Kaunietę papiktino darželio politika: gal ir kvėpuoti alyvų žiedais uždraus? | Kas vyksta Kaune

Kaunietę papiktino darželio politika: gal ir kvėpuoti alyvų žiedais uždraus?

Skaitytojos nuotr.

Orui dvelktelėjus vasara, Kauno gyventojai su atžalomis vis intensyviau ieško, ką nuveikti lauke – kai kurie traukia ne į miesto parkus, o gražiai sutvarkytas darželių aikšteles. Ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojams šie apsilankymai ne prie širdies.

Darželį ketina lankyti

Konkreti istorija susijusi su Vilijampolėje veikiančiu lopšeliu-darželiu „Vilnelė“, tačiau čia tarp personalo ir prašalaičių vis kylanti įtampa, ko gero, nesvetima daugeliui tokio tipo įstaigų Kaune.

Darželis stovi tiesiog Vilmos kieme – moters vyresnioji dukra jį lankė, o dabar eilėje laukia jau kita atžala, kuri „Vilnelės“ duris turėtų praverti kitais metais. Kaunietė, užsukdavusi čia su vyresnėle, sakė neprisimenanti, kad anksčiau būtų ribotas gyventojų patekimas į žaidimų aikšteles.

Ant darželio vartelių pasitinka kategoriškas įspėjimas / Skaitytojos nuotr.

Neseniai su vaiku pavaryta moteris susidomėjo, ar yra koks įstatymas, draudžiantis lankytis savivaldybei priklausančio darželio teritorijoje – žaisti smėlio dėžėje, suptis – darbo dienomis, kuomet kieme nėra vaikų.

Nesuprato, kodėl varomi lauk

Permetusi akimis „Vilnelės“ internetiniame portale pateikiamus nuostatus, veiklos bei strateginius planus, Vidaus darbo tvarkos taisykles Vilma teigė, kad apie minėtą draudimą juose – jokios kalbos.

„Man įdomu, koks čia savininkiškumo jausmas – gal kitą kartą liestis prie tvoros uždraus ar kvėpuoti ten augančiu alyvų krūmų žiedais? – piktinosi moteris ir traukė iš kišenės daugiau argumentų.

– Nelabai suprantu – mokame mokesčius, nieko neniokojame, ir mus varo lauk. Kai yra vaikų – tada taip, gali užgauti netyčia ir panašiai. Bet kai aikštelė tuščia, ką ten tokio padarysime? Darželis ne privatus, gyvena iš savivaldybės pinigų – mes tai savivaldybei priklausome, tad kur bėda?“

Vilma pridūrė, kad po ugdymo įstaigos darbo valandų aikštelė rakinama, tačiau dieną vartai būna atviri, varteliai – nerakinti.

Auklėtojoms trukdo dirbti

Lopšelio-darželio direktorė Virginija Vorobjovienė „Kas vyksta Kaune“ sakė, kad gyventojai ateina tada, kai „Vilnelės“ vaikai yra aikštelėse, ir auklėtojai sunku prižiūrėti 20 darželinukų tuo pačiu teritorijoje besisukiojant pašaliniams žmonėms.

„Prašome tėvelių supratimo – darbuotojams ir taip nelengva užtikrinti, kad nė vienas vaikas gana didelėse grupėse nesusižeistų, neužkliūtų, nepargiūtų, dar reikia organizuoti įvairias veiklas, užimti mažuosius“, – aiškino V. Vorobjovienė.

Anot jos, kaip taisyklė, pasidžiaugti žaidimų aikštele ateina ne vienas kitas kaunietis, o labai daug žmonių, kurie renkasi tarsi į miesto parką. Direktorė priminė, kad tai, visgi, ne atviras parkas, o aikštelės, skirtos darželio auklėtiniams.

„Negalime bet kuriuo metu priimti visų, kas tik sugalvos iš Kauno miesto ateiti. Žmonės atsiveža ir visai mažus vaikučius, ir augintinius. Mes turime sveikatos pažymėjimus, nusistovėjusias taisykles – negalime į vieną vietą sumesti visų aplink gyvenančių vaikų ir žmonių apskritai. Dėl to auklėtoja galėjo pareikalauti apleisti teritoriją“, – komentavo V. Vorobjovienė.

Nuniokoja teritoriją

Pašnekovė tvirtino, kad kai auklėtinių kieme nėra, ir atsitiktiniai lankytojai pernelyg nevaikomi. „Bet jie atsineša valgyti, susideda maistą, nesusirenka savo šiukšlių. Arba savavališkai nuplėšia tentus nuo smėlio dėžių, žaidžia, palieka netvarką – išeina stichiškas lankymas. Kalbamės su aplinkiniais gyventojais, aiškiname…“ – pasakojo „Vilnelės“ vadovė.

Jos teigimu, dabar, kai geras oras, darželinukai lauke praleidžia labai daug laiko – praktiškai kieme nebūna tik kai valgo pusryčius, pietus ir miega, tad prašalaičiams nė nėra kur įsiterpti. O vėliau teritorija rakinama nuo 19 iki 7 val., plotą prižiūri apsauga, sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros. V. Vorobjovienė patikino, kad rakinami visi Kauno miesto darželiai ir po darbo valandų į kiemą tikrai niekas įprastais būdais negali patekti.

„Vilnelės“ teritorija po darbo valandų prieinama tik atletiškesniems niekadėjams / Skaitytojos nuotr.

„Mes rengiame atvirų durų dienas, kai galima apžiūrėti darželį, bet tada lyg tyčia niekas neateina. O kai tik mūsų vaikai kieme – tuoj pat ir pašaliniai. Suprantu, kad jiems smagu pažaisti su auklėtiniais, bet pedagogą tai apkrauna per smarkiai, – kalbėjo direktorė.

– Jeigu domina mūsų darželis, kviečiame kreiptis – ateiti, prisistatyti. Susitarsime, nuvesiu prie auklėtojos, galėsite pabūti, pabendrauti su pedagogu, susipažinti su aikštele.“ Tai, pasak V. Vorobjovienės, būtų civilizuotas apsilankymas, o ne savivaliavimas, prie kokio dabar įpratę kauniečiai.

Skirta ne gyventojų pramogoms

„Pirmiausia, norime pastebėti, kad kauniečių iš darželio niekas išties neišprašė. Visi jį lankantys vaikai bei jų tėveliai be jokių kliūčių gali pakliūti į įstaigą. Tiesiog vaikų darželio teritorija negali atstoti parko ar kitokios pramogų erdvės pašaliniams asmenims“, – situaciją „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Vaikų lopšelis-darželis „Vilnelė“, priminė jis, yra ikimokyklinio ugdymo įstaiga, kaip ir bet kuris kitas vaikų darželis. Taigi ir šios įstaigos teritorija skirta jos auklėtiniams, ugdymo procesui, o ne aplinkinių gyventojų pramogoms.

„Kalbama apie mažamečių vaikų interesus, todėl į visa tai privalu žiūrėti ypač atsakingai ir jautriai. Prašome gerbiamą kaunietę suprasti, kad darželio auklėtojos ir kiti darbuotojai yra atsakingi už vaikų saugumą, tad natūralu, jog pašalinių asmenų patekimas tiek į teritoriją, tiek į pastatą yra ribojamas. Tai numato ir Vidaus darbo tvarkos taisyklės, – tą patį dokumentą, kurį teigė peržiūrėjusi Vilma, nurodė V. Mažeika.

– Darželio darbuotojai ir jį lankantys vaikai turi sveikatos pažymas. Šitaip užtikrinama užkrečiamųjų ligų prevencija bei profilaktika. Tuo metu atėję nepažįstami pašaliniai asmenys čia galėtų sukelti papildomų grėsmių – paskleisti vėjaraupius ar kitą užkrečiamąją ligą.“

Siekia išgyvendinti ydingą praktiką

Kitas ne mažiau svarbus faktorius, įvardytas Švietimo skyriaus vedėjo – vaikų darželio turtas. Po darbo įstaigų pastatai ir teritorijos priduodamos apsaugininkams, vartai užrakinami, nėra galimybių kontroliuoti, ką įleisti į teritoriją, o ką prašyti pasišalinti. Pašalinių asmenų kategorijos yra gana įvairios – atitinkamai ir grėsmės dėl to kyla skirtingos.

„Kaune jau senokai stengiamasi išgyvendinti senąjį „palikimą“, kuomet vaikų darželių teritorijos vakarais virsdavo lėbaujančių jaunuolių pasibuvimų vieta. Prišnerkštos vaikų žaidimų aikštelės, besimėtančios šiukšlės ar net stiklų šukės ir suniokotas inventorius jau tampa praeitimi“, – teigiamais pokyčiais dėl griežtesnio reguliavimo džiaugėsi savivaldybės atstovas.

Vilijampolės gyventojams viena geriausių alternatyvų laisvalaikiui gryname ore, pažymėjo V. Mažeika – atsinaujinantis ir vis daugiau atrakcijų tiek vaikams, tiek suaugusiems siūlantis Neries krantinės parkas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA