Kitą savaitę – tropinė temperatūra: Lietuvoje bus karščiau nei Turkijos kurortuose | Kas vyksta Kaune

Kitą savaitę – tropinė temperatūra: Lietuvoje bus karščiau nei Turkijos kurortuose

delfi.lt 2018/05/27 22:24
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Po labai karšto savaitgalio – dar karštesnė savaitė. Sinoptikai pastarąsias dienas nuo kaktos braukusių prakaito nenuramins: netrukus pasijusime kaip tropikuose.

Remiantis naujausiomis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prognozėmis, pirmadienio naktis bus mažai debesuota ir sausa, vėjas taip pat silpnas. Tamsiu paros metu termometro stulpeliai pakils iki 10–15 laipsnių šilumos.

Tačiau dieną bus karšta. Kondicionierius vers įsijungti 25–30 laipsnių karštis. Tiesa, pajūryje bus kiek gaiviau – 22–24.

Antradienį taip pat nelis. Naktį džiugins jau didesnė – 12–17 laipsnių šiluma, o dieną bus taip pat – 25–30 laipsnių karščio.

Trečiadienio naktį niekas nesikeis – bus iki 17 laipsnių šilumos. Dieną bus dar karščiau nei iki šiol – termometro stulpelis turėtų šoktelti iki rekordinio 31 laipsnio, lietaus nežadama.

Įdomu, kad karščiausią dieną – trečiadienį – bus taip pat karšta, kaip Tunise ir karščiau nei lietuvių pamėgtame Turkijos kurorte Antalijoje – ten gegužės 30-tą sinoptikai žada lietų ir „vos“ 27 laipsnių šilumą.

Ketvirtadienį pagaliau turėtumėme sulaukti lietaus. Oras vės, bet, remiantis gismeteo.lt orų prognozėmis, nedaug – iki 24–26 laipsnių.

Penktadienį termometrai rodys daugmaž tą patį, kaip ir ketvirtadienį.

DELFI primena, kad sinoptikai prognozuoja karštą vasarą.

„Pagal dabartines prognozes, ir birželis, ir liepa numatomi kiek šiltesni nei įprastai, – anksčiau DELFI sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas dr. Donatas Valiukas. Jis pridūrė, kad vidutinė vasaros temperatūra tiek birželį, tiek liepą turėtų būti 1,5 laipsnio aukštesnė nei daugiametė norma. – Nors, žinoma, temperatūros svyravimų neišvengsime.“

Ar anksčiau prasidėjusi vasara nesibaigs kalendorinės vasaros viduryje? „Rugpjūtis dar toli, bet jis turėtų būti įprastas. Jis neturėtų būti labai šaltas“, – kalbėjo pašnekovas.

Šilti orai džiugina jau nuo pat balandžio. Ir nors klimatologas tikina, kad šis balandis – antras pagal šiltumą beveik per 60 metų, priduria, kad daugelis nė nepastebėjo, kad pavasaris iš tikrųjų gerokai pavėlavo. „Klimatologinis pavasaris, kurio daugelis nepastebi, vėlavo apie dvi savaites. O vėliau viskas vyko labai greitai: temperatūra šoko aukštyn, viskas sužaliavo, sužydėjo. Tai buvo gana staigus procesas“, – kalbėjo D. Valiukas.

Artimiausiu metu nenumatomos stiprios liūtys, tačiau vasara, anot klimatologo, gali pateikti staigmenų: „Vasaros krituliai yra specifiniai. Dažnos liūtys, kai krituliai pasiskirsto labai netolygiai. Vieni rajonai kritulių gali gauti pakankamai, o kituose gali jaustis jų trūkumas“, – aiškino jis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA