Protestas Sporto universitete: pakabintais sportbačiais apdovanojo šalies politikus | Kas vyksta Kaune

Protestas Sporto universitete: pakabintais sportbačiais apdovanojo šalies politikus

BNS 2018/06/05 15:23
R. Tenio nuotr.

Antradienį Lietuvos sporto universiteto (LSU) bendruomenė surengė protesto akciją, kurios metu ant vinies pakabintus sportbačius įteikė politikams, inicijuojantiems universiteto prijungimą prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU).

Bendruomenė teigia nežinanti, kokiomis sąlygomis bus jungiami prie sveikatos universiteto ir abejoja, ar sportui bus skiriama pakankamai dėmesio.

„(Tikslas-red.) atkreipti dėmesį ne tik į mūsų universitetą, bet ir plačiau, kas darosi Lietuvoje su sportu. (…) Visi tokie pakabinti: sporto žmonės neturi jokio atspirties taško: universiteto nebelieka, kai 90 proc. mūsų trenerių visų Lietuvos yra parengti mūsų universiteto“, – BNS sakė laikinoji universiteto rektorė Diana Rėklaitienė.

Sporto bendruomenė įteikė ironiškus apdovanojimus politikams, prisidėjusiems prie švietimo reformos: metų pažado apdovanojimą pelnė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, metų Sauliaus Skvernelio apdovanojimą – premjeras S. Skvenelis, metų demokratijos – Seimo Švietimo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, metų organizacijos – Švietimo ir mokslo ministerija, o metų kokybės garanto – švietimo ir mokslo ministrė Jurgitai Petrauskienė.

Renginio dalyviai ironiškai replikavo, kad sportas nuo šiol nesiskirs nuo medicinos ir veterinarijos.

„Planavau būti treneriu, teks galimai karves sėklinti“, – kalbėjo universiteto studentas, krepšininkas Donatas Motiejūnas, palikęs ir savo sportbačius.

Protesto akcija vyko prieš Lietuvos sporto universiteto Tarybos posėdį: jame su Švietimo ir mokslo viceministru Giedriumi Viliūnu aptartos universitetų jungimo sąlygos.

Pristatydamas esamą situaciją, viceministras kalbėjo, kad šiuo metu yra svarstoma, jog po sujungimo LSMU valdymo organai būtų renkami iš naujo.

„Niekas nekalba apie LSU silpnumą ir krizinę padėtį. (…) Sinergija atsiranda, kai jungiami stiprūs, savo tapatybę turintys universitetai“, – kalbėjo G. Viliūnas.

Jis teigė, kad LSU nėjo į dialogą ir patys nedalyvavo bendruose formatuose su LSMU, o kategoriškai siekė likti nepriklausomi.

„Norėtųsi išgirsti, koks yra LSMU interesas specifinis prisijungti LSU: jie yra turtingi, įtakingi“, – kalbėjo viceministras.

Viceministras priminė, kad studentų skaičius ir toliau mažės, todėl konkurencija tarp aukštųjų mokyklų didės.

G. Viliūnas teigė, kad valstybė „šautų sau į koją“, jeigu mėgintų sunaikinti sporto mokslą Lietuvoje.

Seimas yra priėmęs nutarimą dėl Lietuvos sporto universiteto prijungimo prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU). Sporto universiteto valdymo organai tokiai reorganizacijai nepritaria.

Planuojama, kad Sporto universitetas veiktų LSMU sudėtyje kaip Sporto akademija, tačiau LSU siekia išlaikyti autonomišką statusą.

LSMU Taryba šių metų balandį priėmė nutarimą, kuriuo išreiškė pritarimą LSU pozicijai, kad būtina išsaugoti LSU puoselėtas kūno kultūros bei sporto vertybes ir tradicijas, garbės vardus ir regalijas, vykdyti nesidubliuojančias studijų programas, garantuoti rentabilumu grįstą finansinį Sporto akademijos savarankiškumą ir nustatyti, kad reorganizuoto LSU mokslo ir studijų veiklos būtų tęsiamos atskirame struktūriniame padalinyje.

LSU atstovai nerimauja, kad universiteto disciplinos bus išskaidytos, neliks vieningo ir visapusiško sporto profesionalų ruošimo, o sveikatinimo funkcijos bus užgožtos gydymo disciplinų.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė yra sakiusi, kad reorganizacija sutelktų biomedicinos mokslų potencialą, o šios studijų kryptys šiuo metu Kaune dubliuojamos.

Konstitucinis Teismas gegužės 29 dieną pradėjo nagrinėti bylą, ar LSU prijungimas prieš jo valią neprieštarauja Konstitucijai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA