Naujos duomenų apsaugos taisyklės: iškilo grėsmė diplomų įteikimo iškilmėms | Kas vyksta Kaune

Naujos duomenų apsaugos taisyklės: iškilo grėsmė diplomų įteikimo iškilmėms

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Gegužės 25 d. Europos Sąjungos (ES) valstybėse įsigaliojusios naujos duomenų apsaugos taisyklės Lietuvoje jau pasireiškė absurdo grimasomis. Įstatymo raidės besilaikančios institucijos prašo leidimų rinkti ir panaudoti asmens duomenis netgi pačiose paprasčiausiose situacijose.

„Kas vyksta Kaune“ dėmesį patraukė socialiniame tinkle pasklidusi istorija – ketvirtą klasę baigiantys pradinukai gali negauti pažymėjimo iš direktorės, jeigu vaikų tėvai neparašys tam tikro sutikimo.

„Gerb tėveliai, gegužės 30 d., 12 val., mokiniams bus įteikti pradinės mokyklos baigimo pažymėjimai. Jūs turite parašyti ir atsiųsti (…) sutikimą arba ne, kad salėje būtų paminėta jūsų vaiko pavardė ir kad jūsų vaikas, pakviestas į sceną, gautų iš direktorės baigimo pažymėjimą. Jeigu nesutinkate, pažymėjimas bus išduotas mokyklos raštinėje“, – tokios žinutės sulaukė rytojaus ketvirtokų išleistuvėms besiruošianti moteris.

Internetinės diskusijos dalyvių akimis perlenktas prašymas sulaukė lengvų pašaipų: „O jau rašei sutikimą, kad leidi mokytojai garsiai vardu ir pavarde pakviesti vaiką atsakinėti per pamoką?“

„Kai pirksi lėktuvo bilietą, irgi reikės sutikimą oro uosto direktoriui parašyti, kad leistų tave kviesti vardu laipinant keleivius, jei vėluosi į skrydį“, – per dantį sugriežtintą reglamentą traukė kitas internautas.

Kai kurie gyventojai, tuo tarpu, dalinosi iki šiol neįprastais reikalavimais, su kuriais jau teko susidurti. Vienas tokių – rašytinis sutikimas, kad prieš pakylant užtvarui ir įvažiuojant į automobilių stovėjimo aikštelę leidžiama nuskaityti mašinos registracijos numerius.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad pradėjus taikyti Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR) paslaugų teikėjai turi išsamiau informuoti žmones, kokiais būdais tvarkomi jų asmens duomenys.

Naujos europinės taisyklės sudaro daugiau galimybių žmonėms gauti apie juos sukauptą informaciją ir tam tikrais atvejais nustato galimybę būti „pamirštiems“. Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas taip pat įtvirtina vartotojų teisę reikalauti ištaisyti duomenų rinkimo klaidas ir numato galimybes paprašyti perkelti asmens duomenis iš vieno paslaugos teikėjo duomenų bazės į kito teikėjo bazę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA