Kaunietė pašiurpusi: jauną merginą kontrolieriai tąsė kaip žvėrį (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Kaunietė pašiurpusi: jauną merginą kontrolieriai tąsė kaip žvėrį (papildyta)

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienio rytą kelionė į darbą „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai pavirto tiesiogine to žodžio prasme skaudžiu išgyvenimu. Dėl kioskininkės klaidos ji ne tik mokėjo baudą, bet, merginos žodžiais, patyrė kitų nuostolių, buvo šiurkščiai stumdoma tarsi užkietėjusi nusikaltėlė.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ pasakojo kaunietė, nemalonus incidentas įvyko ketvirtadienį, apie 07.30 val., stotelėje „Sporto g.“ važiuojant link ledo arenos. 34 maršruto autobusui sustojus, įlipo keleivių kontrolė.

„Prieš kelias dienas kioskelyje suaugusiojo kaina savaitei pasipildžiau savo viešojo transporto kortelę. Šiandien patikrinus kontrolei išsiaiškinau, kad pardavėja iš tikro kortelę papildė už moksleivio kainą. Išeina, tai yra kiosko darbuotojos klaida“, – pasakojimą pradėjo mergina.

Kontrolieriai jos, žinoma, paprašė dokumento, įrodančio teisę į lengvatą. Šios teisės, nei atitinkamo dokumento, kaunietė neturėjo – kioskininkės ji buvo aiškiai prašiusi kortelę papildyti pilno tarifo bilietais.

„Jie (kontrolieriai – „Kas vyksta Kaune“) nepasiūlė įsigyti vienkartinio bilieto, kaip įspėjimui , nors privalo įspėti, – tvirtino auka tapusi skaitytoja. Prašė manęs išlipti iš autobuso. Važiavau į darbą, tad turėjau vėluoti.“

Išlipus iš transporto priemonės, netyčinė prasikaltėlė sakė ėjusi link kontrolę vykdančios saugos tarnybos automobilio, vienas tikrintojų šiurkščiai griebė už rankinės. Paklausus, ką žmogus daro, patraukė dar smarkiau ir, anot skaitytojos, vos jos neparbloškė. Mergina tvirtai laikėsi įsikibusi savo rankinės, kuri smarkiai tempiama plyšo.

„Dar žiauriau, kad mane įgrūdo i savo mašiną lyg kokį žvėrį i narvą. Įstūmė tiesiog su jėga ir jaučiau, kad skauda. Nekalta jauna mergina, ir ją dar stumdo. Nemanau, kad taip galima elgtis su nekaltais žmonėmis. Viešajame transporte neleido išsiaiškinti ir jiems visai nesvarbu, ar tu vėluoji į darbą – ne jiems reikia teisintis prieš darbdavius ir raudonuoti iš gėdos“, – patirtimi dalijosi skaitytoja.

Ji svarstė, kad taip elgtis su žmonėmis tiesiog negalima. Baudą kaunietė vis tiek gavo, nors kortelės papildymo čekius, kurie lyg ir įrodo pardavėjos klaidą, turėjo.

„Kur ta taisyklė, kad klientas yra visada teisus? Mes esame vartotojai – klientai, ar viešajame transporte ši taisyklė negalioja? Ar keleivius kaip gyvulius reikia trypti? Kontrolierių elgesys yra netoleruotinas ir šitaip veikti yra tiesiog nelegalu“, – nuomonę dėstė skaudų patikrinimą išgyvenusi mergina. Ji pridūrė, kad dėl sugadinto turto ketina kreiptis kompensacijos į „Kauno autobusus“.

Papildyta

Kaip „Kas vyksta Kaune“ sakė bendrovės „Kauno autobusai“ atstovė Ramunė Tarandė, kontrolierių teigimu, mergina pati elgėsi agresyviai ir iš pradžių atsisakė lipti iš viešojo transporto priemonės – dėl to kontrolę vykdančios saugos tarnybos darbuotojai iškvietė policiją. Mergina, tuo tarpu, komentavo, kad pareigūnai atvyko tam, kad patvirtintų jos tapatybę, kadangi su savimi neturėjo asmens dokumento.

„Peržiūrėjus dalį filmuotos patikrinimo medžiagos, galima teigti, kad kontrolieriai elgėsi labai mandagiai – nekėlė balso, nešaukė, paprašė išlipti merginai nepateikus lengvatą įrodančio dokumento. Agresyviu tonu keleivė pareiškė, kad važiuoja į darbą ir išlipti neketino, tačiau galiausiai apleido transporto priemonę“, – pasakojo R. Tarandė.

Ne visai aiškiai vaizdo įraše matosi, kaip viskas vyko toliau, bet, pasak „Kauno autobusų“ atstovės, panašu, kad einant iki kontrolierių mikroautobuso mergina mėgino sprukti. Tada apsaugininkas blokavo jai kelią ir nukreipė į mikroautobusą – iš čia ir fizinis kontaktas.

Be to, dar autobuse paprašius pateikti lengvatą įrodantį dokumentą, mergina gana akiplėšiškai atsakė jo neturinti, o vėliau pakankamai garsiai leptelėjo rusišką keiksmažodį – tuomet kažkas panašaus parskrido ir iš apsaugininkų pusės.

Vėliau kaunietė nusiramino. Visą laiką, kol buvo pildomas administracinio teisės pažeidimo protokolas, o šalimais lūkuriavo policijos pareigūnai, pridūrė R. Tarandė, ji turėjo rankinę ant kelių, tačiau nė puse žodžio apie suplėšytą rankinę ar patirtą smurtą neprasitarė.

Mergina kontrolieriams įkliūna ne pirmą kartą – yra bausta kovą. Nesumokėjo per 15 dienų nuo baudos skyrimo, kai taikoma perpus mažesnė piniginė sankcija, tad turės mokėti visą sumą – 16 eurų. Tam laiko dar turi iki birželio 16 d. Paskui Valstybinė mokesčių inspekcija pradeda išieškojimo procedūrą.

„Kažkada anksčiau ji naudojosi lengvata, o šįkart prieš porą dienų nusipirkusi terminuotą savaitės bilietą jį aktyvavo, tad su sistema jau susipažinusi. Jeigu prašė kortelę pildyti pilna kaina, toks bilietas kainuotų 10 eurų, o šiuo atveju kaunietė turėjo mokėti 5 eurus, – aiškino R. Tarandė.

– Kainos skirtumas akivaizdus ir perkant į tai reikėtų atkreipti dėmesį, patikrinti čekį. Planuojame pasikalbėti ir su pardavusia kasininke, jei tik ji ką naudingo atsimins. Be to, kontrolieriams nei prievolės, nei tokios praktikos nėra pagavus pažeidėją siūlyti įsigyti vienkartinį bilietą.“

Kaunietė savo ruožtu „Kas vyksta Kaune“ komentavo, kad tikrai smarkiai susijaudino ir išsigando. Pripažino, kad buvo ir necenzūrinių žodžių – ramiai reaguoti vėluodama į svarbų darbą ir negalėdama situacijos išspręsti autobuse ji tiesiog negalėjo.

Nubaustos keleivės teigimu, ji buvo išsigandusi, mat kontrolierė leido suprasti, kad atvykęs pareigūnas yra jos pažįstamas ir dėl to tarsi turėtų grėsti sunkesnės sankcijos. Mergina tikino, kad bėgti nemėgino – tai dėl jėgų nelygybės būtų buvę nė neįmanoma.

Ji sakė net neketinanti mokėti šiandien skirtos baudos, nes bilietą parduodantis asmuo padarė klaidą: „Važiuosiu į „Kauno autobusus“ aiškintis – jei ten niekuo nepadės, vyksiu į policijos komisariatą rašyti pareiškimo. Aš esu nukentėjusioji ir už tai kovosiu. Noriu, kad būtų teisingumas ir kad kontrolę vykdytų normalūs žmonės.“

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA