Zoologijos sodo atnaujinimas klimpsta vis giliau – griežtą žodį tarė pirkimų tarnyba | Kas vyksta Kaune

Zoologijos sodo atnaujinimas klimpsta vis giliau – griežtą žodį tarė pirkimų tarnyba

R. Tenio nuotr.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pareiškė, kad Zoologijos sodo Kaune rekonstrukcijos darbų pirkimo konkursas riboja tiekėjų konkurenciją ir turi būti nutrauktas. Anksčiau vertindamas šį pirkimą pažeidimų nustatė ir teismas.

„Tarnyba konstatuoja, kad pirkimo sąlygose nustatytas kvalifikacijos reikalavimas projekto vadovui dirbtinai riboja tiekėjų konkurenciją ir pažeidžia Viešųjų pirkimų įstatymą“, – penktadienį paskelbė VPT. Tarnyba pirkimą vertino tais aspektais, kurių nenagrinėjo teismas, pirmadienį nurodęs pirkimą nutraukti.

Pasak VPT, Zoologijos sodas neatsižvelgė į tai, kad pirkimo objektas yra sudėtinis ir pirkimo sąlygose reikalavo, kad tiekėjas turėtų mažiausiai vieną kvalifikuotą statinio projekto vadovą, kuris per pastaruosius trejus metus būtų parengęs nors vieną techninį projektą, kurio vertė ne mažesnė negu 200 tūkst. eurų be pridėtinės vertės mokesčio.

Tarnyba pabrėžia, kad pastaroji sąlyga yra perteklinė ir ribojanti konkurenciją, kadangi pirkimo objektą sudaro ne vieno, o net devynių pastatų projektavimo paslaugos bei statybos darbai.

Tokiu atveju turėjo būti reikalaujama, kad statinio projekto vadovas per atitinkamą laikotarpį būtų parengęs vieną ar kelis techninius projektus, kurių bendra vertė būtų ne mažesnė nei 200 tūkst. eurų be PVM. Tokiu būdu būtų suteikta galimybė konkurse dalyvauti daugiau tiekėjų.

Sprendimą įpareigoti perkančiąją organizaciją nutraukti pirkimo procedūras Tarnyba priėmė atsižvelgdama ne tik į nustatytą pažeidimą, bet ir į pirkimo dokumentų visumą, Kauno apygardos teismo priimtą sprendimą, kuriuo atskiros pirkimo sąlygų dalys pripažintos neteisėtomis.

Teisiniai ginčai dėl 12,3 mln. eurų vertės pirkimo vyksta nerimaujant, kad pernelyg užtrukusios pirkimo procedūros gali sutrukdyti gauti atitinkamo dydžio Europos Sąjungos paramą, kuri leistų iš esmės atnaujinti Zoologijos sodo infrastruktūrą.

Dėl šio klausimo Aplinkos ministerijoje šią savaitę sušaukti du pasitarimai. Per juos nuspręsta skųsti teismo sprendimą. Didžiausią nerimą Zoologijos sodui ir ministerijai kelia reikalavimas skaidyti pirkimą, nes tada, jų teigimu, darbus būtų sunkiau vykdyti pagal grafiką ir spėti juos atlikti laiku.

Žlungant jau antram Zoologijos sodo rekonstrukcijos darbų pirkimui, Aplinkos ministerija svarsto perimti jo organizavimą. Aplinkos viceministras Martynas Norbutas BNS yra sakęs, kad norint spėti, sutartį su tiekėju svarbu pasirašyti per kiek mažiau nei metų laikotarpį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA