Tragedija Lampėdžio ežere: kaip buvo galima išvengti jaunos mergaitės mirties? | Kas vyksta Kaune

Tragedija Lampėdžio ežere: kaip buvo galima išvengti jaunos mergaitės mirties?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienio vakarą Kauną sukrėtė tragedija – maudynių metu Lampėdžių karjere nuskendo nepilnametė.

Pranešimą apie dingusią mergaitę Kauno apskr. VPK pareigūnai gavo 20:41 val., o skaudžią žinią artimiesiems apie mergaitės mirtį po valandos galėjo patvirtinti ir Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (Kauno APGV) gelbėtojai, 4 metrų gylyje radę mergaitės kūną.

Tai – pirmoji vandens pramogų pasiglemžta gyvybė Kaune šiais metais. Tiesa, Kauno APGV atstovai primena, jog nedaug iki nelaimės trūko ir savaitgalį. Gyventojams pastebėjus toli nuo Kauno marių kranto nuplaukusią merginą, šie susirūpino, jog mergina gali neparplaukti. Valtimis gelbėtojams nuplaukus į marių vidurį iš laivybos inspekcijos valties mergina (1990 m.) perkelta į gelbėtojų valtį, parplukdyta į krantą ir perduota krante laukusiems medikams.

[susije_video kurie=””]

Sezonas dar neprasidėjęs

Nors pastarosiomis dienomis ir kaitina rekordus mušanti šiluma, oficialus paplūdimio sezonas prasidės tik birželio 1 d. Būtent dėl šios priežasties Lampėdžių paplūdimyje dar nebuvo gelbėtojų.

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis „Kas vyksta Kaune“ dar mėnesio pradžioje sakė, kad paplūdimių sezonas tęsis nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 15 d. Oficialiai Kaune veikia šie pliažai: Kauno marių 1-asis, Kauno marių 2-asis, Lampėdžių ir Panemunės.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas priminė, kad visuose paplūdimiuose sezono metu budi gelbėtojai. Taip pat vykdoma pliažų priežiūra: perdažomos persirengimo kabinos, suoliukai, gelbėjimo stotis, informaciniai stendai, atliekama profilaktinė dezinfekcija, išvalomi maudyklų dugnai. Paplūdimių teritorija pažymima ženklais, maudyklos – plūdurais.

Ugniagesiai gelbėtojai dalijasi patarimais

Didelį dėmesį maudynių sezonu gyventojų saugumui skiria ir Kauno APGV gelbėtojai. Šie primena, jog pamačius skęstantį asmenį arba sunerimus dėl saugumo, reikėtų kuo skubiau kviesti gelbėjimo tarnybas skubiuoju pagalbos telefonu 112.

„Kad neįvyktų nelaimė, nesimaudykite nežinomose, nuošaliose vietose, nestovėkite ir nežaiskite ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį“, – pagrindines taisykles primena Kauno APGV atstovai. Taip pat rekomenduojama neplaukioti ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių.

„Vaikai jokiu būdu negali maudytis be suaugusiųjų, be abejo, gerai mokančių plaukti, priežiūros. Mokytis plaukti reikia kartu su instruktoriumi arba tėvais, o ne draugais ar pašaliniais asmenimis“, – griežtai skelbia gelbėtojai.

Taip pat gyventojams primenama, jog svarbu vandenyje neužsibūti per ilgai – geriau daryti pertraukas. „Geriausia maudytis ryte arba vakare, kai šilta, bet nėra pavojaus perkaisti. Vandens temperatūra turėtų būti ne žemesnė nei 17-19 laipsnių. Pradėdami maudymosi sezoną, pirmaisiais kartais plaukiokite ne ilgiau nei 3–4 minutes. Buvimo vandenyje laiką palaipsniui galite ilginti iki 20 minučių. Jokiu būdu nesušalkite. Pajutę, kad šalta, tuoj pat lipkite iš vandens. Sušalus gali iškilti mėšlungio pavojus, sutrikti (arba visai sustoti) kvėpavimas, galima prarasti sąmonę. Geriausia maudytis keliskart per dieną po 15–20 minučių su pertraukomis.“

Rekomenduojama į vandenį neiti ir ilgai buvus saulėkaitoje – per staigūs temperatūros pokyčiai sutraukia raumenis, gali sustoti kvėpavimas.

„Jei prie jūsų pasirinkto maudytis vandens telkinio nėra įrengto pliažo, išsirinkite saugią maudymosi vietą, kur švarus ir tvirtas dugnas, nestaigus nuolydis. Į vandenį briskite atsargiai“, – primena gelbėtojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA