Paviešinti slapti įrašai nepaliko nuošalyje ir kauniečio liberalo R. Mikaičio | Kas vyksta Kaune

Paviešinti slapti įrašai nepaliko nuošalyje ir kauniečio liberalo R. Mikaičio

Archyvo nuotr.

Šios dienos specialiame DELFI projekte „MG Baltic“ byla“ paminėta ir kauniečio buvusio Liberalų sąjūdžio Kauno skyriaus vadovo Rimanto Mikaičio pavardė. Iš paviešintų slaptų pokalbių tarp Lietuvos liberalų sąjūdžio ir „MG Baltic“ vadovų aiškėja, kad šio politiko valdytai viešąjai įstaigai Laisvės studijų centras taip pat buvo atseikėta korupcija įtariamo verslo lėšų.

Didžiausioje Lietuvos istorijoje korupcijos byloje baudžiamojon atsakomybėn patrauktas buvęs Liberalų Sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio pavaduotojas, iki šiol iš Seimo nepasitraukęs Gintaras Steponavičius prokurorams prisipažino, kad iš partijos pirmininko sužinojęs apie 50 tūkst. Eur paramos skyrimo Liberalų Sąjūdžiui, jis taip pat pasiprašė paramos sau ir su juo susijusioms įstaigoms. „2016 m. sausio 11 d. susitikimo su R. Kurlianskiu metu kreipiausi į šį dėl finansinės paramos tiek man asmeniškai kaip kandidatui vienmandatėje rinkiminėje apygardoje artėjančiuose Seimo rinkimuose į 2016-2020 m. kadencijos Seimą, tiek su manimi susijusioms įstaigoms – viešąjai įstaigai Laisvės studijų centras ir G. Steponavičiaus paramos fondui“, – prokurorams aiškino G. Steponavičius.

Sumą užrašė ant popieriaus lapo

Šis liberalo ir koncerno viceprezidento susitikimas arba, kaip jie sakė, pietūs įvyko sostinės Konstitucijos pr. esančiame restorane, jį slapta taip pat užfiksavo specialiųjų tarnybų pareigūnai. Pokalbio metu, nors ir žinojo, kokią paramą E. Masiuliui žadėjo skirti koncernas, parlamentaras vis tiek tikslią sumą norėjo sužinoti iš „rėmėjo“, tačiau R. Kurlianskis konkrečios sumos taip ir nepaminėjo. Kaip rašoma portale DELFI, R. Kurlianskis paėmė nuo stalo popieriaus lapą ir užrašė „20 000“. „Gerai! Super! Tas vat, irgi svarbu ir tada…“ – iš džiaugsmo, kad parama bus skirta ne tik kaip kandidatui į Seimo narius, bet ir jo vadovaujamam paramos fondui bei studijų centrui, trykšta G. Steponavičius. „Nežinau, tau tinka, netinka?“ – klausia koncerno viceprezidentas. „Absoliučiai“, – atsako liberalas. 

Liberalo teigimu, R. Kurlianskis 10 tūkst. Eur paramą pažadėjo skirti Laisvės studijų centrui, kurio vadovu buvo kaunietis R. Mikaitis, o po 5 tūkst. Eur – G. Steponavičiaus paramos fondui ir jam asmeniškai, kaip kandidatui į būsimus Seimo narius. Toliau pašnekovai minėtame pokalbyje aptarinėja formas, pagal kurias sutartos pinigų sumos būtų pervestos tiems, kam jos numatytos.

Kai R. Kurlianskis pažada visus reikalus sutvarkyti tinkamai, G. Steponavičius dar kartą pasitikslina sumą „dešimt… plius trys“, o po dar vienos aptartos temos R. Kurlianskis dar kartą pasiūlo, kad R. Mikaitis koncernui parašytų prašymą dėl paramos skyrimo. G. Steponavičius kartu pridūria, kad parašys ne tik R. Mikaitis, bet ir V. Toleikis (aut. pastaba – G. Steponavičiaus paramos fondo vadovas). 

Laukė paramos nekantraudami

Po šio susitikimo apie žadamą skirti paramą G. Steponavičius informavo V. Toleikį ir R. Mikaitį, kurie netrukus pateikė prašymus dėl paramos skyrimo. O po mėnesio „MG Baltic“ įmonė „MG Baltic Media“ į Laisvės studijų centro sąskaitą pervedė 10 tūkst., o G. Steponavičiaus paramos fondui – 5 tūkst. Eur. Tiesa, G. Steponavičius tikėjosi, kad pinigai į sąskaitą įplauks greičiau – pareigūnai yra užfiksavę ne vieną politiko SMS žinutę R. Mikaičiui, kurio klausė, „kaip su įplaukom“, o pastarasis atsakydavo, kad „dar neplaukia“. 

Tyrimo metu paaiškėjo, kodėl taip skubiai G. Steponavičiui reikėjo pinigų Laisvės studijų centrui – po 10 tūkst. Eur pervedimo į centro sąskaitą per kelis kartus beveik visą sumą sau į asmeninę sąskaitą pervedė R. Mikaitis, mokėjimo paskirtyje nurodęs, kad tai yra atlyginimas, kurio jis negaudavo daugybę mėnesių. „Dabar jau kaip sakant biškį akyse šviesiau pasidarė“, – džiaugėsi gautu atlyginimu R. Mikaitis. 

Iš gautos paramos 118 Eur buvo pervesta ir vienam žurnalistui, kuris dalyvavo centro rengiamose „Pilietiškumo pamokose Lietuvos mokyklose“. Anot G. Steponavičiaus, gavus koncerno paramą liberalus reklamavęs Laisvės studijų centras toliau galėjo tęsti veiklą, nes ši parama esą buvo esminė. „Dabar atsistosim į vėžes“, – vieno pokalbio su R. Mikaičiu metu nurodė G. Steponavičius, nors centro vadovas ir skundėsi, kad vis sunkiau pavyksta surasti visuomenės veikėjų, kurie sutiktų dalyvauti pilietiškumo pamokose, o be to, už pasirodymus reikėjo mokėti ir Svarui, ir R. Šapauskui, kartais dalyvaudavo ir keliautojas, žurnalistas Vytaras Radzevičius, su kuriuo taip pat tekdavo atsiskaityti.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, kad su korupcine byla susijusi krata beveik prieš dvejus metus, 2016-ųjų birželio 9 d., vyko ir Kauno miesto tarybos nario liberalo Rimanto Mikaičio namuose. Kratos metu iš politiko buvo paimtas kompiuteris ir telefonas, dokumentai. Po kratos politikas pripažino, kad jo vadovaujama viešoji įstaiga gavo „MG Baltic“ paramą, tačiau teigė, kad visa gauta parama panaudota viešosios įstaigos Laisvės studijų centro projektams, kurių pagrindinis – pilietiškumo pamokų organizavimas visoje Lietuvoje. Buvo sakoma, kad minėto projekto metu suorganizuotos pilietiškumo pamokos jau daugiau kaip 300 mokyklų, o jų organizavime talkino didelis būrys asmenybių – kartu su politikais pamokose dalyvaudavo žinomi pramogų pasaulio, žiniasklaidos, akademinės bendruomenės atstovai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA