptūrą reaguoti turėtų praeiviai? Pasak L. Šiupšinsko, geriausia interakcija su skulptūra – tiesiog prisėsti šalia, nurimti. Ilgainiui, galbūt natūraliai atsiras ir šios skulptūros legenda. „Legendą sukuria miestiečiai, pasakodami, ką tarsi žino, ką yra girdėję. Kai kūrinys atsiranda viešumoje, jis jau gyvena atskirą gyvenimą“, – teigė skulptūros autorius L. Šiupšinskas.

Skuptūra „Zen triušis“ yra projekto „Kauno akcentai“ vienas iš nugalėtojų. 2018 m. konkursui „Kauno akcentai“ pateikta 35 skulptūrų idėjos, atsirasiančios Kaune, nugalėtojus galima išvysti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA