Kauno kogeneracinė jėgainė bylinėsis teisme: taikos sutarčiai gali kilti kliūčių | Kas vyksta Kaune

Kauno kogeneracinė jėgainė bylinėsis teisme: taikos sutarčiai gali kilti kliūčių

BNS 2018/05/15 10:32
R. Tenio nuotr.

Teismui sprendžiant, ar patvirtinti Energetikos ministerijos ir Vokietijos energijos gamybos bendrovės „Danpower“ taikos sutartį, atliekų deginimo jėgainę statanti bendrovė Kauno kogeneracinė jėgainė (KKJ), kurios pagrindinė akcininkė yra valstybinis holdingas „Lietuvos energija“, kreipėsi į teismą, rašo „Verslo žinios“.

KKJ prašo įtraukti ją į bylą kaip trečiąjį asmenį ir leisti pateikti argumentus, kodėl taikos sutartis nepalanki šios jėgainės projektui.

„Prašymą teismui įtraukti bendrovę trečiuoju suinteresuotu (asmeniu – BNS) Kauno kogeneracinė jėgainė pateikė vieno akcininkų – „Fortum Heat Lietuvos“ – prašymu. Bendrovei svarbu susipažinti su konkrečiomis susitarimo tarp „Danpower“ ir Energetikos ministerijos detalėmis ir įsivertinti, kaip pasiekti susitarimai gali paveikti tolesnę KKJ veiklą“, – komentare VŽ nurodo KKJ generalinis direktorius Ramūnas Paškauskas.

Pasak dienraščio, „Fortum Heat Lietuvos“ laiške KKJ nurodoma, kad, bendrovės nuomone, taikos sutarties sąlyga dėl elektros supirkimo tarifo „Danpower” jėgainei atkūrimo galimai pažeidžia viešąjį interesą, nes gali apriboti konkurenciją, taip pat ir KKJ interesus.

„Danpower“ finansų direktorius ir „Danpower Baltic“ valdybos pirmininkas Burkhardas Vogelis (Fogelis) VŽ sakė besitikintis, kad teismas patvirtins taikos sutartį.

BNS primena, kad praėjusią savaitę pasirašyta Vyriausybės patvirtinta sutartimi „Danpower“ atsisako milijoninių ieškinių valstybei, o valstybė pasižada laikytis savo ankstesnių įsipareigojimų, pirmiausia dėl Kauno biokuro jėgainės, kuri vėl gaus didesnį už rinkos kainą skatinamąjį tarifą. Tuo metu Vilniaus kogeneracinės jėgainės projekto „Danpower“ teko atsisakyti.

Valstybė sutartimi įsipareigoja atstatyti panaikintą leidimą elektros gamybai Kaune su fiksuotu tarifu 12-kai metų, nustatytu 2013 metais.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas gegužės 22 dieną turėtų paskelbti, ar patvirtins sutartį. Teismas praėjusį ketvirtadienį atnaujino bylos nagrinėjimą iš esmės, BNS patvirtino teismo atstovė Neringa Lukoševičienė. Pasak jos, teismas vertins taikos sutarties atitikimą įstatymams.

Fiksuotą tarifą Kaune neseniai atgavo ir kita nepriklausoma šilumos gamintoja – „Foksita“, mieste turinti kogeneracinę jėgainę. Vienas bendrovės akcininkų Algimantas Stasiukynas BNS teigė, kad konkurencija mieste gali tik didėti, turint omenyje, kad Kaune bus pastatyta „Lietuvos energijos“ ir „Fortum“ kogeneracinė jėgainė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA