Nuo šiandien – naujas vandens skaitiklių keitimo intervalas | Kas vyksta Kaune

Nuo šiandien – naujas vandens skaitiklių keitimo intervalas

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius šiandien pasirašė įsakymą, kuriuo nuo 4 iki 6 metų pratęsė butuose ir individualiuose namuose įrengtų karšto ir šalto vandens skaitiklių patikros ir keitimo intervalą.

Kaip teigiama Ūkio ministerijos pranešime, nuo 2013 m. rugsėjo pradžios skaitikliai buvo metrologiškai tikrinami ir keičiami kas 6 metai, tačiau pernai buvusio ūkio ministro Mindaugo Sinkevičiaus įsakymu patikros laikas buvo pakeistas ir grąžintas trumpesnis – kas 4 metai.

„Trumpesnis patikros intervalas yra nenaudingas vartotojams. Skaitiklių patikros vartotojams kelia nepatogumų, skaitikliams pakeisti reikia papildomų lėšų, o tai lemia vandens tiekimo paslaugų kainų didėjimą. Be to, apskaitos prietaisų gamintojai deklaruoja, kad vandens skaitikliai yra tinkami apskaitai ne trumpiau kaip 6 metus nuo patikros atlikimo, todėl atlikti patikrinimus ir keisti prietaisus dažniau nėra prasmės“, – teigia V. Sinkevičius.

Ūkio ministerija grąžinti 6 metų skaitiklių keitimo intervalą nusprendė atsižvelgusi į patogumą vartotojui, galimą kainų augimą ir Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos rekomendacijas.

Asociacijos teigimu, 4 metų patikros intervalas nebuvo suderintas su Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainų nustatymo metodikos nuostatomis, kurios geriamojo vandens apskaitos prietaisams nustato 6 metų nusidėvėjimo normatyvą. Dėl to nebenaudojamą prietaisą geriamojo vandens tiekėjas ir nuotekų tvarkytojas dar 2 metus turėtų būti įtraukęs į apskaitą kaip ilgalaikį turtą.

Nuo 2017 m. rugsėjo 26 d. iki šio įsakymo įsigaliojimo atliktos karšto ir šalto vandens skaitiklių butuose bei individualiuose namuose periodinės patikros rezultatai galios patikros sertifikate nustatytą laikotarpį arba, jeigu patikros sertifikatas nebuvo išduotas, – 4 metus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA