Mokyklų reorganizacijos Kaune subtilybės: ruošiasi iškelti įstaigon, kur negali vykti pamokos | Kas vyksta Kaune

Mokyklų reorganizacijos Kaune subtilybės: ruošiasi iškelti įstaigon, kur negali vykti pamokos

„Kas vyksta Kaune“, BNS inf. 2018/05/29 14:45
DELFI nuotr.

Kauno taryba antradienį toliau sprendė Vinco Bacevičiaus pradinės mokyklos reorganizacijos klausimus. Balsuota dėl įstaigos iškėlimo iš šimtamečio pastato Savanorių pr. 91 ir prijungimo prie Kauno Žaliakalnio progimnazijos. Tačiau tuoj pat paaiškėjo, kad pastaroji mokykla ugdymo organizuoti negali dėl tos pačios priežasties, dėl kurios iškeliama V. Bacevičiaus pradinė.

Projektą balsavimui pristatęs Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika pažymėjo, kad abejų mokyklų bendruomenės prašo atidėti sprendimą arba jo nepriimti, tačiau teisminiuose ginčuose Lietuvos institucijos stojo į savivaldos pusę.

Kaip komentavo V. Bacevičiaus mokyklos tarybos atstovė, advokatė Rūta Visočnik, bendruomenei buvo teigta, kad pagrindinė užsitęsusio reorganizacijos proceso priežastis – iš higienos paso neturinčios mokyklos mokiniai iškraustomi į gerai veikiančią progimnaziją.

„Šiuo metu Žaliakalnio progimnazijos higienos paso galiojimas sustabdytas dėl to, kad reikalavimų neatitinka sporto salė ir persirengimo kambariai. Šiandien balsuosite už tai, kad iš vienos mokyklos mokiniai būtų perkelti į kitą, neturinčią higienos paso, kurioje negali būti organizuojamas ugdymas“, – įspėjo R. Visočnik. Ji taip pat pastebėjo, kad naujai kuriamos įstaigos vadovas skiriamas be konkurso.

Kiti teisę pasisakyti posėdyje gavę mokyklos atstovai tvirtino, kad pradinių mokyklų Kaune nėra daug ir jas reikia saugoti, o jeigu neatitinka galiojančių reikalavimų – pritaikyti. Kauniečiai taip pat mėgino priminti „Vieningo Kauno“ rinkiminius pažadus, tarp kurių šmėžavo ir šios mokyklos išsaugojimas bei prašė nelaužyti savo žodžio.

V. Bacevičiaus mokyklos tarybos narys Dominykas Varnas tarybos narius įtikinėjo, kad balsavus už mokyklų reorganizaciją mokiniai bus perkelti į neveikiančią mokyklą, kadangi ugdymas jau kitą dieną po higienos paso pripažinimo negaliojančiu turi būti sustabdytas. „Siūlau atidėti šio klausimo svarstymą, jeigu norima išvengti tolimesnių teismų“, – kategoriškai kalbėjo D. Varnas.

Kauno vicemerei Rasai Šnapštienei bendruomenės atstovų išsakyti argumentai įspūdžio nepaliko – anot jos, diskusijos objektas yra reorganizacija, liečianti juridinį vienetą, ne pastatą, ir Žaliakalnio progimnazijos higienos pasas čia ne prie ko.

„Turime kelis dalykus, kuriuose aiškiai pasakė tiek teismas, tiek švietimo ministerija. Nesupratau, kokia kylančių diskusijų priežastis. Gaila pastato, mokytojų, auros, šimto metų – nesuprantu. Alternatyvų yra. Noriu kreiptis į tarybos narius – turime atlikti savo pareigą ir nepasiduoti spekuliacijoms“, – tvirtai tarė R. Šnapštienė.

Nors Vygantas Gudėnas paskelbė Tėvynes sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovus nusišalinant nuo balsavimo, taryba apsiėjo ir be konservatorių. 20 narių balsavus „už“, vienam – „prieš“ ir vienam nebalsavus, V. Bacevičiaus mokyklos iškėlimui pritarta.

Kaip primena BNS, V. Bacevičiaus mokykla reorganizuojama po to, kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiama nutartimi atmetė mokyklos atstovų skundą dėl tokio sprendimo.

2015 metų birželį ugdymo įstaigos patalpų patikrinimą atlikęs Kauno visuomenės sveikatos centras nustatė įvairių trūkumų bei pažeidimų ir suteikė trijų mėnesių laikotarpį jiems pašalinti, bet tai nebuvo atlikta.

Galiausiai tų pačių metų spalį nuspręsta sustabdyti šios mokyklos leidimo-higienos paso galiojimą. Tai reiškė, jog ugdymo įstaiga nebegali toliau tęsti savo veiklos. Savivaldybės atstovų teigimu, medinės mokyklos rekonstruoti taip, kad ji atitiktų visas higienos normas, neįmanoma.

Teismui palikus galioti šį sprendimą, 1917 m. iškilusiame pastate mokyklos veikla nebevykdoma: taryba iki mokslo metų pabaigos buvo suteikusi patalpas Vilijampolės mikrorajone esančioje buvusioje S. Lozoraičio mokykloje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA