Pasauliniame reitinge žemyn kritęs KTU įžvelgia ir gerų pusių | Kas vyksta Kaune

Pasauliniame reitinge žemyn kritęs KTU įžvelgia ir gerų pusių

delfi.lt 2018/06/07 17:55

Paskelbus pasaulio universitetų reitingą paaiškėjo, kad net trys didžiausi Lietuvos universitetai krito žemyn. Tarp jų ir Kauno technologijos universitetas. Šįmet jis pateko į 751-800 vietą, pernai buvo 701-750 vietoje. Tačiau universiteto bendruomenė reitinge įžvelgia ir gerų pusių.

Kaip skelbiama pranešime spaudai, KTU studijos vis labiau vertinamos užsienyje.

„QS World University Rankings“ paskelbė naujausius pasaulio aukštųjų mokyklų reitingo rezultatus. Iš viso į šį reitingą patenka tik keturios aukštosios mokyklos iš Lietuvos. Vertinamu laikotarpiu išryškėjo Kauno technologijos universiteto (KTU) patrauklumas tarp užsienio studentų.

Šiais metais buvo vertinamos 1233 aukštosios mokyklos, iš kurių 1011 pateko į finalinį sąrašą kartu su 60 iki šiol reitinge nedalyvavusių universitetų. „QS World University Rankings“ yra plačiausiai žinomas ir vienas iš patikimiausių pasaulio aukštųjų mokyklų reitingų, kuriame KTU šiais metais pagerino net tris iš šešių vertinimo kriterijų rezultatus.

„QS World University Rankings“ universitetus reitinguoja pagal šiuos kriterijus: reputacija tarp akademinių partnerių („Academic reputation“, 40% įtakos galutiniam vertinimui), reputacija tarp darbdavių („Employer reputation“, 10% įtakos galutiniam vertinimui), studentų ir dėstytojų santykis („Faculty student“, 20% įtakos galutiniam vertinimui), citavimų ir akademinio personalo skaičiaus santykis („Citations per faculty“, 20% įtakos galutiniam vertinimui), užsienio akademinio personalo skaičius („Intarnational faculty“, 5% įtakos galutiniam vertinimui), užsienio studentų skaičius („International students“, 5% įtakos galutiniam vertinimui).

Didžiausias universiteto pasiekimas šiuo vertinimo periodu – beveik penktadaliu (19%) išaugęs tarptautinių studentų skaičiaus rodiklis („International students“), kuris parodo augantį universiteto žinomumą ir patrauklumą pasaulyje.

„Vis gerėjanti studijų kokybė, inovacijos studijų procese bei nuolatinis dėstytojų kompetencijos augimas lemia tai, kad užsienio studentai, remdamiesi savo gerąja patirtimi KTU, vis dažniau universitetą rekomenduoja ir savo draugams“, – sako KTU Strategijos stebėsenos ir procesų skyrius Lolita Jurkšienė.

Lyginant su praėjusiais metais, universitete dar labiau pagerėjo ir iki šiol labai gerai vertintas studentų ir dėstytojų skaičiaus santykio rodiklis. Pasak L. Jurkšienės, tai taip pat puikiai atspindi nepertraukiamą universiteto įsipareigojimą aukštai mokymo ir mokymosi kokybei. Atskirai vertinant šį rodiklį, KTU užima 416 vietą iš visų „QS World University Rankings“ reitinge vertinamų universitetų.

Į geriausiųjų 500-tuką KTU patenka ir vertinant darbdavių reputacijos kriterijų, kuriame šiais metais universitetas pasiekė 445 vietą. Taip pat šiemet padidėjo citavimų tenkančiam vienam akademinio personalo darbuotojui skaičius.

„QS World University Rankings“ organizuojamas nuo 2004 m. ir nuo 2005 m. nė karto nekeitė pagrindinių vertinimo kriterijų, taip išsaugodamas duomenų palyginamumą ir reitingo rezultatų patikimumą.

DELFI primena, kad pasauliniame universitetų reitinge krito ir Vilniaus universitetas, ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas išlaikė tokias pačias pozicijas.

Vilniaus universitetas (VU) nukrito į 488 vietą. Pernai VU buvo šoktelėjęs net 80 pozicijų ir pasiekęs 401–410-ą vietą. Tai buvo aukščiausia vieta Nepriklausomos Lietuvos istorijoje.

Vilniaus Gedimino technologijos universitetas (VGTU) pateko į 581-590 vietą. Pernai VGTU galėjo pasigirti 551–600-ąją vieta.

Tokias pačias pozicijas išlaikė Vytauto Didžiojo universitetas. Kaip ir pernai, taip ir šįmet pateko tarp 800 ir 1000 geriausių aukštųjų mokyklų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA