Nuo kosminių kainų ir naktinių nuokrypių iki viduramžių autentikos: kaip kauniečiai vertina „Kauno Hanzos dienas“? | Kas vyksta Kaune

Nuo kosminių kainų ir naktinių nuokrypių iki viduramžių autentikos: kaip kauniečiai vertina „Kauno Hanzos dienas“?

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Savaitgalį per Kauną nuvilnijo tradicinės „Kauno Hanzos dienos 2018“. Viduramžių šventei, kurios orientaciją į miesto istoriją išduoda pats pavadinimas, jau seniai nesvetimas ir modernumo dvelksmas. Vieni kauniečiai džiaugėsi šia įvairove, „Hanzos dienų“ ir tiesiogiai nesusijusių savaitgalio renginių gausa, o kitiems šventė paliko nekokį įspūdį.

Geriausias renginys – „Žalgirio“ varžybos

„Žemų dažnių mugė, dar taip baisu niekada nėra buvę. Apie tokią muziką, kaip bumc bumc bumc, viduramžiai galėtų tik pasvajoti. Santaka išvis į kiaulių gardelius paversta, atseit labirintas – tiesiai ant žiūrovų galvų kopūstus kepa, tikra egzotika. Ir dar, įdomu, kas suteikė leidimą iki 5 val. ryto leisti trankią muziką neuždaroje erdvėje?“ – kritiką rėžė Mindaugas, nors reikia pastebėti, jog bent šeštadienį „Hanzos dienų“ pasirodymai nutilo apie 2 val.

Eglė „Kas vyksta Kaune“ socialinio tinklo paskyroje užvirusioje diskusijoje antrino, kad savaitgalį ūžusi šventė nuliūdino – jos teigimu, tai buvo ne „Hanzos dienos“, o prasto gatvės maisto dienos su triukšmingu atrakcionų parku.

„Teko pabėgti į statybų aikštelę – Laisvės alėją. Nors vaizdas ir nekoks, bet ausys pailsėjo nuo trankios muzikos, o nosys – nuo kvapų kakofonijos. Pavasario mugė buvo panašesnė į „Hanzos dienas“ nei šis nesusipratimas. Na, bet, būna, pasitaiko ir nesėkmių…“, – patyrimais dalijosi moteris.

Juozas sakė veikiau pajautęs ne viduramžių, o prekybinių kioskų ir kosminių kainų dvasią su truputėliu senųjų amatų, kur beveik viskas jau pagaminta ir pamatyti, kaip tai daroma, nėra šansų. Vyrui besijuokdamas pritarė Audrius: „Jaučiame pulsuojančią komercijos dvasią.“

Vytautas teigė, kad geriausias „Hanzos dienų“ renginys buvo „Žalgirio“ rungtynių Eurolygos finalo ketverte transliacijos – deja, su viduramžių švente ši programos dalis niekaip nesusijusi. Kai kurie diskusijos dalyviai nesismulkino – tikino, kad geriausias užsiėmimas Kaune vykstant šventėms – išvykti iš miesto.

Tirtantys Senamiesčio langai ir užkimšti pravažiavimai

Savaitgalį per Kauną nusiritusia švente patenkinti buvo ne visi Senamiesčio gyventojai. Jiems teko atlaikyti didelį triukšmą ir siaurose gatvelėse nepaprastai suintensyvėjusį eismą.

„Kodėl Senamiestyje vidury nakties leidžiama garsiai tvatyti muzikai? Gyventojai norėtų miegoti – tokioms naktinėms linksmybėms yra klubai“, – renginio organizatorius pamokyti bandė Vytautas.

Kauniečiai tokiai pozicijai greitai rado kontrargumentų – Nijolė siūlė keltis į Šilainius, kur naktį tylu kaip kapuose. Sandra svarstė, kad prieš apsigyvendami senojoje miesto dalyje žmonės turėtų suprast, kad kuriasi renginių ir švenčių epicentre: „Kauno Senamiestis ir taip per ilgai buvo miręs, bet ačiū Senamiesčio verslininkams ir miesto valdžiai, kad jis vėl pagaliau gyvas kaip ir kiekviename normaliame Europos mieste. Vieną kartą per metus galima ir pakentėti – miestas mūsų visų“, – samprotavo moteris.

Sunkumų šios Kauno dalies gyventojams kilo ir dėl gatvėse paliktų šventės lankytojų automobilių. Skaitytojai teigė negalintys išvažiuoti iš savo kiemų, problemų pasiekti iškvietimo vietą turėjo specialiosios tarnybos. Gyventojai siūlė panašių renginių metu uždaryti visą Senamiestį, ne tik Rotušės aikštę, ir aktyviau naudotis viešuoju transportu.

Visgi mėginusiems taip daryti jau šį savaitgalį irgi ne itin nusisekė. Danguolė pasakojo nutarusi į „Hanzos dienas“ važiuoti ne nuosavu automobiliu ir vėlų vakarą turėjusi daugiau kaip valandą laukti viešojo transporto.

Visi susimaišė į vieną

Kai kurie kauniečiai gėrėjosi renginiais, kurie priklausė ne „Kauno Hanzos dienų“ gausybei, kaip Gatvės muzikos diena, „Bike Show Millenium“ ir Muziejų naktis.

„Labai patiko prie Soboro mušamaisiais groję muzikantai, įdomiai ir griausmingai atrodė motociklininikų kolona ir dar daug puikių renginių“, – šypsojosi Rūta. O Šarūną tai kaip tik varė į neviltį: „Vienoje pusėje – „viduramžiai“, kitoje – variklių griausmas. Vemti verčia nuo disonanso.“

„Kam sukišti tiek renginių į vieną savaitgalį? (Sudalyvavome) Muziejų naktyje… Kitiems šeimai jėgų neužteko“, – sakė Laimonas. Aistė teigė, kad daugybę renginių sugrūdus į šį savaitgalį, po to visą vasarą nieko gero nevyksta.

Skaitytojus papiktino „išarta“ visa Laisvės alėja, gerokai trikdžiusi čia išaugusio pėsčiųjų srauto tėkmę. Nors šios Kauno dalies „Hanzos dienos“ nesiekė, kauniečiai sugebėjo sujungti du reiškinius: „Va ir viduramžių dvasia – pigiau ekskavatorių vienu kartu išsinuomoti – ekonominis faktorius svarbiau nei tvarkyti etapais ir taip netrikdyti judėjimo Laisvės alėja“, – kalbėjo Kęstutis.

„Kai ką pykdė mieste tvarkomi darbai, užtvertos teritorijos! Betgi tokie darbai nepadaromi per vieną dieną. Tam ir išeiname pasivaikščioti, kad niekur neskubėtume. Oras puikus. O skeptikai lai sėdi namuose ir stebi, kokia gausybė žmonių renkasi į renginius. Rodos, ir migracijos nėra“, – atsakė Nijolė.

Džiaugėsi renginių įvairove

Visgi daug miestiečių šių metų „Kauno Hanzos dienoms“ liko patenkinti. Sandra sakė viduramžių dvasią pajautusi bevaikščiodama Kauno pilies loma. Visgi ji mėgavosi ne tik senovine šventės dalimi – patiko bumčikai, Rotušėje nuvedę į 90-uosius, eisena su fakelais ir fejerverkas, apskritai renginių gausa ir besidžiaugiantys žmonės. Kiti kauniečiai išskyrė Kauno bigbendo ir Povilo Meškėlos koncertą.

Kai kurie skaitytojai kaip tik džiaugėsi veiklos, pasirodymų įvairove. „Visko tiek daug ir toks spalvingas renginys, puiki. Visur apėjau – jausmas lyg vaikščiojau po Palangą arba net kokį Niujorką. Tiek daug žmonių, praeiti vos įmanoma, bet žiauriai patenkinta“, – geromis emocijomis tryško kaunietė.

„Visko daug, daug, daug! Nebuvo spėta visko apeiti! Miestas ošė! Kaunas šventė! Gal net per daug, nes norėjosi visur padalyvauti, bet labai vykęs renginys, žmonių daugybė. Tik vienas pastebėjimas – tualetų trūkumas akivaizdus…“ – sakė Dovilė.

„Renginys puikus. Visų skonių publikai yra, kur pabūti. Bet jei klausiate, ar pajaučiau viduramžius, tai Vilniaus gatvė – iki dabar geriausi viduramžiai“, – šmaikščiai tarė Edvinas.

„Kauno Hanzos dienos 2018“ susilaukė įvairių vertinimų. Vieniems tai buvo gėda, beskonybė, triukšmingo chaoso triumfas, kitiems įvairovė jokių problemų nekėlė – jie rado, kas prie širdies, dėkojo šventės organizatoriams ir net pačiam Visvaldui Matijošaičiui.

Kiek dar 2011 m. dėl Europos krepšinio čempionato sujungtos Kauno dienos ir „Hanzos dienos“ eis išvien, parodys laikas. „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, savivaldybės koridoriuose jau sklando planai atskirti šiuolaikiškumu dvelkiančią miesto šventę nuo viduramžių fiestos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA