Ar gali būti atimta teisė vairuoti transporto priemones iš asmens, niekada tokios teisės neįgijusio? | Kas vyksta Kaune

Ar gali būti atimta teisė vairuoti transporto priemones iš asmens, niekada tokios teisės neįgijusio?

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Neturiu ir niekada nesu turėjęs vairuotojo pažymėjo, bet vairavau be jo ir padariau administracinį nusižengimą už kurį gresia ir teisių atėmimas. Ar man paskirs tik baudą, ar vis tik paskirs ir teisių atėmimą?

 Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Administracinių nusižengimų kodekse (ANK) numatyta, kad asmuo, kuriam paskirtas specialiosios teisės atėmimas, šios teisės atėmimo laikotarpiu negali ja naudotis ir (ar) jos įgyti (ANK 28 str., 3 d.). Panašaus turinio nuostatos yra įtvirtintos ir Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatyme – galimybė taikyti specialios teisės (teisės vairuoti transporto priemones) atėmimą nesiejama tik su asmeniu, kuriam tokia teisė buvo suteikta.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Šio įstatymo 22 str. 3 d. nustatyta, kad teisė vairuoti motorines transporto priemones, traktorius, savaeiges mašinas nesuteikiama, jei nėra pasibaigęs šios teisės atėmimo, įstatymų nustatyta tvarka paskirto asmeniui už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, tarp jų – ir transporto priemonės vairavimą neturint tam teisės, terminas.

Taigi, sistemiškai aiškinant ANK ir Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo nuostatas, teisės vairuoti transporto priemones atėmimas įstatymų nustatyta tvarka ir pagrindais ne tik gali, bet ir turėtų būti skiriamas ir asmenims, kuriems tokia teisė nebuvo suteikta.

Būtent tokios pozicijos laikomasi ir teismų praktikoje – joje taip pat akcentuojama, kad asmenys, niekada neįgiję teisės  vairuoti, vairuoja neturėdami specialių žinių bei įgūdžių, dėl ko gali kelti didesnį pavojų. Todėl negalima tokia situacija, kuomet asmenys, padarę analogiškus administracinius nusižengimus, ypač tuos, už kuriuos numatytas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas ilgesniam nei vienerių metų terminui, galėtų sulaukti švelnesnių teisinių pasekmių nei tie, kuriems tokia teisė buvo suteikta.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome atvykti į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA