Kaune gaus šimtametis varpas – skelbs visos vasaros muzikinio maratono pradžią | Kas vyksta Kaune

Kaune gaus šimtametis varpas – skelbs visos vasaros muzikinio maratono pradžią

BERTA BANYTĖ 2018/05/30 11:55
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kasmetine tradicija tapęs Pažaislio muzikos festivalis jau šios savaitės pabaigoje vėl nuspalvins Kauno miesto, regiono ir visos Lietuvos koncertines erdves muzikos garsais. Natos ir balsai apglėbs skirtingus laikotarpius ir muzikos stilius – nuo baroko iki roko, tai – frazė, geriausiai apibūdinanti sąskambius, kurie virpins melomanų ausis vasarą ir rudens pradžioje, sako renginio organizatoriai.

XXIII Pažaislio muzikos festivalio verpetas klausytojus įsuks nuo birželio 3 dienos ir tęsis iki rugsėjo 2-osios. Jo metu bus įgyvendinti 43 projektai – 15 iš jų nemokami. Muzikos garsai tvindys net 3o skirtingų Lietuvos kampelių.

Šeštadienį, birželio 2-ąją, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje šimtmečio varpas skelbs artėjančią minėtos muzikos fiestos pradžią. Pasak festivalio sumanytojų, čia esantis bokštas yra garsus ne tik karilijonu, bet ir varpu, kuris šiemet mini simbolinį šimtmetį kaip ir Lietuvos valstybė.

E. Montvidas / Organizatorių nuotr.

Birželio 3 dieną vyks festivalio pradedamasis koncertas, dedikuotas maestro Virgilijaus Noreikos atminimui. Jo metu aidės  Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro ir Kauno valstybinio choro muzika, kurią balsais papuoš V. Noreikos mokinys Edgaras Montvidas ir praėjusiais metais vykusio maestro vardo konkurso laureatas Modestas Sedlevičius bei žiūrovų simpatijos prizą pelniusi Tetiana Zhuravel iš Ukrainos.

„Apie šį koncertą su V. Noreika kalbėjomės dar pernai lapkritį. Pirminė idėja buvo skirti šį renginį žiniai apie maestro inicijuotą dainininkų konkursą paskelisti. Planuota, jog scenoje pasirodys ir jis pats kartu su žmonėmis, kurie tapo V. Noreikos vardo konkurso laureatais. Tačiau maestro netektis privertė šiek tiek pakoreguoti sumanymą. Pasitarę su V. Noreikos žmona Loreta Noreikiene, nutarėme, jog koncertas vis dėlto įvyks – jo metu bus paminėtas ne tik maestro atminimas, bet ir išpildyta V. Noreikos svajonė“, – atviravo festivalio vadovė Giedrė Mikaitienė.

XXIII Pažaislio muzikos festivalio programoje dažniausiai vyrauja akademinė ir klasikinė muzika. Tačiau koncertų spektrą paįvairina ir šiek tiek kitokie ritmai. Taip bus ir šį kartą – pirmąją savaitę po renginio atidarymo į Babtyno-Žemaitkiemio dvarą atvyks argentiniečių muzikos grupė su soliste Lily Dahab – aidės sąskambiai nuo tango iki bosanovos.

Birželio 10 dieną Akmenėlių dvaro klojime, Pakruojo rajone, skambės varinių pučiamųjų kvinteto muzika, koncertą ves muzikologė Zita Kelmickaitė. Taip pat tradiciškai birželio mėnesį organizuojamas renginys Kauno jachtklube – „Johann Strauss muzika ant vandens“. Fortepijono sąskambių mėgėjai birželio 8-osios vakarą Kauno valstybinėje filharmonijoje galės išgirsti viešnios iš Lenkijos Joannos Lawrynowic muzikines Fryderic Shopin variacijas. O birželio 21 dieną šiose erdvėse skambės elegantiškojo dueto – Justinos Gringytės ir Petro Geniušo meistriškai fortepijonu atliekami kūriniai.

Birželio 29 dieną prie Kauno pilies vyks muzikinė istorinė-dokumentinė drama „Lietuva-valstybė“. „Šiam projektui susiburs aktorių ir muzikantų pajėgos, kurios scenoje atgaivins Mārtiņš Zīverts tragediją „Mindaugo valdžia“, režisuotą Vytauto Rumšo. Čia vaizdų ir muzikos bendystė primins pastarojo šimtmečio šalyje tarpsnius – nepriklausomybės akto pasirašymo momentą, prezidento Antano Smetonos laikotarpį, trėmimų prisiminimus ir Karaliaus Mindaugo laikus, nuo kurių pradėtas skaičiuoti Lietuvos valstybingumas“, – sako festivalio vadovė.

Liepos ir rugpjūčio mėnesiais pirmą kartą Vytauto Didžiojo karo muziejaus erdvėje sklis alpių rago garsai, persipynę su obertoninio giedojimo elementais, kuriuos demonstruos svečias iš Šveicarijos Brunno Bieri.

Koncertų netradicinėse erdvėse serija tęsis Pociūnų aerodromo angare liepos 13 dieną, kur atmosferą kaitins svečiai iš Vokietijos – saksofonų kvarteto virtuozai „Blattwerk“. O liepos 20-ąją Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje įsikurs grupė „Son Del Nenne“ ir kvies išgirsti ritmus iš „Svaiginančios Kubos“.

Kaip jau tapo įprasta, rugpjūčio mėnesio viduryje Pažaislio vienuolyne po Šv. Mišių bus organizuojamas Žolinės atlaidų koncertas „Taip niekas tavęs nemylės“, sukurtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti.

Šiųmetę festivalio programą vadiname viena viską apimančia fraze nuo baroko iki roko, nes baigiamasis koncertas, nuskambėsiantis Pažaislio vienuolyne rugsėjo 2 dieną, bus roko opera „Eglė“. Tokio žanro opera renginio metu atliekama pirmąjį kartą. Kompozitorius Laimis Vilkončius muzikiniu rūbu apvilks poeto Sigito Gedos parašytus žodžius. Prie idėjos išpildymo prisijungs Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas Gintaro Rinkevičiaus, Kauno valstybinis choras, Artūro Noviko džiazo mokyklos auklėtiniai ir solistai – Monika Pundziūtė, atliksianti Eglės partiją, bei Jeronimas Milius, įkūnysiantis Žilviną. Netrūks ir klasikinės muzikos atstovų – tarp jų Tadas Girininkas, Rafailas Karpis bei kiti“, – sakė festivalio vadovė G. Mikaitienė.

Pasak jos, šiuo neeiliniu baigiamojo koncerto muzikiniu pasirinkimu norima paskatinti susirinkti kuo įvairesnių amžiaus grupių klausytojus, tarp kurių atsirastų jaunosios kartos atstovai bei šeimos.

Kaip dar vieną svarbią naujovę XXIII Pažaislio muzikos festivalio organizatoriai įvardija  bendradarbiavimą su bendruomenėmis, esančiomis Kaune ir Kauno rajone – šįkart Aleksoto bei Kulatuvos.

„Bendruomenės nariai, apsirengę XIX amžiaus rūbais, VDU Kauno Botanikos sode patys kurs šventę ir pasakos istoriją apie Fredos dvarą, vyks improvizuota foto ateljė su senoviniais rūbais, lankytojus vėžins senovine karieta, plukdys valtele. Bendruomenės pasibuvimą dar ryškesnėmis įspūdžių spalvomis nutvieks Lietuvos kamerinis orkestras su soliste Lina Dambrauskaite, kuri atliks Mocarto kūrinius“, – pasakojo G. Mikaitienė.

Kalbėdama apie Kulautuvos bendruomenės organizuojamą renginį rugpjūčio 18 dieną, festivalio vadovė pridūrė, jog šventė „Pušynų retro“, prasidėsianti nuo 13 val. tęsis iki pat vakaro. „Šiemet Kulautuvos kurortas švenčia 85 metų sukaktį. Bendruomenė svečius nukels į tarpukario laikotarpį, kai valdžią savo rankose laikė prezidentas A. Smetona. Susirinkusiųjų dėmesio lauks pleneras, paroda, ekskursijos po įdomiausias tarpukario vilas ir pušų pumpurų arbata. O turiningai praleistą laiką vainikuos Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinė grupė „Jazz Island“, atliksianti retro kūrinius“, –  vardijo ji.

Kitais metais žadama bendruomenių skaičių plėsti dar labiau ir kviesti prisijungti Šančių ir Šilainių gyventojus.

 

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA