Etikos komisijai kauniečio įduota A. Maldeikienė: idiotus ir ateityje vadinsiu idiotais | Kas vyksta Kaune

Etikos komisijai kauniečio įduota A. Maldeikienė: idiotus ir ateityje vadinsiu idiotais

„Kas vyksta Kaune“ montažas

Trečiadienį Lietuvos Respublikos Seimo Etikos ir procedūrų komisija svarstė kauniečio verslininko Sigito Martinavičiaus pateiktą klausimą dėl įžeidžiančio Seimo narės Aušros Maldeikienės elgesio. Pateiktoje išvadoje politikė pripažinta pažeidusi Valstybės politikų elgesio kodeksą, tačiau „užkasti nesantaikos kirvio“, atrodo, neketina.

„Ponas S. Martinavičius man yra visiškai neįdomus. Gal jums jis ir verslininkas, bet man tiesiog nestabilus prastai išsilavinęs žmogus, kuris „Facebook“ sienoje platina kliedesius. Prieš kurį laiką S. Martinavičius pasirodė mano politiko paskyroje ir vėl pradėjo rašyti nelogiškus dalykus, kurie rodo absoliučiai menkutį protą ir prastą išsilavinimą […] Ateityje, kaip ir žadėjau prieš rinkimus, daiktus vadinsiu savo vardais: vagis vadinsiu vagimis, kvailius – kvailais, o įkyrius idiotus – idiotais“, – portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams teigė pretendentė į šalies prezidentės postą A. Maldeikienė.

Paklausta, ar neketina pagalvoti apie kokį nors bendrą sprendimą santaikai įtvirtinti, Seimo narė sakė su verslininku neturinti jokių bendrų sąsajų ir nesuvokianti, kodėl turėtų su kokiu nors žmogumi, kuris jai neįdomus, bendrauti. „Kartoju, tas žmogus man neįdomus. Tik tiek“, – savo pozicijos laikėsi ji.

Konstatavo: pažeistas politikų elgesio kodeksas

Aštrių pasisakymų įvairiais aspektais nevengianti politikė etikos sargų rimbo susilaukė už tai, kad socialiniame tinkle „Facebook“ S. Martinavičių  išvadino idiotu, o vėliau internete viešai kreipdamasi į programišius prašė surinkti kaunietį kompromituojančią medžiagą virtualioje erdvėje.

Praėjusį trečiadienį LR Seimo Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, kad A. Maldeikienė savo pasisakymais socialiniame tinkle S. Martinavičiaus atžvilgiu pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnio 1, 5, 6 punktus.

Komisijos pateiktose išvadose taip pat pabrėžiama, jog žodis „idiotas“ visuomenėje vartojamas niekinamąja ir žeminančia prasme, suprantamas kaip kvailys, silpnaprotis. Seimo narė A. Maldeikienė sistemingai, ne vieną kartą, viešai, daugiau nei vienam asmeniui įvardino S. Martinavičių idiotu ir kvailiu, – rašoma dokumente.

Liks ištikima savo nuostatoms

„Įvertinau (S. Martinavičiaus – „Kas vyksta Kaune“) komentarus (socialiniame tinkle – „Kas vyksta Kaune“)  taip, kaip matau – žodžiu idiotas. Kas belieka, kai paprašytas išeiti pro duris žmogus toliau lenda į tavo namus per orlaides? Belieka jas uždaryti. Jo nuotrauka, kurią pasidalinau iš jo viešo profilio, – o toje nuotraukoje jis pusnuogis voliojasi pataluose su savo žmona (?) su taurėmis rankose, – man tik dar kartą patvirtina, kad žmogus neturi jokio suvokimo, kas yra savigarba ir pagarba savo šeimai“, – tvirtą poziciją portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams dėstė politikė.

Taip pat Seimo narė tikina sulaukusi daugybės žmonių atsiųstos informacijos, kurioje dominavo įvairūs S. Martinavičiaus  komentarai, esą leidžiantys teigti, kad jis gerokai kvailesnis, nei anksčiau atrodė.

„Etikos komisija nusprendė, kad šio „piliečio“ neturiu teisės vadinti idiotu, tačiau aš naudodamasi proga informuoju visus rinkėjus, kad ir ateityje, kaip ir žadėjau prieš rinkimus, daiktus vadinsiu savo vardais: vagis vadinsiu vagimis, kvailius – kvailais, o įkyrius idiotus – idiotais“, – teigė ji.

Tikisi, kad A. Maldeikienė susivoks

„Svarbiausias aspektas man – žinoti, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariai sureagavo išties greitai ir apgynė mano garbę bei orumą. Linkiu, kad politikė susivoktų, jog negalima taip komunikuoti ir elgtis su žmonėmis, kaip ji elgėsi mano atžvilgiu. Juolab žinant, kad A. Maldeikienė – pretendentė į šalies prezidentės postą“, – portalo žurnalistams sakė kaunietis S. Martinavičius.

Verslininko teigimu, Seimo narė pamynė politikų elgesio kodekso normas ne tik jau minėtais jųdviejų komunikacijos atvejais, bet esą ir tada, kai ne kartą raštu viešai išdėstė mintis neslėpdama, jog negerbia daugelio rinkėjų. „Socialiniame tinkle A. Maldeikienė bendrauja su daugybe žmonių nevengdama dažną iš jų ižeisti. Viliuosi, kad ši man nutikusi situacija padrąsins piliečius stoti ginti savo orumą. Toks postūmis įrodytų, jog visuomenė subrendo“, – kalbėjo pašnekovas.

Rietenų kelionė iš interneto į Seimo Etikos komisiją 

Primename, kad ginčas tarp verslininko ir politikės įsiplieskė 2018 m. vasario 22 d. socialiniame tinkle „Facebook“, kai Seimo narė A. Maldeikienė paskelbė vaizdo įrašą iš spaudos konferencijos, kurio prieraše eskalavo mintis apie smulkiųjų ūkininkų atstovus, išreiškusius savo poziciją ir priekaištus tuomet vykusiam Lietuvos ūkininkų suvažiavimui.

Minėto įrašo komentaruose S. Martinavičius išsakė savo nuomonę bandydamas esą pabrėžti ankstesnius netikslius politikės pasisakymus panašaus pobūdžio tema. Sureaguodama į kauniečio verslininko žodžius A. Maldeikienė ėmė vadovautis leksika, kurioje nuskambėjo ir įžeidžiantys žodžiai: „gal, tamsta, nekliedėkit ir nerašykit melo. Visada kalbėjau tą patį. Esate idiotas. Bukas idiotas. Išskirtinas kvailys“.

Pastaroji įžeidimų banga S. Martinavičiaus atžvilgiu iš socialinio tinklo persirito ir į A. Maldeikienės tinklaraštį.  Portale „Kas vyksta Kaune“ pasirodžius straipsniui „Pretendentė į šalies prezidentus kaunietį viešai išvadino idiotu“, užsimindama apie teksto turinį Seimo narė, minėjo verslininko pavardę negailėdama kritinių pamąstymų apie jo asmenybę:

„Aš su įsitikinusi, kad p. Martinavičius yra apgailėtinas, nemąstantis, įkyrus tipas, iš tų, kuriuos kultūringai išvarius pro duris, galiausia tenka mesti per langą ir identifikuoti, kad jis yra idiotas. Net nesugeba suvokti, kad yra kvailas“. Jųdviejų nuomonės internete susikibdavo ne kartą ir tai, atrodytų, perpildė A. Maldeikienės kantrybės taurę.

Kaip paaiškėjo vėliau, šių metų kovo 7 dieną S. Martinavičius kreipėsi LR Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl politikės pasisakymų viešojoje erdvėje įvertinimo.

Sužinojusi pastarąjį faktą, pretendentė į šalies prezidentės postą savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje kovo 20 d. pasidalino viešu kreipimusi į programišius, iliustruotu S. Martinavičiaus ir jo žmonos nuotrauka. „Labai laukiu Seimo adresu visokios informacijos iš S. Martinavičiaus internetinės erdvės, iš kurios matosi, kad tas žmogus melagis, intrigantas ir nesuvokia tikrovės“, – rašė A. Maldeikienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA