Specialistų patarimai: kaip neapsirikti perkant automobilį? | Kas vyksta Kaune

Specialistų patarimai: kaip neapsirikti perkant automobilį?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pavasaris yra metas, kai vairuotojai įvertina žiemą ištvėrusio automobilio būklę ir apsisprendžia − toliau važinėtis tuo pačiu ar dairytis naujesnio, o gal visiškai naujo automobilio. Keisdami automobilį į geresnį ar įsigydami naują, gyventojai Lietuvoje vis dažniau pasitelkia papildomą finansavimą. Pateikiame keturias dažniausiai pasitaikančias automobilių pasirinkimo situacijas ir kaip kiekvienoje iš jų pasirinkti tinkamiausią finansavimo variantą.

Norite įsigyti naują automobilį

Tinkamiausias būdas automobiliui įsigyti labiausiai priklauso nuo jo vertės. Jei esate išsirinkę naują ar brangesnį automobilio modelį, kurio kaina siekia nuo 15 tūkst. eurų, rekomenduojamas būdas jam įsigyti yra automobilių finansinis lizingas. Pasirinkus šį finansavimo būdą, naujos transporto priemonės kaina nėra ribojama – ji gali siekti ir 20 tūkst., ir 30 tūkst. eurų ar daugiau. Tiesa, kokios vertės automobilį jūs galėsite įsigyti lizingo būdu, galiausiai priklausys nuo to, kiek lėšų kas mėnesį galėsite skirti lizingo įmokoms.

Pasirinkę šį būdą, taip pat galėsite sudaryti lizingo sutartį su likutine verte. Tai panašu į automobilio nuomą – įsigytu automobiliu naudositės lizingo sutarties laikotarpiu, kol mokėsite mėnesio įmokas. Taip ne tik turėsite daugiau lankstumo, bet ir sutarties laikotarpiu galėsite mokėti mažesnes įmokas.

Pasibaigus sutarčiai, jūs naudotą automobilį turėsite įsigyti už jo likutinę vertę, kuri dažniausiai sudaro apie 20-30 proc. jo pradinės sumos. Antrasis variantas – galėsite kreiptis į lizingo bendrovę dėl sutarties pratęsimo ir iki galo išsimokėti likutinę automobilio vertę. Dar vienas variantas − naudotą automobilį lizingo sutarties laikotarpio pabaigoje galėsite parduoti, ir vėliau, išsirinkę naują automobilį, vėl kreiptis į lizingo bendrovę dėl naujos sutarties sudarymo.

Perkate ne naują arba ekonominės klasės modelį

Kai norite įsigyti naudotą ar ekonominės klasės automobilį, kurio vertė siekia nuo 5 tūkst. iki 15 tūkst. eurų, galite pasirinkti iš kelių finansavimo galimybių – finansinio lizingo ir paskolos automobiliui. Tiek vienu, tiek kitu atveju sutarties pasirašymo tvarka ir jos mokesčiai yra panašūs. Vis dėlto yra ir keli skirtumai.

„Swedbank“ duomenys rodo, kad įsigydami mažiau kainuojančius modelius klientai dažniau renkasi paskolą automobiliui – tokiais atvejais jie vidutiniškai skolinasi apie 5,5 tūkst. eurų. Jei nusižiūrėtas automobilis kainuoja daugiau, gyventojai paprastai renkasi lizingo paslaugą. „Swedbank“ duomenimis, vidutinė naudoto automobilio lizingo sutarties vertė sudaro apie 10,5 tūkst. eurų.

Viena priežasčių, kodėl finansinis lizingas pasirenkamas brangesnės transporto priemonėms įsigyti – mažesnės paskolos palūkanos. Tačiau šiuo atveju svarbu atsižvelgti ne tik į palūkanų dydį. Sudarydami finansinio lizingo sutartį, automobilį turėsite įkeisti lizingo bendrovei ir jį apdrausti KASKO draudimu. Šias išlaidas taip pat reikėtų įskaičiuoti į paskolos kainą.

Nepamirškite, kad turėsite sumokėti 10–15 proc. dydžio pradinę įmoką nuo visos automobilio vertės. Tuo metu jei automobiliui įsigyti rinksitės paskolą automobiliui, jums nereikės mokėti pradinės įmokos ar įkeisti automobilio lizingo bendrovei. Taip pat galėsite savanoriškai apsispręsti dėl KASKO draudimo poliso – reikalingas jis jums ar ne.

Tam tikrais atvejais, kai KASKO draudimo įmoka atitinkamos markės automobiliui yra itin didelė, mėnesio išlaidos sudarius finansinio lizingo sutartį gali būti didesnės negu pasinaudojus paskola automobiliui. Todėl reikėtų gerai apsvarstyti tiek finansinį lizingą, tiek paskolą automobiliui bei iš anksto pasidomėti būsimos transporto priemonės draudimo išlaidomis.

Perkate nebrangų naudotą automobilį

Kai norite įsigyti naudotą automobilį, kurio vertė siekia iki 5 tūkst. eurų, tam daugeliu atvejų paprasčiausia pasinaudoti paskola automobiliui. Paraišką dėl paskolos galima užpildyti naudojantis interneto banku, o paskolos sumą gausite tiesiai į savo sąskaitą. Įsigytą automobilį galėsite registruoti savo vardu, jo įkeisti paskolą suteikusiai bendrovei nereikės.

Pasinaudoti paskola automobiliui galima ir tuo atveju, jei automobiliui įsigyti ketinate naudoti asmenines lėšas, tačiau tam visgi trūksta dalies sumos. Neretai toks sprendimas praverčia, kai automobilio prireikia greičiau nei jūsų pajamos leidžia sutaupyti trūkstamą pinigų sumą.

Kai galvojate apie išskirtinę transporto priemonę

Paskola automobiliui gali pasitarnauti ir keliais nestandartiniais atvejais – kai norite pats įsigyti automobilį užsienio šalyje arba ieškote klasikinių ar antikvarinių automobilių kategorijai priskiriamos transporto priemonės.

Jei vykstate automobilio įsigyti į kitą šalį, finansinio lizingo sutarties sudaryti negalėsite, bet iš anksto galite pasiskolinti tam reikalingą pinigų sumą pasinaudodami paskola automobiliui. Tiesa, saugantis sukčių ir nesąžiningų pardavėjų, rekomenduotina už užsienyje esantį automobilį iš anksto nemokėti – mokėjimą atlikite tik apžiūrėję išsirinktą transporto priemonę ir sutikrinę jo dokumentus.

Jei sumanėte įsigyti istorinį automobilio modelį, kuris kainuoja kelis ar keliolika tūkstančių eurų, finansinio lizingo paslauga tokiu atveju netiks. Lizingo finansavime taikomas reikalavimas, kad sutarties pabaigoje automobilis turi būti ne senesnis nei 15 metų. Tad šiuo atveju vėl galima pasitelkti paskolą automobiliui, kuri nenumato jokių apribojimų automobilio amžiui ar jo būklei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA