Atšaukiama Zoologijos sodo rekonstrukcija: iniciatyvą perima Vilnius | Kas vyksta Kaune

Atšaukiama Zoologijos sodo rekonstrukcija: iniciatyvą perima Vilnius

BNS 2018/05/22 15:51
Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Teismui neteisėtomis pripažinus Lietuvos Zoologijos sodo rekonstrukcijos pirkimo sąlygas, Aplinkos ministerija svarsto šį pirkimą perimti.

„Šaukiu skubų posėdį pasitarti, kokie mūsų veiksmai toliau. (…) Akivaizdu, kad buvo padarytos klaidos. Bandysime spręsti, ką daryti toliau. Vienas iš galimų sprendimų, kad Aplinkos ministerija įgyvendins pirkimą, o nupirktus darbus perduos vykdyti Zoologijos sodui“, – BNS antradienį sakė aplinkos viceministras Martynas Norbutas.

Jis sako, kad ateityje bus sprendžiama ir dėl Zoologijos sodo vadovo Aurimo Didžioko atsakomybės.

Skubiai spręs, ką daryti dėl pirkimo

Ar sprendimas perimti pirkimą yra galimas, antradienį bus tariamasi su ministerijos europinę paramą bei viešuosius pirkimus koordinuojančiais specialistais.

„Jeigu tai yra įmanoma, tokiu keliu ir eisime, greičiausiai“, – sakė viceministras.

Jo teigimu, šio pirkimo įvykdymas yra prioritetinis darbas ir Zoologijos sodo vadovybei buvo nurodyta sutelkti visas pajėgas, kad konkursas įvyktų: laiku nesudarius sutarčių ir nepradėjus vykdyti darbų, gresia netekti apie 12 mln. eurų europinės paramos, skiriamos šiam projektui.

Todėl teismo netinkamu pripažintas pirkimas, anot ministerijos atstovo, bus nutrauktas, o teismo sprendimo skųsti neplanuojama, nes tai tik dar labiau užvilkintų procesą.

M. Norbutas sakė, kad žlugus pirkimui, bus vertinama ir Zoologijos sodo vadovybės atsakomybė.

„Jau labai daug pastangų yra dėta padėti Zoologijos sodui ir vadovybei susitvarkyti. Akivaizdu, ir teismo sprendimas rodo, kad nepavyko to padaryti. Veiksmų vertinimas bus netrukus“, – sakė viceministras.

Zoologijos sodo vadovas A. Didžiokas pasitarime antradienį nedalyvaus. Jis su ministerijos vadovais susitikti ir aptarti situaciją planuoja artimiausiomis dienomis.

Zoologijos sodo vadovas: pikta, kad teismas neįsiklausė į argumentus

A. Didžiokas BNS sakė kol kas su ministerija nederinęs tolesnių veiksmų dėl teismo sprendimo, bet sako jaučiantis apmaudą, kad teismas neatsižvelgė į jų nurodytus argumentus.

„Pikta, kad neįsiklausė teismas į mūsų argumentus ir viską paliko ieškovo pretenzijas, o dėl mūsų argumentų net neparašė, kodėl jie netinkami“, – sakė Zoologijos sodo vadovas.

Jo vertinimu, ministerijos sprendimas perimti viešąjį pirkimą būtų geras, jeigu tikrai užtikrintų, kad darbai bus įvykdyti laiku, tačiau jis svarstė, kad ministerijos atstovai jau turėjo galimybę koordinuoti ir dalyvauti konkursų sąlygų rengime, bet tai nepadėjo užtikrinti sėkmingos baigties.

„Aš po tiek sužlugusių pirkimų, net nežinau, kokio šiaudo griebtis. Jeigu tai išgelbėja mūsų europinį finansavimą ir viską padaro gerai, tai visi norėtų, kad kažkas atliktų mūsų juodą darbą“, – svarstė jis, bet taip pat pridūrė, kad būtų svarbu, jog rengiant pirkimą dalyvautų gyvūnams reikalingas sąlygas išmanantys Zoologijos sodo specialistai.

A. Didžiokas pripažino, kad klaidų pirkime galėjo būti padaryta, tačiau teigė, kad teismui užkliuvo ir tos jo dalys, kurias jie parengė pagal ministerijos ir Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijas.

„Sodas atsiduria ant to slenksčio, kad finansavimo netenkame, nes laikas vilkinamas“, – sakė A. Didžiokas.

Pirkime rado pažeidimų

Kauno apygardos teismas pirmadienį priėmė sprendimą civilinėje byloje pagal ieškovių kelių uždarųjų akcinių bendrovių ieškinį ir nusprendė nutraukti 9 mln. eurų vertės Lietuvos zoologijos sodo paskelbtą viešąjį pirkimą.

Kaip pranešė teismas, vykdyto pastatų ir voljerų projektavimo bei statybos darbų konkurso kai kurios sąlygos pripažintos neteisėtomis, nes, teismo vertinimu, pirkimo sąlygos nebuvo aiškios, tikslios, nepakankamai skaidrios, sudarančios galimybę perkančiajai organizacijai subjektyviai vertinti tiekėjų pateiktus pasiūlymus.

Vienas iš nutartyje įvardytų trūkumų – tai, kad pirkimas nėra skaidomas, kartu vykdomi ir projektavimo, ir statybos darbų pirkimai.

A. Didžioko teigimu, tokiu būdu pirkimus Zoologijos sodas vykdė ir anksčiau, tuomet problemų dėl to nekilo.

Jo duomenimis, tai jau trečias kartas, kai nepavyksta įvykdyti šio pirkimo.

Šį pirkimą tyrė bei jam priekaištų turėjo ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Kaip BNS sakė tarnybos direktorės pavaduotoja Jovita Petkuvienė, tarnyba susiaurino savo tyrimo apimtį ir netyrė tų aspektų, kurie tiekėjų prašymu buvo nagrinėjami teisme.

„Rizikų tame pirkime mes matėme ir matėme labai daug, perkančiąją organizaciją informavome gerokai iš anksto, tačiau nebuvo atsižvelgta į tuos dalykus”, – sakė J. Petkuvienė.

Nusprendus nutraukti pirkimo procedūras, vertinimas taip pat bus pabaigiamas, tačiau VPT pateiks savo vertinimą apie tuos aspektus, dėl kurių nepasisakė teismas, kad klaidų būtų išvengta pirkimą vykdant ateityje.

Bendras darbams zoologijos sode skirtas ES finansavimas siekia yra 12,3 mln. eurų. Iš jų viešųjų pirkimų būdu jau nupirktiems darbams yra paskirta 1,9 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA