Kauno choras iš tarptautinio konkurso Ukrainoje parvežė laureatų vardus | Kas vyksta Kaune

Kauno choras iš tarptautinio konkurso Ukrainoje parvežė laureatų vardus

Kaunas.lt nuotr.

Kijeve viešėjusios Kauno sakralinės muzikos mokyklos auklėtinės su vadove pelnė dvigubą pergalę. Merginų choras išrinktas geriausiu savo kategorijoje, o choro vadovė paskelbta meistriškiausia festivalio dirigente.

[galerija kiek=”4″]

Kol daugumos popmuzikos gerbėjų žvilgsniai praėjusią savaitę krypo į Portugalijos sostinėje Lisabonoje vykusias finalines „Eurovizijos“ kovas, profesionaliosios muzikos atstovai savo talentais varžėsi Ukrainos sostinėje.

Gegužės 11-14 dienomis jau penktą kartą surengtas tarptautinis solistų, vokalinių ansamblių ir chorų festivalis-konkursas „Victoria“. Kaip didžiojoje Eurovizijos scenoje, taip ir čia Lietuvos garbę gynė Kauno atstovės.

Prestižinis festivalis

Kauno sakralinės muzikos mokyklos choro „Cantores David“ merginų grupė „Juniores – Pastoralė“ iškovojo pirmąją vietą klasikinių chorų sakralinės muzikos kategorijoje. Tuo metu choro vadovė Ingrida Tarvydienė buvo apdovanota geriausios festivalio dirigentės diplomu.

Į prestižinį konkursą vyko 18 Kauno sakralinės muzikos mokyklos chorisčių kartu su vadove, joms akompanavusia Greta Drenseikaitė-Paliuliene bei mokytoja Rasa Palšauskiene.

Konkurso dalyvių perklausos vyko viena prestižiškiausių laikomoje Kijevo miesto administracijos (merijos) Kolonų salėje, o baigiamasis koncertas – naujame modernios architektūros Kristaus Prisikėlimo sobore. Laureatės apdovanojimus atsiėmė Boriso Grinčenko universitete.

Lietuvaitės pranoko konkurso šeimininkus – atitinkamai antrą ir trečią vietas užėmusius Kijevo vaikų akademijos bei Ternopilio vaikų chorinės mokyklos kolektyvus.

Nuo Mendelsono iki liaudies dainų

Iš viso Ukrainos kultūros ministerijos globojamame konkurse-festivalyje pasirodė beveik dvi dešimtys kolektyvų ir gausus būrys solistų. Jų geografija siekė nuo Ukrainos, Lietuvos iki Armėnijos, Bulgarijos. Renginio programa aprėpė nuo klasikinės iki populiariosios muzikos ir folkloro.

„Savo pasirodymui pasirinkome plataus spektro, įvairius, kontrastingus kūrinius nuo Mendelsono ir lietuvių liaudies dainos iki šiuolaikinių kompozitorių kūrinių. Rezultatai įrodo, kad pasirinkome teisingai – atvežta programa padėjo pelnyti pergalę“, – teigė choro vadovė I. Tarvydienė.

Pagrindiniai konkurso nugalėtojų laurai, vadinamasis „GrandPrix“ atiteko Mikolajivo (Ukraina) aukštosios muzikos mokyklos chorui „Kancona“.

Be koncertinių pasirodymų ir repeticijų kaunietės kartu su kitais renginio dalyviais stebėjo atvirą meistriškumo pamoką, kurią Boriso Grinčenkos universiteto chorui vedė Nacionalinio Meksikos universiteto choro meno vadovas ir dirigentas Marco Antonio Ugalde.

Laimėjimai skatina augti

„Nepaisant to, kad esame mokykla, savo darbe vadovaujamės profesionalų standartais, nuolat keldami aukščiausius tikslus ir jų siekdami su dideliu užsidegimu bei kantrybe. Ši mūsų chorisčių pergalė – dar vienas įrodymas, kad nuoširdžios pastangos pasiteisina. Džiaugiamės ir tikime, kad tai taps papildoma motyvacija siekiant dar didesnių laimėjimų“, – pasitikęs sugrįžusias laureates kalbėjo Kauno sakralinės muzikos mokyklos vadovas kun. dr. Vilius Sikorskas.

Pasak jo, chorinėje veikloje įprasta, jog išvykos svetur tampa savotišku atpildu už ilgą ir kruopštų darbą. Taigi ir šįkart ne išimtis. Per viešnagę Kijeve lietuvaitės spėjo aplankyti Operos ir baleto teatrą, kuriame klausėsi Verdžio operos „Nabukas“.

Kaunietės pasakojo nuolat jautusios didžiulį Ukrainos žmonių palaikymą ir šiltas reakcijas, vos tik išgirdus, kad jos atvykusios iš Lietuvos. Choristės juokavo mūsų šaliai parvežusios visą glėbį ukrainiečių sveikinimų. Tuo metu ekskursiją po Kijevo senamiestį ir kitas lankytinas vietas surengusi gidė viešnioms parodė pastatą, kur studijavo Maironis.

Choro vadovė I. Tarvydienė teigė, kad šis konkursas tapo dar viena proga iš šalies pažvelgti į savo veiklos rezultatus. Pasak jos, renginys išsiskyrė puikia organizacija. Choristėms tai buvo nauja vertinga patirtis. Tuo metu pedagogės iš Lietuvos užsiminė užmezgusios šviežius ryšius su Ukrainos chorais ir jau turinčios naujų idėjų bendriems projektams su Kauno sakralinės muzikos mokyklos chorais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA