Kaune planuojama kurti gyvūnų kapines: ar reikia tokių paslaugų? | Kas vyksta Kaune

Kaune planuojama kurti gyvūnų kapines: ar reikia tokių paslaugų?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vainatrakio kapinių pakraštyje esančiame atokiame sklype ketinama steigti gyventojų augintinių kapines. Pusės hektaro užimantį plotą numatoma nuo žmonių laidojimo vietų atskirti tvora ir žaliaisiais barjerais. Gyvūnų kapinių steigimo klausimą kitą savaitę svarstys Kauno miesto taryba.

Kraštinę, pusės hektaro plotą užimančią kapinių teritoriją planuojama atskirti želdiniais bei aptverti tvora. Gyvūnų kapinės turėtų atskirą įėjimą, o visa teritorija būtų padalinta į tris sektorius, kuriuose gyvūnai būtų laidojami atsižvelgiant į jų dydį. Kapinės būtų nuolatos prižiūrimos ir tvarkomos.

Miesto tarybai pritarus principiniam sprendimui dėl kapinių įsteigimo, būtų pradėtos rengti kapinių naudojimosi taisyklės, skaičiuojami paslaugų įkainiai.

„Augintiniai daugeliui žmonių prilygsta šeimos nariams, tad jų praradimas sukelia didelį skausmą. Norime, kad kauniečiai turėtų vietą, kurioje deramai galėtų palaidoti ištikimą draugą ir bet kada panorėję galėtų atvažiuoti. Mieste neturime laisvų sklypų tokios paskirties kapinėms, tad manome, jog tai geriausia išeitis“, – teigė Kauno Gyvūnų globos ir priežiūros tarybos pirmininkas Domas Sirgedas.

Kauno savivaldybė prieš svarstydama galimybę įkurti gyvūnų kapines Vainatrakyje kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri neprieštaravo siūlymui.

„Šuniukas, kačiukas, ar kitas augintinis žmogui ar šeimai suteikia daug teigiamų emocijų. Tačiau augintiniui nugyvenus savo amžių didžioji Kauno miesto gyventojų dalis neturi kaip deramai atsisveikinti su savo augintiniais“, – pabrėžė Kauno mero patarėja Orinta Leiputė.

Pasak jos, jau seniai buvo laikas įrengti gyvūnų mylėtojams tokią vietą, kur jie turėtų galimybę tinkamai, civilizuotai atsisveikinti su savo augintiniu. Įsteigus gyvūnų augintinių kapines, suorganizavus jų priežiūrą bei parengus Kauno miesto gyvūnų augintinių gaišenų užkasimo (laidojimo) gyvūnų kapinėse taisykles bus užtikrintas Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas bei jame savivaldai numatytos funkcijos vykdymas.

Šiuo metu laidoti gyvūnus galima laikantis sanitarinių reikalavimų, t. y. kasant gaišeną gyvūno augintinio laikytojo privačioje valdoje. Turi būti parenkama atokesnė vieta nuo pastatų, vandens telkinių ir ten, kur nėra paviršinių gruntinių vandenų. Augintinių šeimininkai gyvūnus taip pat gali priduoti veterinarijos klinikoms arba vežti į vienintelę tokią paslaugą atliekančią UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“ už nustatytą mokestį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA