Dūmų detektorių tikrinimai: neatidarius durų, įeis per prievartą | Kas vyksta Kaune

Dūmų detektorių tikrinimai: neatidarius durų, įeis per prievartą

delfi.lt 2018/05/10 09:38
Archyvo nuotr.

Nuo gegužės 1 d. kiekviename būste turėjo atsirasti bent vienas autonominis dūmų detektorius. Ir nors šiais metais gyventojų bausti neketinama, kitais metais jau galima tikėtis baudos.

Tiesa, ji bus nedidelė ir sieks 5 eurus. Tačiau ir ją gauti reikės pastangų, mat visų pirma pareigūnai skirs įspėjimą.

„Nereikia akcentuoti baudų, jokio ažiotažo čia nėra. Užtenka tik paskatinti gyventojus, kad jie susitvarkytų ir įsirengtų dūmų detektorius dėl savo pačių saugumo. Natūralu, kad tie 5 eurai nėra daug ir niekas nepradės bausti tik dėl jų“, – sakė Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas Jūris Targonskas.

Jis pažymi, kad pats detektorius tiek ir kainuoja – nuo 5 eurų. Žinoma, yra ir brangesnių, turinčių daugiau funkcijų.

Šiais metais patikrinimų išvis nežadama daryti.

„Mes tiesiog vykdysime akciją „Gyvenkime saugiai“, lankysimės gyventojų būstuose, agituosime juos, mokysime, padėsime, patarsime, kaip įsirengti dūmų detektorius, kur.

Šiemet nuo įsakymo priėmimo, kad nuo gegužės 1 d. dūmų detektorių įrengimas privalomas, jau aplankyti 33 tūkst. gyventojų butų ir matome, kad beveik 20 proc. yra įsirengę dūmų detektorius.

Kai įsakymas tik buvo rengiamas, tokių butų buvo 16 proc., taigi turime jau 4 proc. gyventojų daugiau“, – pasakojo jis.

Griežtesnės nuobaudos lauks tik tų, dėl kurių Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas sulauks skundų.

„Viskas priklausys nuo pažeidimo pobūdžio. Jei tai bus pavojingas pažeidimas, keliantis grėsmę aplinkiniams, kai, pavyzdžiui, įsirengiamas nelegalus židinys, dėl kurio kenčia kaimynai, dūmai skverbiasi per langus ar ventiliaciją ir dėl to gali kilti pavojus kaimynų gyvybei ar sveikatai, bus taikomos administracinės priemonės.

Tokiu atveju, jei gyventojas nesutiks įsileisti į namus, galime kreiptis į teismą ir gauti leidimą įeiti į butą, t. y. aplankyti jį per prievartą“, – sakė J. Targonskas.

Tačiau jei jus kaimynai paskųs, jog galimai neturite dūmų detektoriaus ir jūs nesutiksite inspektorių įsileisti į namus, greičiausia nieko nebus: „Mes, aišku, galime kreiptis į teismą, bet abejoju, kad dėl tokių atvejų teismas lies neliečiamybės klausimus.“

Draugiškai įsileidę inspektorius į namus, anot jo, gyventojai sulauks naudingų patarimų, kokį detektorių rinktis, kur jį kabinti geriausia, kaip patikrinti ar jis veikia.
Jeigu dūmų detektoriaus nebus, nuo kitų metų gyventojai gaus patarimą, o jeigu detektorius bus, inspektoriai dar patikrins, ar jis veikia.

J. Targonskas pažymi, kad patikrinti dūmų detektorių gali kiekvienas, nelaukiant inspektorių.

„Ant paties detektoriaus yra mygtukas, kurį paspaudus ir šiek tiek palaikius atsiranda garsinis signalas. Jis leidžia suprasti, ar detektorius veikia, nes gali būti elementas nusėdęs arba pats detektorius sugedęs“, – dalijasi patarimu.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA