Į Kauną iš Jungtinės Karalystės atvyko istorinės formulės | Kas vyksta Kaune

Į Kauną iš Jungtinės Karalystės atvyko istorinės formulės

delfi.lt 2018/06/03 09:24

Prieš 60 metų į trasas išriedėję „Formula Junior“ bolidai šį sekmadienį suks ratus Lietuvoje – . Beveik pusšimtis istorinių vienviečių formulių iš Jungtinės Karalystės išsirikiuos prie „Diamond Jubilee World Tour“ lenktynių starto linijos. Renginio išvakarėse kauniečiai šią techniką galėjo apžiūrėti ekspozicijoje Kauno Rotušės aikštėje.

[galerija kiek=”20″]

Nuo 1960-ųjų veikianti vienintelė Lietuvos žiedinių lenktynių trasa per savo gyvavimo istoriją matė daug įvairaus lygio technikos, tačiau birželio 3-ąją čia pasirodysiantys svečiai iš Jungtinės Karalystės žada beprecedentį surengti pasirodymą. Lenktynių žiūrovus jie nukels daugiau kaip pusę amžiaus atgal į laikus, kuomet automobilių sporte pagrindiniai aksesuarai saugumui užtikrinti buvo odinis šalmas ir užnugaryje styrantis apsauginis vamzdis.

Drauge su įspūdingomis autentiškomis formulėmis atvirais ratais į Kačerginę rinksis ir kiti automobilizmo istorijos entuziastai. Jie žada pademonstruoti nuo karinės technikos iki sovietmetį menančių ir dar ne taip seniai čia pat ratus sukusių lenktyninių automobilių, o taip pat „užsienietiškų“ bolidų.

Pasak organizatorių, retro festivalyje laukiami visi, kurie domisi automobilių evoliucija, todėl sekmadienį „Nemuno žiedo“ trasa lauks nuo pačių mažiausių iki jaunystės prisiminimus atgaivinti norinčių senjorų. Patys atkakliausi galės ne tik pasižvalgyti, bet ir savo kailiu patirti, ką trasoje jaučia tikri lenktynininkai – jiems numatyta galimybė pasivažinėti keleivio vietoje specialia dviviete formule.

Kadangi „Formula Junior“ bolidai sveria tik apie 400 kilogramų, jiems daug galios nereikia. Štai vienas sėkmingiausių „Lotus 22“ turi 1 litro variklį išvystantį lygiai 100 AG (70 kW). Eilinis miesto automobilis beveik garantuotai turi daugiau galios. Kita vertus, „Formula Junior“ iki 100 km/val. įsibėgėja per maždaug 4 sekundes ir posūkius įveikia itin greitai.

„Formula Junior“ istorija – kupina paslapčių. Būta tiek daug įvairių komandų ir bolidų, kad visų jų neįmanoma suskaičiuoti. Tiesą sakant, net pati organizacija negali atpažinti kai kurių bolidų. Formulajunior.com yra skiltis pavadinta „Mysteries“, kurioje yra net keli iki šiol neatpažinti kažkur surasti bolidai.

Lietuvoje „Formula Junior“ lankosi pasaulinio turo metu. „Diamond Jubilee of Formula Junior“ prasidėjo dar 2016 metais ir yra skirtas deimantiniam FJ jubiliejui paminėti – šiemet šiai lenktynių klasei sukanka 60 metų. Pirmąjį birželio savaitgalį (birželio 3 d., sekmadienį) „Formula Junior“ lankosi Kaune, 8-10 dieną – Rygoje, o 15-17 dieną Karlskogėje Švedijoje. „Formula Junior“ įprastai pasirenka mažesnes istorines trasas, tačiau kasmet apsilanko ir tokiose legendinėse vietose kaip Silverstonas ir Gudvudas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA