Marvelėje pakibs ypatingas orlaivis: kriptovaliutą ruošiasi kasti ore | Kas vyksta Kaune

Marvelėje pakibs ypatingas orlaivis: kriptovaliutą ruošiasi kasti ore

Organizatorių nuotr.

Kaune įsikūrusi kosmoso technologijas vystanti įmonė „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“ vienija jėgas su danais ir jau šiandien įgyvendins projektą „Nihilum“ – į Kauno dangų paleis stacionarų oro balioną, skirtą kasti kriptovaliutai. Visiems įrenginiams energiją tieks atsinaujinantys šaltiniai, o kitais metais kauniečiai jau turi planų ir palikti žemės atmosferą.

Kaip sakė vienas kauniečių komandos narių, finansų analitikas Jonas Rapsikevičius, nihilum, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia „niekas“, o toks pavadinimas buvo parinktas tyčia. Jis simbolizuoja kriptovaliutos rinkos specifiką, būtent – kad jos nieks nereguliuoja, rinka yra priklausoma tik nuo žmonių dalyvavimo ir blokų grandinės technologijomis paremtų algoritmų skaičiavimo.

„Tačiau tuo pačiu kriptovaliuta yra naujas ir dinamiškas reiškinys, kuriuo žmonės vis dar abejoja, žvelgia į tai atsargiai. Danijos bendrovė „Cesare Energy Solution“, matydama infrastruktūros sunkumus, su kuriais susiduriama generuojant kriptovaliutą, kartu su Kauno specialistais nusprendė pasiūlyti žmonėms energine prasme efektyvų kasybos metodą. Projektas realizuotas ir šiandien bus pristatytas veikiantis įrenginys“, – kalbėjo J. Rapsikevičius.

Apsieis be tradicinių šaltinių

Vienas kasyklos techninės dalies kūrėjų – dr. Linas Obcarskas, informacinių technologijų (IT) inžinerijos, elektronikos ir bio-sensorių specialistas. Anot jo, pagrindinė projekto idėja – „žalia“ kriptovaliutos kasyba.

„Iš principo, visuomenės atžvilgiu kriptovaliutų išgavimas nelabai dėkingas, reikalaujantis daug energinių išteklių. Norime šiai veiklai skatinti naudoti atsinaujinančių šaltinių energiją – saulės ir vėjo“, – pasakojo L. Obcarskas.

Ore pakibusią kasyklą energija aprūpins trys šaltiniai: ant žemės bus sumontuotos saulės ir vėjo jėgainės, saulės elementais bus padengtos ir po aerostatu pritvirtintos gondolos sienelės. Kubo formos gondoloje taip pat veiks pats skaičiuotuvas, generuojantis kriptovaliutą – šis prietaisas naudos vien „žalią“ energiją.

Saulės energija bus verčiama elektra ir ore – skaičiuotuvo gondola padengta šviesos elementais / Organizatorių nuotr.

„Yra galimybė elementais padengti visą aerostatą, tačiau tokiu atveju projekto sąmata itin išaugtų. Šiuo atveju, dalis atsinaujinančios energijos bus tiekiama nuo žemės, o dalis – gaminama pačios skaičiuotuvo gondolos“, – aiškino pašnekovas.

Sutemus nušvies Kauno dangų

Maždaug 6 m skersmens helio pripildytas orlaivis, priklausomai nuo oro sąlygų, kabos nuo 45 iki 120 m aukštyje. Aerostatas užregistruotas kaip civilinės aviacijos įrenginys – nuo šiandien oficialiai jis gali būti eksploatuojamas, o tuo metu bus laikomasi visų nustatytų aukščio reikalavimų.

„Tiesa, esant smarkiems vėjo gūsiams dėl visuomenės saugumo balioną gali tekti nuleisti. Neįprasta kriptovaliutos kasykla Marvelės krovininėje prieplaukoje veiks apie pusantro mėnesio, iki birželio pabaigos“, – projektą laike įrėmino L. Obcarskas.

Sutemus akį trauks baliono viduje sumontuotas šviesos diodų apšvietimas, taip pat nereikalaujantis jokių papildomų energijos šaltinių. „Jis bus stabilios baltos šviesos, kad neklaidintų ore esančių pilotų. Aerostatas švies visą laiką – siekiame sunaudoti visą pagamintą atsinaujinančią energiją. Žinoma, pritrūkus ar saugumo tikslais turime atsarginį maitinimą, bet, mūsų skaičiavimais, turėtų užtekti vėjo ir saulės šaltinių“, – šnekėjo IT inžinierius.

Grindžia kelią ateities projektams

Iš kitos pusės, anot L. Obcarsko, šis projektas ir tiriamasis – bus skaičiuojama, kiek energijos toks objektas sunaudoja, fiksuojamas visas aerostato judėjimas.

„Vien gondoloje šiam tikslui sumontuoti penki kompiuteriukai, vaizdo kamera. Panaudota gana daug elektronikos – manome, kad sukauptos žinios praturtins pačią „žalios“ energijos idėją, leis geriau pritaikyti atsinaujinančius šaltinius“, – išliekamąją projekto vertę nusakė projekto kūrėjas.

Su aerostatu į orą kils įvairūs davikliai – taip pat vėjo greičio matuoklė / Organizatorių nuotr.

Jis tikslino, kad „Pažangūs pozicionavimo sprendimai“ iš esmės užsiima kosminių technologijų vystymu, mažųjų palydovų orientavimo sistemomis. Kaune darbuojasi grupė šioje srityje patyrusių elektronikos, mechatronikos, informatikos specialistų – komandoje yra ir mechatronikos ekspertų, kurie stažavosi NASA, lankėsi Europos kosmoso agentūroje (ESA).

„Kadangi kasyklos užsakovas – danų kapitalo bendrovė „Cesare Energy Solution“ – norėjo kriptovaliutos kasybai kelti palydovą, atrado mus ir atėjo į Kauną. Dėl laiko rėmų priimtas sprendimas pradėti nuo aerostato, tačiau yra planų toliau bendradarbiaujant kitąmet paleisti ir palydovą“, – ambicingais planais dalinosi L. Obcarskas.

Skleis „žalios“ kriptokasybos idėją

„Mums projektas įdomus dėl to, kad jis inovatyvus, meta nemažai iššūkių, procesui naudojama ekologiška energija. Šis bendras darbas naudingas abiem pusėms: kliento uždaviniai mums leidžia atlikti tam tikrus testus, vystyti palydovines technologijas, o iškasta kriptovaliuta papildys „Cesare Energy Solution“ piniginę“, – džiaugėsi pašnekovas.

Danų įmonė, pristačius ir išbandžius įrangą Kaune, ją numato išsivežti ir naudoti kitose vietose, taip reprezentuodama ekologiškos kasybos idėją. Kokį būtent algoritmą įdėti į skaičiuotuvą ir kokią kriptovaliutą kasti taip pat parenka užsakovai. Viskas lankstu, skaičiuotuvas valdomas per atstumą.

„Pats naujų kritovaliutos vienetų išgavimas atliekamas specialiomis programomis vykdant matematinius skaičiavimus, o iš techninės pusės tam naudojamos klasikinės vaizdo plokštės. Šių įrenginių pagrindu galima aptarnauti 40-ties rūšių kriptovaliutas. Kaune bus kasama Ethereum – įranga sukonfigūruota būtent šiai valiutai. Vėliau virtualios valiutos realizuojamos ir, sumokėjus valstybei mokesčius, virsta materialiu pelnu“, – trumpai su procesu supažindino L. Obcarskas.

Projekto pristatymas vyks gegužės 11 d., 19.30 val., Marvelės krovininėje prieplaukoje (Užnemunės g. 5, Kaunas). Įrenginį paleisti planuojama 20 val.

Organizatoriai primena, kad procesą patogu stebėti bus iš Marvelės ir Aleksoto apžvalgos aikštelių, „Combo“ keleivinės prieplaukos, Nemuno ir Neries santakos prie Kauno pilies.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA