Kauno teismas už mirtiną avariją kalinčiam aktoriui P. Dimšai buvo griežtas | Kas vyksta Kaune

Kauno teismas už mirtiną avariją kalinčiam aktoriui P. Dimšai buvo griežtas

DELFI nuotr.

Kauno apygardos teismas trečiadienį nagrinėjo nuteistojo Petro Dimšos apeliacinį skundą dėl Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų 2018 m. gegužės 11 d. nutarties. Ja teismas atsisakė patvirtinti Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos nutarimą taikyti P. Dimšai lygtinį paleidimą.

Kauno apylinkės teismas atsisakymą patvirtinti minėtą nutarimą motyvavo tuo, kad nors nuteistasis bausmės atlikimo metu dalyvauja socialinės reabilitacijos programose bei pozityvaus užimtumo priemonėse, nepažeidė pataisos įstaigoje nustatytų vidaus tvarkos ir režimo reikalavimų, skatintas penkis kartus, savo elgesį koreguoja pozityvia linkme, tačiau taip privalo elgtis kiekvienas laisvės atėmimo bausmę atliekantis asmuo.

Be to, nors šiuo metu nuteistasis teigia, jog supranta, kad jo veiksmai turi daug platesnes pasekmes nei tiesioginis poveikis pagrindinei aukai ir prisiima atsakomybę už savo padarytą nusikalstamą veiką, tačiau teismas tokią nuteistojo poziciją vertina tik kaip siekį būti lygtinai paleistam iš pataisos įstaigos.

Kaip teigiama apygardos teismo pranešime, socialinio tyrimo išvada nustatyta, kad nuteistasis supranta, jog turi problemų, ir jaučia poreikį jas spręsti, tačiau tarp to, ką jis vertina kaip problemą, ir to, kaip supranta prisidėjęs prie problemos atsiradimo, yra prieštaravimų.

Teismo vertinimu, šios aplinkybės atspindi nuteistojo požiūrį į jo padarytą nusikalstamą veiką, nerodo jo sąmoningumo ir noro prisiimti visišką atsakomybę už savo veiksmus.

Be to, teismas įvertinto ir tai, kad nuteistasis yra atlikęs tik nedidelę laisvės atėmimo bausmės dalį. Dar neatlikta laisvės atėmimo bausmės dalis – ketveri metai, todėl per trumpas paskirtos bausmės atlikimas asmeniui gali suformuoti klaidingą nuostatą dėl pernelyg švelnaus baudžiamumo už pavojingą visuomenei veiką ir gali tapti viena prielaidų nusikalsti ateityje.

Nuteistasis P. Dimša šią Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų nutartį apskundė Kauno apygardos teismui. Jis prašė panaikinti apylinkės teismo nutartį ir patvirtini Komisijos nutarimą taikyti jam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos.

Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi apeliacinį skundą, konstatavo, kad apylinkės teismas pagrįstai nuteistojo pažangą mažinant pakartotinio nusikalstamo elgesio riziką įvertino kaip abejotiną, ir sutiko su išvada, jog minėtos aplinkybės atspindi nuteistojo požiūrį į jo padarytą nusikalstamą veiką, nerodo jo sąmoningumo ir noro prisiimti visišką atsakomybę už savo veiksmus.

Įvertinusi aptartų duomenų visumą, teisėjų kolegija sutiko su apylinkės teismo padaryta išvada, kad nėra pagrindo konstatuoti akivaizdžių nuteisto aktoriaus pažangos veiksnių, leidžiančių pagrįstai tikėtis, jog ateityje jis iš tiesų laikysis įstatymų ir nebenusikals, o jo atžvilgiu taikoma probacija bus sėkminga.

Atsižvelgęs į visas aplinkybes, aukštesnės instancijos teismas Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų 2018 m. gegužės 11 d. nutartį paliko galioti, o P. Dimšos skundą atmetė.

Vyras buvo nuteistas Vilniaus miesto apylinkės teismo 2015 m. kovo 3 d. nuosprendžiu. Laisvės atėmimo bausmę jis atlieka už neatsargų nusikaltimą, sukėlusį negrįžtamas pasekmes. P. Dimša vairavo automobilį apsvaigęs nuo alkoholio ir sukėlė eismo įvykį, kurio metu patirtų nuo sužalojimų mirė žmogus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA