Maudynių sezonas: kur patariama nekišti kojos? | Kas vyksta Kaune

Maudynių sezonas: kur patariama nekišti kojos?

delfi.lt 2018/05/26 11:18
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo balandžio lepinanti saulė jau įšildė daugumą vandens telkinių, tačiau hidrometeorologai įspėja, kad Baltijos jūros vanduo vis dar šaltas. Taip pat šaltos ir baidarininkų pamėgtos upės Dzūkijoje.

Lietuvos hidrometeorologijos duomenimis, daugumoje ežerų vandens temperatūra svyruoja nuo 17 iki 19 laipsnių šilumos.

O Baltijos jūros vanduo vis dar ledinis – Nidos pakrantėje vandens temperatūra siekia vos 8 laipsnius. Ir nors Klaipėdoje jau šiltesnis, temperatūra vis dar per maža malonioms maudynėms.

Šalta ir jūroje, ir mažosiose upėse

Lietuvos meteorologijos tarnybos hidrometeorologas Juozas Šimkus DELFI vardijo, kad vanduo dar neįšilo ne tik Baltijos jūroje, bet ir baidarininkų pamėgtose upėse. „Baltijos jūros vandens temperatūra dar tik 8-9 laipsniai šilumos, o Kuršių mariose temperatūra jau siekia 17 laipsnių, – kalbėjo hidrometeorologas. – O ežeruose tiek Vakarų, tiek Rytų ir Pietų Lietuvoje temperatūra svyruoja tarp 17-20 laipsnių.“

J. Šimkaus teigimu, mažesniuose ir seklesniuose ežeruose vandens temperatūra jau siekia 20 laipsnių, tačiau verta atsiminti, kad vanduo toks šiltas tik telkinių paviršiuje, giliau jis dar gali būti gerokai vėsesnis.

„Didžiosiose upėse, Neryje, Nemune ir Šventojoje, vandens temperatūra jau siekia 17-18 laipsnių šilumos“, – kalbėjo J. Šimkus ir pridūrė, kad upėse vandens temperatūra tiek gilesnėse, tiek seklesnėse vietose turėtų būti panaši.

Iki 18-19 laipsnių jau įšilusios ir Kauno marios.

Per šalta dar ne tik Baltijos jūroje, bet ir Dzūkijos upėse, kuriose pramogauti itin mėgsta baidarininkai. „Ūlos temperatūra dar tik 12 laipsnių, Merkio ir Šalčios – apie 14, – teigė J. Šimkus. – Apie 15-16 laipsnių yra ir mažesnėse Rytų Lietuvos upėse. Mažosios upės dar šaltos.“

Šis savaitgalis žadamas itin vasariškas, tad tikėtina, kad saulės spinduliai įšildys ir vandens telkinius, tačiau didelio temperatūros šuolio neverta tikėtis. Anot hidrometeorologo, savaitgalio kaitra vandens telkinių temperatūrą galėtų pakelti vos laipsniu ar kiek daugiau.

Dar neaišku, kur maudytis saugu

Maudymosi sezonas Lietuvoje oficialiai tęsiasi nuo birželio 1-osios iki rugsėjo 15 dienos. Duomenys apie švariausius telkinius bus pateikti tik sezono pradžioje, tad dar neaišku, kur maudytis saugu, o kurių vandens telkinių reiktų vengti.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro atstovė Jolanta Šaltenienė DELFI teigė, kad šiuo metu vandens telkiniai yra tiriami.

Rezultatai apie švariausius vandens telkinius bus pateikti prasidedant maudynių sezonui, tad nekantraujantys pradėti maudynių sezoną patys turėtų įvertinti vandens, kuriuo ketina mėgautis, kokybę.

Dienos karštos, naktis su lietumi ir perkūnija

Sinoptikai žada, kad savaitgalis bus vasariškas, tačiau naktį atvės, gali pasirodyti lietus ir net perkūnija.

„Savaitgalis bus gražus, tačiau rytojaus naktį Pietvakariniuose rajonuose vietomis numatomas trumpas lietus su perkūnija. Vėjas bus silpnas, naktį temperatūra nukris iki 10-15 laipsnių šilumos“, – vardijo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė.

Šeštadienį termometrų stulpeliai turėtų kilti iki 28 laipsnių šilumos, lietaus nenumatoma.

„Sekmadienis taip pat bus gražus. Lietaus tikimybė maža, vėjas silpnas. Temperatūra naktį nukris iki 10-15 laipsnių, o dieną kils iki 22-28“, – kalbėjo S. Dalinkevičiūtė.

Pajūryje taip pat prognozuojami karšti ir vasariški orai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA