Penktadienio popietę Kauno sporto halę drebins boksas | Kas vyksta Kaune

Penktadienio popietę Kauno sporto halę drebins boksas

Organizatorių nuotr.

Penktadienį išbandyti savo jėgų bokso ringe, Kauno sporto halėje, atvažiuos geriausi odinės pirštinės meistrai Europoje. Vyks tarptautinis Algirdo Šociko vyrų bokso turnyras. Kauno bokso federacija renginį organizuoja jau 22 metus iš eilės.

Pastaruosiuose bokso turnyruose olimpinius kelialapius užsitikrino du boksininkai iš Lietuvos – Eimantas Stanionis ir Evaldas Petrauskas.

2016-aisiais vykęs XX turnyras buvo pripažintas geriausiu miesto metų renginiu. Šis bokso turnyras drąsiai gali vadintis vienu iš didžiausių Europoje – jam suteikta tarptautinės bokso federacijos „AIBA A“ kategorija.

A. Šociko turnyre yra kovojęs ir dabartinis pasaulio bokso profesionalų čempionas britas Anthony Joshua. Jis Londono stadione „Wimbley“ įveikė legenda vadinamą ukrainietį Vladimirą Klicko ir iškovojo pasaulio bokso čempiono diržus pagal WBA, IBF ir IBO versijas.

Kauno sporto halėje A. Joshua įveikė ir airį Seaną Turnerį, pirmajame pusfinalio raunde nukautavo australą Johaną Linde, o finale britui užskaitė pergalę kovoje prieš traumą gavusį lietuvį Aidą Petruškevičių.

2012 metais A. Joshua tapo Kaune vykusio A. Šociko turnyro čempionu.

2012 metais A. Joshua tapo Kaune vykusio Algirdo Šociko turnyro čempionu. Tuometiniam mėgėjų pasaulio vicečempionui Kauno federacijos prezidentas Rimantas Rutkauskas įteikė ir techniškiausio turnyro boksininko prizą. Po pergalės čia A. Joshua tais pačiais metais tapo čempionu Londono olimpiadoje. O nuo 2013-ųjų pradėjo profesionalo karjerą – 18-ka pergalių iškovojo iškovojo nokautais.

Algirdas Šocikas (1928-2012) yra vienas iš garsiausių Lietuvos sportininkų. Ringo džentelmenu vadintas boksininkas dusyk tapo Europos (1953 ir 1955 m.), šešis kartus Sovietų Sąjungos (1950-1954 ir 1956 m) bei šešis sykius Lietuvos (1947, 1948, 1951, 1952, 1953 ir 1956 m.) sunkaus svorio čempionu.

Kauno miesto garbes pilietis A. Šocikas apdovanotas LDK Gedimino ordino Riterio kryžiumi ir LDK Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi. Jis ringe praleido 11 metu. Per tą laiką dalyvavo 128 kovose ir iškovojo 118 pergalių, 70 iš jų – nokautais.

„Ringo džentelmeno“ vardą lietuvis pelnė 1955 metais Berlyne, kai antrą kartą laimėjo Europos čempiono diržą. Tada A. Šocikas finale susitiko su vokiečiu Horstu Wittersteinu.

Po vieno iš daugelio smūgių A. Šocikas pastebėjo, kad jo varžovas nokdaune ir atsitraukė duodamas H. Wittersteinui galimybę akimirką pailsėti bei atkreipė šį svarbų momentą praleidusio teisėjo dėmesį.

1995 metų sausio 9 dieną Štutgarte (Vokietija) už ši poelgį pirmą kartą CIFP (Tarptautinio „Fair Play“ judėjimo komisijos) Garbės diplomas buvo įteiktas Lietuvos atstovui.

1949 metų vasarą Kaune vykęs Sovietų Sąjungos bokso čempionatas baigėsi griausmingu skandalu – pilnutėlė Kauno sporto halė, stebėjusi įnirtingą ruso Nikolajaus Koroliovo ir lietuvio A. Šociko dvikovą, vos nesugriovė pastato, išvydusi, kaip teisėjas pakelia į viršų N. Koroliovo ranką.

Tą akimirką sovietų sporto nomenklatūra, matyt, pasigailėjo, nusprendusi bokso čempionatą surengti prieš kelerius metus okupuotame Kaune.

Tačiau reikėjo greitai ieškoti sprendimo, kol neramumai iš Kauno sporto halės nepersikėlė į gatves. Vyriausioji teisėjų komisija pakeitė sprendimą ir čempionu sunkus svorio kategorijoje paskelbė A. Šočiką, tačiau lietuvių džiaugsmas ilgai netruko: buvo nutarta atšaukti abu sprendimus, o lemiamą stipriausių keturių sunkiasvorių boksininkų turą surengti Maskvoje.

Tokio atvejo Sovietų Sąjungos bokso istorijoje dar nebuvo. Taip 1949 metų gruodį prasidėjo didžioji kova, okupuotos Lietuvos gyventojams turėjusi milžinišką prasmę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA