Nemuno salą sekmadienį užėmė jungtinės karinės pajėgos | Kas vyksta Kaune

Nemuno salą sekmadienį užėmė jungtinės karinės pajėgos

Gustė Baliuckaitė 2018/06/10 19:47
R. Tenio nuotr.

Birželio 10 d. popietę į sekmadienio ramybę įsiterpė didinga karinės technikos demonstracija – Kauno Nemuno salą užpildė grėsmingi šarvuočiai, visureigiai ir įvairi karinė ginkluotė. Prie „Žalgirio“ arenos išsirikiavo gausybė technikos, naudojamos šiuo metu vykstančiose tarptautinėse „Kardo kirtis“ ir nacionalinėse „Perkūno griausmas“ karinėse pratybose.

Šventės metu dalyviai turėjo vienetinę progą susipažinti su Lietuvos kariuomenėje naudojama daugiafunkcine technika. Karinių oro pajėgų orkestrui trenkiant patriotiškas melodijas ekspozicijos žiūrovai smalsiai apžiūrinėjo įrenginius ir karininkų amuniciją bei fotografavosi su specialiais dažais užsimaskavusiais kariškiais. Praeivių šypsenas kėlė mažųjų susidomėjimas šarvuočiais, noras pasimatuoti karininkų šalmus ir išbandyti veido maskuotę.

Nepaisant alinančio karščio, pamatyti neeilinės ekspozicijos susirinko būriai žmonių. Čia atėjusieji turėjo galimybę ne tik pasižiūrėti į galingą karinę techniką, bet ir pasėdėti už šarvuočių vairo, įkopti į visureigio kabiną ir su kariškių priežiūra atsistoti ant patrankos.

Smalsuoliai rikiavosi sausakimšoje palapinėje norėdami palaikyti rankose įvairių modelių ginklus ir sužinoti įdomių faktų apie jų paskirtį, kurią noriai pristatinėjo po NATO stogu suburti Lietuvos ir kitų šalių kariai.

„Visa eksponuojama karinė technika naudojama pratybų metu ir yra vienodai reikalinga bei svarbi. Kiekvieno šių įrenginių valdymas reikalauja papildomų kursų – pratybų dalyviai keliasi anksti ir keliauja užimti savo pozicijų, kuriose atlieka praktinius veiksmus, gilina technikos naudojimo įgūdžius“ – karinių pratybų detales atskleidė oro gynybos bataliono atstovas.

NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje tarnaujantis karys iš Italijos teigė, kad šios karinės pratybos skirtos ne tik parodyti solidarumą ir paramą Lietuvai, bet taip pat patikrinti karių reagavimo greitį. Pratybų metu kariai pratinami prie įvairių kliūčių įveikimo – nuo keblaus persikėlimo per upę iki fizinių užtvarų įveikimo.

Ekspozicijos dalyvių nuomone, masinės karinės pratybos ir galingos technikos paroda nekursto tarptautinės įtampos ir nekelia minčių apie karą – priešingai.

„Tiek karinėmis pratybomis, tiek šia ekspozicija kariuomenė parodo, kad ji yra arti ir pasiruošusi apginti savo šalį. Tokie renginiai skiepija jaunimui patriotiškumą ir vyriškumą“, – teigė savo sūnų į šventę atvedusi kaunietė, besidžiaugianti atžalos susidomėjimu kariuomene.

Parodos lankytojai taip pat turėjo progą geriau susipažinti su Lietuvoje tarnaujančiais kariais iš įvairių valstybių ir pabendrauti su Šaulių Sąjungos atstovais bei sužinoti įdomių detalių apie šaulio tarnybą. Renginio metu lankytojus linksmino karinių oro pajėgų orkestras su Ričardu Kukulskiu priešakyje bei gerai nusiteikę įvairių tautybių kariai.

Lietuvos kariai, kaip anksčiau buvo pranešusi Krašto apsaugos ministerija, čia demonstravo oro gynybos karinę ginkluotę, pėstininkų šarvuotį M113, daugiafunkcinius sunkvežimius SISU, kelių modifikacijų visureigius HMMWV. Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai pristatė naudojamą pėstininkų ginkluotę.

Lietuvoje dislokuota NATO bataliono kovinė grupė renginiui skyrė šarvuočius „Boxer“, „Patria“, šarvuotus žvalgybos visureigius „Fennek“, tankus „Leclerc“ ir kitą techniką, o „Kardo kirtyje“ dalyvaujantys amerikiečių kariai pristatė šarvuotas pėstininkų mašinas „Stryker“.

Sekmadienį nuo 12 iki 17 val. kauniečiai iš viso galėjo apžiūrėti daugiau nei dvi dešimtis Lietuvoje, svečiose valstybėse ir jungtinėse NATO pajėgose naudojamų karinės technikos vienetų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA