Praūžė antrasis „ChangeMakers‘ON“ hakatonas: apdovanoti geriausieji | Kas vyksta Kaune

Praūžė antrasis „ChangeMakers‘ON“ hakatonas: apdovanoti geriausieji

Ieva Tilindytė 2018/05/07 16:19
Organizatorių nuotr.

Šį savaitgalį KTU Santakos slėnį sudrebinęs „ChangeMakers’ON” hakatonas pasiekė savo tikslą – 9 komandoms pavyko pasiekti finišą: jos sekmadienio vakarą ekspertų komisijai pristatė savo pokyčius kuriančias inovacijas, iš kurių geriausios buvo apdovanotos.

„Stovime dabar visi čia, kaip viena didelė šeima, visą savaitgalį sunkiai dirbę prie geresnio pasaulio kūrimo”, – prieš apdovanojimus emocijomis dalijosi renginio vedėjas Leonardas Pobedonoscevas.

Ir iš tiesų – nors hakatono metu komandos atidavė visas savo jėgas idėjų vystymui, juos nuolat lydėjo šypsenos ir geros emocijos, o bendradarbiavimas su savo srities profesionalais iš Lietuvos ir visos Europos dalyviams suteikė neįkainojamos patirties.

Jų bendro darbo rezultatus pamatėme sekmadienio vakarą, vykstant finaliniams idėjų pristatymams, kuriuos vertino ekspertų komisija: „ChangeMakers’ON” iniciatorė Simona Šimulytė, Donatas Bagdonas („Barclays”), Cedric Charpenet („Ötzibrew“), Kseniia Chumakova („Regional Fund for the Support of the Entrepreneurship of Zaporizhzhya“), Kyryl Chumakov („Business Booster Accelerator“), Vytautas Gudzinevičius („Code Academy“), Justinas Jarusevičius („Motieka ir Audzevičius“), José Santos Fonseca, („Roche“).

Mamoms grąžina bendravimo džiaugsmą

Didžiausią komisijos įvertinimą pelnė komanda „Mamos kartu“, kurios tikslas – mažinti socialinę atskirtį, kurią patiria vaikus auginančios mamos. „Daugelis mamų jaučiasi vienišos ir atskirtos nuo visuomenės, dėl to išsikėlėme sau tikslą – suburti savimi pasitikinčių, sveikų, aktyvių mamų bendruomenę. Norime joms padėti surasti vienoms kitas“, – teigia komandos narė Aistė Jurgutienė.

Vienas pagrindinių „Mamos kartu“ bendruomenės veiklų yra treniruotės, kurios moterims padeda palaikyti sveiką emocinę ir fizinę būseną, kartu suteikiant galimybę socializuotis. Komanda pelnė net tris apdovanojimus: 2000 eurų vertės komunikacijos paslaugas „Kas vyksta Kaune“, IT sprendimą iš „Code Academy“ ir pakvietimą į „ChangeMakers‘ON“ socialinių inovacijų stovyklą, vyksiančią šių metų birželio 22–28 dienomis, kurioje komandai savo idėja ir toliau vystyti padės profesionalai.

„Mamos kartu“ komandos narė Dovilė Dilienė dalijosi savo džiaugsmu: „Jaučiuosi kaip ant sparnų! Kai tavo idėja patiki ir įvertina visa ekspertų komanda, kai pertraukų metu mamos kalbina ir išsako savo lūkesčius, kai pristatymų metu matai šypsenas ir susidomėjimą. Tai yra tas jausmas ir ta akimirka, kuomet supranti savo gyvenimo prasmę! Už visas mamas!“

„Minecraft“ žaidimas – moksleivių edukacijai

Dar vieną pakvietimą į šią stovyklą gavo komanda „3 kubai“, kurie siekia sukelti tikrą revoliuciją švietimo sistemoje – į mokymosi procesą integruoti populiariojo „Minecraft“ žaidimo edukaciją. „Šiandien pagrindinė problema mokyklose yra tai, kad jose yra taikoma pasenusi mokymo metodika, kuri yra atitrūkusi nuo dabartinio socialinio ir technologinio progreso“, – problemą įvardija Vytautas Butkus.

Jų siūlomas sprendimas – tai „Minecraft“ žaidimas, plačiai žinomas tarp jaunimo ir turintis net 75 mln. aktyvių vartotojų. Žaidimo metu vaikas lavina savo koncentraciją, mąstymo ir planavimo įgūdžius, kas puikiai gali būti pritaikyta mokyklose.

Komandos narys Darius Kniūkšta, gerai Lietuvoje žinomas „Minecraft“ žaidimo transliuotojas „YouTube“ kanale, antrąją hakatono dieną įvykdė eksperimentą: paskelbę šią idėją „YouTube“, kartu su pačiu pirmuoju idėjos vertintoju, moksleiviu Simonu Vakariu Savicku, komanda susilaukė apie 20 tūkst. peržiūrų ir daugiau nei 3 tūkst. komentarų, kuriuose jaunimas išreiškė palaikymą ir norą, kad „Minecraft“ žaidimo metodika būtų taikoma jų mokyklose. Eksperimentas kalba pats už save – idėjos paklausa ir potencialas iš tiesų milžiniškas ir aktualus moksleivių bendruomenei.

„Jaučiuosi pakylėtas ir be galo dėkingas už pozityvų įvertinimą. Buvo labai naudingas savaitgalis“, – džiaugiasi Vytautas.

Jam pritaria ir jo komandos kolega Darius: „Jaučiamės labai šauniai. Labiausiai nekantraujame dirbti toliau. Hakatone dalyvavome tam, kad padarytume progresą, gautumėme ekspertų patarimų ir judėtumėme toliau.“ Paklaustas, ar hakatonas pateisino šiuos komandos lūkesčius, Darius net nesudvejodamas atsako: „Tai jau tikrai!“

Plės kurčiųjų kūrybinį potencialą

Vienas iš šių metų ekspertų, advokatas Justinas Jarusevičius iš „Motieka ir Audzevičius“ teisinės firmos, savo įsteigtą 1000 eurų vertės prizą – teisinę konsultaciją – skyrė komandai „Made in Silence“. Šios komandos tikslas – pagerinti klausos negalią turinčių žmonių integraciją į visuomenę, suteikiant jiems galimybę realizuoti save per meną ir dizainą.

„Kurtieji yra unikalūs žmonės, turintys visiškai kitokį, originalų ir išskirtinį požiūrį į pasaulį, kurį mes privalome padėti jiems plėtot. Esu pati įsitikinus jų kūrybiniais sugebėjimais, jie tikrai gali sukurti magiją ir aš jais tikiu. Vienas iš mūsų tikslų – integruoti kurčiuosius į mados industriją, sukuriant jiems darbo vietas“, – apie savo gražią misiją pasakoja Dovilė Pavalkytė.

Pagalba neregiams ir nemokamos uogienės

Tarp visų prizų buvo net dvi inkubavimo programos, skirtos tolimesniam idėjų vystymui. Vieną iš jų, įsteigtą KTU „Startup Space“, pelnė komanda „Vibro Vision“, kurie pristatė savo produkto prototipą – sensoriais valdomą prietaisą, padedantį akliesiems orientuotis aplinkoje ir išvengti kliūčių.

„Mūsų produkto pliusas yra tai, kad jis bus kur kas pigesnis nei dabar esamos alternatyvos rinkoje, dėl to juo galės naudotis mažesnes pajamas turintys žmonės“, – pasakoja „Vibro Vision“ narys Darius Kuprionis.

„Džiaugiamės, kad esame naudingi žmonėms, o smagiausia yra tai, kad ekspertams ir kitiems renginio dalyviams patiko mūsų idėja. Susilaukėme daug dėmesio vien už tai, kad, nors esame labai jauni, mums svarbu spręsti tokias problemas“, – įspūdžiais dalijasi Darius.

Galimybę savo produktą tobulinti „Inqubator Leeuwarden“ 1 mėnesio inkubavimo programoje (Olandija) pelnė „Draugų uogienė“. Tai jau kelerius metus gyvuojantis projektas, inicijuotas Violetos Masteikienės, ir skatinantis žmones atsakingai vartoti ir neleisti vaisių derliui supūti. „Draugų uogienė“ padeda žmonėms, turintiems derliaus perteklių, susisiekti su daugiavaikėmis šeimomis, kurios mainais už sodo gėrybes verda uogienes ir jas nemokamai dalija miestiečiams, dalį pasilieka žiemos atsargoms ir net turi galimybę papildomai užsidirbti.

Sandra Antanavičienė, hakatone pristačiusi „Draugų uogienę“ teigė, kad dabartiniai projekto tikslai yra išplėsti veiklą į kitas Baltijos šalis, taip pat padidinti uogienių produkciją parduotuvėse. Tam pasiekti komandai padės specialistai Olandijoje: inkubatorius jau yra padėjęs daugiau nei šimtui startupų žengti pirmuosius žingsnius verslo pasaulyje.

Visoms hakatono komandoms linkime judėti tik pirmyn, nesustoti vystyti savo idėjas ir toliau kurti geresnį pasaulį!

Už šias galimybes, vertingą pagalbą ir konsultacijas renginio organizatoriai ir informacinis partneris taria didžiulį ačiū ekspertams, „ChangeMakers‘ON“ programos iniciatorei Simonai Šimulytei, programos palaikytojams ir partneriams „Barclays“ kompanijai, Kauno technologijos universitetui, VšĮ „Versli Lietuva“, renginio globėjai, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narei dr. Gintarei Skaistei, Kauno miesto savivaldybei, Kauno kolegijai, UAB „Kauno grūdams“, AB „Vilniaus paukštynui“, UAB „Baltic Pack“, UAB „Nortijos Grupei“, UAB „Spaudos departamentui“, AB „Volfas Engelman“, „Motieka ir Audzevičius”, „Inqubator Leeuwarden“, AB „Auga Group“, „Klik“ e-spaustuvei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA