Rotušės aikštėje džiaugsmingai sutikti visą Europą iš koto išvertę žalgiriečiai (foto) | Kas vyksta Kaune

Rotušės aikštėje džiaugsmingai sutikti visą Europą iš koto išvertę žalgiriečiai (foto)

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Pirmadienio popietę į Kauną iš Belgrado grįžo Eurolygos finalo ketverto mažajame finale Maskvos CSKA nugalėję ir trečią vietą iškovoję „Žalgirio“ krepšininkai. Nusileidę 17 val., jie sėdo į autobusą ir išvažiavo tiesiai į Rotušės aikštę, kur laukė iškilmingas oficialus sutikimas.

Šventė prasidėjo tik orlaiviui palietus tūpimo taką – oro uosto personalas artėjant lėktuvui jau laukė iškėlę Kauno „Žalgirio“ šaliką. Tokia pačia atributika tik nutūpus ir privažiavus pro langą žaliavo ir lėktuvo kapitonas.

Pirmi pro ką tik atsidariusias duris nosis kyštelėjo fotografai, ant trapo pasirodė ir fizinio rengimo treneriai. Tuoj po to tarpdury sušmėžavo vyriausiasis komandos treneris Šarūnas Jasikevičius, paskui kurį žygiavo trenerių štabas, o tada pramaišom pradėjo leistis „Žalgirio“ žaidėjai, kai kurie jų – su artimaisiais. Vienas pirmų iš lėktuvo iššoko ir gerai nusiteikęs Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

[susije_video kurie=””]

Kol žalgiriečiai ruošėsi sėsti į autobusą, būrys ištikimiausių sirgalių „žalia balta!“ skandavo jau oro uoste, o pučiamųjų orkestras „Ąžuolynas“ dūdavo krepšininkų garbei.

Tuo tarpu Rotušės aikštėje savo herojų nekantriai laukė tiesiog minia fanų. Laukimą trumpino krepšinio himnų mohikanai – grupė „ŽAS“, pasirodymą pradėję kūriniu „Mes Laimėsim (fortūna)“ ir atlikę kitas gerai žinomas dainas. Kauniečiams puikiausiai pavyko atsiriboti nuo kurį laiką paraudonavusių pasų ir neblogai pašėlti skambant „Žalias pasas“.

Skambant tarptautines keliones šlovinančiam hitui, žalgiriečių autobusas, lydimas motociklininkų eskorto, pajudėjo iš Kauno oro uosto. Žaidėjai ir klubo atstovai autobuse laikėsi ramiai – kartas nuo karto galėdavai pamatyti jų veiduose šmėstelint šypsenas.

Vis labiau įsiaudrinanti minia Rotušės aikštėje tuomet buvo sujungta tiesiai su „Žalgirio“ kapitonu Pauliumi Jankūnu. Fanų spontaniškai išrinktas mylimiausiu Kauno ekipos krepšininku, autobusą nuo galinės sėdynės užvaldęs Paulius dėkojo ir žadėjo, kad jau tuoj jie atvyks į Rotušę.

„Reikia sveikinti, ne mane – žalgiriečius“, – riedėdamas autobusu renginio vedėjui Andriui Žiurauskui sakė V. Matijošaitis. Pastebėjus, kad neblogai atrodo, meras šmaikštavo: „Stengiuosi gerai atrodyti po vakar.“

Autobusui įvažiavus į aikštę, „ŽAS“ užgrojo „Eurolygą“, o žalgiriečiai patraukė į Kauno Rotušę, iš kurios fanams klykiant žengė ant pakylos – žaidėjai siautėsi žaliai baltomis „Žalgirio“ ir raudonai geltonomis Kauno miesto vėliavomis. A. Žiurauskui, visai kaip rungtynių arenoje metu, pristačius žaidėjus, minia entuziastingai sveikino kiekvieną jų.

Aplodismentų negailėta ir trenerių štabui bei visam komandos personalui, o labiausiai kauniečiai pašėlo į priekį išėjus Šarui. Šis suvadovavo „Žalgirio“ skanduotei – fanų plojimai buvo sustyguoti taip tiksliai kaip krepšininkų žaidimas šį sezoną. Po to Š. Jasikevičius padabintas ąžuolų vainiku.

Žalgiriečių rankose mikliai atsidūrė šampano buteliai ir besiliejant gėrimo purslams muzikinį numerį atliko „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanovas-Fara su „Božolė“ choru. „Kur jūsų rankos? Švenčiame! Ar žinote, kad ši savaitė paskelbta išeigine? Į darbą šią savaitę nereikia!“, – bedainuojant atlikėjams žiūrovus linksmino A. Žiurauskas.

Pasikvietęs P. Jankūną ir „Žalgirio“ direktorių Paulių Motiejūną, vedėjas klausė jų, kokia mylimiausia Š. Jasikevičiaus daina – visai teisingai spėjus, kad tai „Juoda orchidėja“, ant scenos lipo „MG International“. Viskas, žinoma, tik tam, kad Jaska pasiliktų Kaune. Priedainį mielai traukė tiek pats Š. Jasikevičius, tiek Paulius Valinskas ir Edgaras Ulanovas. „Šarai, jeigu liksi, jie prie lovos dainuos visus metus“, – šmaikštavo A. Žiurauskas.

Po orchidėjų padėkos mikrofonas atsidūrė Kauno komandos žaidėjų ir trenerių rankose. „Esame treti, bet kai grįžę pametėme jus, pasijautėme kaip pirmi. Ačiū“, – sakė P. Jankūnas.

„Smagu, kad susirinko tiek žmonių“, – kalbėjo Gytis Masiulis. „Aukščiausio lygio fanai“, – antrino šalia stovėjęs Martynas Sajus. „Ačiū už palaikymą, labai tai vertiname. Esu laimingas čia būdamas. Ačiū“, – paskutinį žodį lietuviškai tarė Vasilje Micičius. „Jūs geriausi fanai Eurolygoje, lenkiuosi prieš jus“ – į miną kreipėsi Kevinas Pangosas.

O vidurio puolėjas Brandon Davies be priekaištų pragydo lietuviškai: „Laba diena. Aš vardu Brandonas Daviesas. Kaip sekasi? Aš jus myliu.“
Neatsiliko ir Axelis Toupane’as, patikinęs, kad pats žino porą žodžių lietuviškai: „Laba diena, kaip sekas? (Visą sezoną buvote nuostabūs), jūs esate puikia puikiai!“

„Jūs esate patys geriausi fanai. Nors atvykau vidury sezono ir buvo nelengva, tikrai jaučiau jūsų meilę ir palaikymą“, – gero žodžio negailėjo Beno Udrihas. „Ačiū už palaikymą viso sezono metu“, – sakė Antanas Kavaliauskas, o prie mikrofono „barzdą atnešęs Milas“ (Artūras Milaknis) šūktelėjo „bravo, jūs geriausi!“

Darius Maskoliūnas sakė, kad atmosfera praktiškai kaip 1999-siais: „tik, atsiprašau, taurės neturime“, o kitas Darius (Songaila) dėkojo Kaunui ir visai Lietuvai.

„Matėme, kaip lietuviai yra pamišę dėl krepšinio, kai važiavo palaikyti mūsų į Belgradą. Bet tai, ką matome dabar, yra dar įspūdingiau ir verta didžiulių ovacijų“, – kiek ilgesnį žodį rezgė E. Ulanovas.

Į sirgalius Rotušės aikštėje kreipėsi ir V. Matijošaitis: „Pernai mieste iškabinome plakatus, kuriuos visi skaitėte. Juose buvo parašyti stebuklingi žodžiai. Šiandien noriu ištarti tuos žiodžius be plakatų – Šarai, pasilik.“

Žiauriai ačiū – lenkiu galvą prieš vyrus dėl to, kaip jie žaidė. 30 rungtynių per sezoną dažniausiai stodavo prieš geresnę komandą ir paprasčiausiai apgaudavo, – finalinei kalbai stojo Š. Jasikevičius.

– Kai buvau vaikas, visąlaik eidavau į halę – buvau geroje situacijoje, nes tėvas gaudavo bilietų. Visada norėdavau žaisti už „Žalgirį“, žaisti gerai. Atvažiavau į „Žalgirį“ – buvau senas, vos pabėgau, žaidžiau blogai. Džiaugiuosi, kad galėjau prisidėti prie komandos šlovės šitaip. Labai ačiū už palaikymą. Bus komandai ir blogų momentų, tačiau likite su ja, nes ši komanda yra kažkas fantastiško.“

„ŽAS“ po padėkų atliko naujausią, kiek papiktintą ir šioms dienoms artimesnę kūrinio „Eurolyga“ versiją. Po to Š. Jasikevičiui pašmaikštavus, kad Daliai Grybauskaitei tikrai paskelbus šią savaitę ne darbo, prieš jos valią neis ir žaidėjams duos pailsėti, žalgiriečiai lipo nuo scenos ir sutikimo fanai ėmė skirstytis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA